Az ellenzéki pártok külön indulása esetén a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne egy most vasárnapi választáson, de ha egy a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig tartó közös lista lenne, akkor akár 56 százalékot is elérhetnének a kormánypártok – ismertette a Nézőpont Intézet legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatása eredményeit csütörtökön az MTI-vel.

Nagyon nem javasolja a közös listát az ellenzéki pártoknak a kormányközeli közvélemény-kutató intézet
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az összegzés szerint "hibahatáron belüli elmozdulások" történtek júniusról júliusra a pártpreferenciák tekintetében.

A Fidesz-KDNP népszerűsége a koronavírus első hullámának levonulásával visszaállt a 2020 elején tapasztalt szintre, jelenleg 51 százalékon állnak a kormánypártok az aktív szavazók körében

- írták.

A Nézőpont szerint tisztulnak emellett az erőviszonyok az ellenzéki oldalon.

A Momentum az oldal vezető erejévé vált, 16 százalékot érnének el egy most vasárnapi választáson, a DK 11, a Jobbik pedig 9 százalékon áll. A június 30. és július 2. között készített országos kutatás alapján csak ez a három párt érné el önállóan indulva jelenleg a bejutási küszöböt

- állapították meg.

Úgy folytatták: továbbra is 5 százalék alatt van ugyanis az MSZP-Párbeszéd szövetség, és 4 százalékon áll a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is. Az LMP minimálisan erősödve 3, a Mi Hazánk pedig 1 százalékot szerezne – részletezték.

Így – mutattak rá – az önkormányzati választáson közös jelölteket állító ellenzéki pártok (Momentum, DK, Jobbik, MSZP-P, LMP) összességében 43 százalékon állnak.

Az intézet felmérése alapján ha csak a Fidesz-KDNP és az ellenzéki közös lista közül lehetne választani, a mostani kormánypártra az aktív szavazók 56 százaléka voksolna, míg az ellenzékre bevallottan 30, beazonosíthatóan további 11 százaléka. A fennmaradó három százalékos tábor ebben az esetben otthon maradna.

"A Gyurcsány Ferenctől Jakab Péteren át Fekete-Győr Andrásig tartó +koalíció+ lemorzsolódása relatív előnyt jelentene a Fidesznek, amely ellen legfeljebb eddig inaktív szavazók mobilizálásával védekezhetne az ellenzéki tábor"

- állapítja meg a Nézőpont.

Úgy értékelik továbbá, hogy a közös listáról "fellángoló viták" más okból is veszélyesek az ellenzéknek, "a lemorzsolódók megszólítására ugyanis új pólus is alakulhat, ahogy az 2002-ben a Centrum Párttal vagy 2006-ban az MDF-fel történt, s ezzel a közös lista közösségének teljessége is megkérdőjeleződne".

Az intézet megállapítása szerint az is a közös lista ellen szól, hogy az arra felkerülő pártok kockáztatják saját identitásukat, pártjuk jövőjét is, mivel közös indulás esetén nem alakíthatnak saját frakciót a parlamentben, ezért feleslegessé is válhatnak 2022 után.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Szóval, közös lista kell - ha eddig nem tudtuk volna! :)
Köszi, Nézőpont a megerősítést! :))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Fosnak az összefogásban rejlő erőtől!!! Márpedig ha az ellenzéki pátok egytől-egyig valóban összefognak egy közös listát állítanak egy közös miniszterelnökkel( aki lehetőleg nő legyen) akkor a fidesz még lapátrai kerülhet kdnp-vel együtt!!!?? Persze mindent bevetnek annak érdekében, hogy az összefogás ne jőjjön létre!!!?? Nézőpont pampogása is a saját nézőpontját mammogja!!!
Nyírfa
Szóval, közös lista kell - ha eddig nem tudtuk volna! :)
Köszi, Nézőpont a megerősítést! :))
Chao ragazza
@Jozefina: Aztán töketlenkednének, mint most a polgármesterek !vagy rácuppannának a maradékra és ők nagyobb kanállal szednének !Beeresztenék a hulladékokat ( a több szavaz reményben )Nyugodj le az átlag ember a hasa után szavaz !Ha tele a hűtő meg a kocsi tankja ,akkor felőle a Momentum rinyálhat a demokráciáról meg a Dobrev fele minimálbréről .Pláne most hogy nyugat Európa gazdasága padlózni készül .Az őszesfogásból ÖSSZEFOSÁS lesz !
Gyütt Mönt
@Chao ragazza: azért pár helyen megmutatták már az összefogás erejét, ezért van tele a gatya.
SystemError
Tehát közös lista + Márki-Z kell. Ennyi önkritikája már lehetne Viktoréknak, hogy ezeket az olcsó húzásokat ki hiszi már el. Láttunk már kommunista cégeket...:)
human
Egyrészről a nézőpont tánácsát meg lehet köszönni aztán mehet a kukába.
Másrészről még úgy sem tudták előre jelezni megközelítő pontossággal sem az önkormányzati választások eredményét, hogy korlátlan mennyiségű pénz állt a rendelkezésükre a választók szondáztatásához. Volt is meglepődés az élő választási műsorban a propaganda tévén. Szóval szakmailag sincsenek a topon.
nezelodo
Na, basszus, ezt elszúrtátok fijjuk, rá kellett volna írni ezt is a Nemzeti Konzultációs tacepaóra...
Chao ragazza
@Gyütt Mönt: Mai eredmény Momentum 12 % Dk 16 % Fidesz 51 % Szocik Jobbik sehol !
Gyütt Mönt
@Chao ragazza: Churchill mondta, hogy annak a statisztikának hisz, amit maga hamisít. Egyébként a közös jelölés nem a mának szól.
Clavigo
Közös lista,,közös m-elnökjelölt,,,, aztán szevasz,kedves századvégbél.
Sámannus
Én javaslom az ellenzéknek az összefogást nektek pedig az összefosást.
ómió
Nyilván azzal számol, hogy"juszt is" azt csinálják!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.