Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé.

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban

– tájékoztatta a település jegyzője hétfőn az MTI-t.

Kovács Mirella közölte: a polgármesterrel együtt tizenkét tagú testület hétfői ülésen jelen lévő mind a tizenegy tagja megszavazta a feloszlásról szóló előterjesztést, amelyet Pávkovics Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) nyújtott be.

A jogszabályok értelmében – ismertette a jegyző – a helyi választási bizottság dönt új választás kiírásáról, amelyet a hétfői testületi üléshez képest százhúsz napon belül kell megtartani. A szavazás napjának a kitűzést követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie.

A jelenlegi képviselő-testület és a polgármester az új testület megalakulásáig és az új városvezető megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét.

Feloszlatta magát képviselő-testület

A választópolgárok az új választásokon polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelöltekre is voksolnak majd, utóbbiak közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választanak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról juthat be a testületbe.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (MSZP) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló Szekó József (Fidesz-KDNP) szeptember végén elhunyt; az őt indító szervezet mást nem jelölhetett az idő rövidsége miatt.

Bár az MSZP polgármesterjelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, s utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, az MSZP-s jelölt egyetlen indulóként szerepelt választásokon; 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból.

A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert ősszel, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak.

A polgármesteren kívül a mohácsi testületben tizenegy képviselő van: a Fidesz-KDNP jelöltjei által megnyert nyolc egyéni képviselői mandátum mellett kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekednek, hogy biztosítsák a város működőképességét."Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye" – mondta akkor Pávkovics Gábor.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@justhpeter: Fideszes polgármester, és kapnak szolidaritási támogatást, még busó jelmezre is!
human
Helyes. Érdemtelen győzelemre nincs szüksége az ellenzéknek. (Halljátok fideszesek! Próbáljatok meg ti is így gondolkodni!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.