Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt.

Áder János levelet írt az ukrán és a román elnöknek a folyószennyezések miatt
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Áder János azt kérte a keleti szomszédos országok államfőitől,

vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében.

A levelekben – amelyek kedden kerültek fel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára – az szerepel: az elmúlt időszak áradásai az ígéretek ellenére ismét nagy mennyiségű műanyag palackot és más hulladékot sodortak át Magyarországra, amely jelenleg járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza, az élővilágra is súlyos hatással van és visszataszító is.

Az államfő mindkét elnöknek címezve megjegyezte: a magyar kormány több alkalommal kérte már a szomszédos országok hatóságainak segítségét, de azt részükről az együttműködés hangoztatásán túl kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte.

Ahogy arra Áder János rámutat: a szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékát.

A levelekből az is kiderül, hogy a Tiszán idén eddig 2258 köbméternyi szilárd hulladék érkezett és június 13. óta 938 köbméter vegyes uszadékot szedtek ki, míg a Szamosból 846 köbméter vegyes uszadékot, a hulladékmentesítést pedig már a gépek sem bírják.

"Kiábrándítónak tartom, hogy a Tisza hulladékkal való szennyezése a sokszori fogadkozás ellenére sem hagyott alább, és immár tartós fenyegetést jelent a folyó törékeny ökoszisztémájára"

- fogalmazott Áder János, aki a jelenségről azt írta: az nem méltó az európai normákhoz.

Az államfő az ukrán elnököt arra is emlékeztette, hogy a problémára egyszer már felhívta a figyelmét tavaly.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A Tisza ciányszennyeződésnek sem volt semmilyen jogkövetkezménye. Az ukránok is nagyivben leszarnak annak ellenére, hogy milliárdokat fizetünk ki ukrán nyugdíjasoknak az egyéb épitésekről, felújitásokról nem is beszélve.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@fideszes gyökér: Nem mentem fel, lehet, hogy nem meggyőződéses, csupán megalkuvó, és talán még nehezére is esik, de az egykori liberális, valamikori lázadóból lett despota foglya. A történelemkönyvek lehet, hogy meg sem említik, mert semmit nem tett hozzá a nemzet felemelkedéséhez, hanem asszisztált egy vitatható célokat kergető, zavaros politikai elveket valló bűnös rendszerhez.
ómió
Törvénykezni "normalice" csak a parlament jogosult. Ő meg aláírni (köteles előbb-utóbb), amit elé tesznek!
ómió
@fideszes gyökér: Te meg - úgy látom - a főlopóval vagy "pozitív". Attól rosszabb napról napra, hogy már tíz éve népzsebi-stop van? Mintha a "gyagyásság" ebben lenne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.