További gyermekek vállalására ösztönzi a fiatalokat a Testvér-füzet, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom újabb kötete, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten.

Egy ismeretterjesztő füzettől remélik, hogy több gyereket vállalnak majd a fiatalok
Müller Cecília országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője (k), valamint Andrek Andrea és Léder László, a kötet szerzői a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom gondozásában megjelent Testvér-füzet bemutatóján a fővárosi HellóAnyu! kávézóban 2020. július 9-én. A Nagyszülő- és Apa-füzetek után a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom útjára bocsátja a Testvér-füzetet, amelyet a Magyar Védőnői Szolgálat közreműködésével minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez eljuttatnak. MTI/Bruzák Noémi

A kiadványt a védőnői szolgálat segítségével juttatják el minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez.

A Testvér-füzet bemutatóján Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár gyümölcsözőnek nevezte a családok megerősítésében a civil szervezetek és a kormányzat együttműködését. Azt hangsúlyozta:

a kormányzati intézkedések mellett szükség van az olyan kötetlen értékekre is, amelyek a civilek, például a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tud hozzátenni annak érdekében, hogy a kívánt gyermekek megszülethessenek.

A helyettes államtitkár hungarikumnak nevezte az ismeretterjesztő füzeteket, amelyek – mondta – jól mutatják a magyar szellem és lélek elkötelezettségét és kreativitását aziránt, hogy miként lehet megszólítani a fiatalokat.

Ismertette: a kormány a gyermekszületéseket igyekszik komplex módon támogatni: a gyermekek számával exponenciálisan nő az utánuk járó támogatás. Példaként említette erre a családi pótlékot és a családi otthonteremtési kedvezményt. Külön szólt a babaváró támogatásról, amelyet a családvédelmi akcióterv zászlóshajójának nevezett.

A társadalom optimizmusát mutatja a mostani nehéz időszakban az, hogy

az elmúlt hónapokban a házasságkötések száma az utóbbi negyven év legjobb statisztikáját mutatja.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a kötetről azt mondta: pátosz nélkül tartalmaz sok hasznos, praktikus információt. Rámutatott: nemcsak a kötet, hanem maga a 105 éves védőnői szolgálat is hungarikum, amelynek feladata a családok védelme. Hozzátette: amikor egy újszülött a világra jön, a védőnő rögtön ott terem és támaszt nyújt a családnak, egyúttal szerepe van abban is, hogy rávezesse a családokat arra, milyen érték a testvér érkezése.

Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke azt hangsúlyozta:

szeretnék, ha világra jönnének azok a gyerekek, akik a fiatalok szívében megszületnek, mivel felméréseik szerint több gyermeket szeretnének a fiatalok, mint amennyi végül megszületik.

Andrek Andrea pszichológus, a kötet szerzője arról beszélt, hogy míg az Apa-füzet Kopp Mária felkérésére készült, a Nagyszülő-füzet és a Testvér-füzet már a köteteket terjesztő védőnői hálózattal történő együttműködés eredményei. Kitért arra is, hogy a kötet foglalkozik a mozaikcsaládokkal is.

Léder László pszichológus, a kötet társszerzője közölte, hogy kutatások szerint a többedik gyermek vállalásánál az apák a kezdeményezők. A korai kötődés fontosságát hangsúlyozva azt mondta: minél hamarabb megszólítják az apákat, annál aktívabbak lesznek a gyereknevelésben.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnak ez a harmadik kötete, amelyet a Magyar Védőnői Szolgálat közreműködésével minden, Magyarországon megszülető gyermek szüleihez eljuttatnak.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Szerintem a legfontosabb szempont, hogy ne meneküljenek külföldre a fiataljaink! Régen nem kellettek propaganda füzetek, mégis sok volt a nagycsalád Magyarországon. Édesapáméknál 11, anyukáméknál 5-en voltak testvérek. Nekem 2 testvérem lett. Ha egy fiatal úgy látja, úgy érzi hogy számára biztonságos, nyugodt környezetben, egy élhető társadalomban élhet, ahol számára megfelelő jövőképet el tudja képzelni, akkor biztosan itthon marad Magyarországon, s családot is alapít. Addig, bármivel lehet édesgetni őket, a jól képzett fiatalok nagy számban útra kelnek, s más országban telepednek le és ott alapítanak családot, oda szülik a gyerekeket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cicamama55
Szerintem a legfontosabb szempont, hogy ne meneküljenek külföldre a fiataljaink! Régen nem kellettek propaganda füzetek, mégis sok volt a nagycsalád Magyarországon. Édesapáméknál 11, anyukáméknál 5-en voltak testvérek. Nekem 2 testvérem lett. Ha egy fiatal úgy látja, úgy érzi hogy számára biztonságos, nyugodt környezetben, egy élhető társadalomban élhet, ahol számára megfelelő jövőképet el tudja képzelni, akkor biztosan itthon marad Magyarországon, s családot is alapít. Addig, bármivel lehet édesgetni őket, a jól képzett fiatalok nagy számban útra kelnek, s más országban telepednek le és ott alapítanak családot, oda szülik a gyerekeket.
RonaGyuri
@Cicamama55: ezeknek csak alattvalók kellenek! =))
Lepényleső
Vajon kinek? Aki írni olvasni tud az már gondolkodásra is képes,aki meg szapora fajta,az meg nem jár iskolába?
Nessy
@Cicamama55: Néha a sors is beleszól, hogy születik e gyermek, vagy csak esetleg egy! Van eset, amikor még egy gyermekért is küzdeni kell. És hányszor hallani, hogy miért nincs, vagy miért csak egy gyermek van?
De ez akkor is így volt, amikor soron kívüli lakás kiutalással "jutalmazták" a három gyermeket. Akkoriban egy gyermek után nem is járt családi pótlék.
namihami
Az MTI általi cikkbe csak még két adat kellett volna. Mennyibe került és ki kapta?
Bár részletkérdés, de számottartana némi közérdeklődésre...
Cicamama55
@Nessy: Az, hogy kinek mennyi gyermeke lesz, nagyon sok dolog befolyásolja, de ezek a tényezők régen is éltek, nem új.. A gyermektelen pároknak -hála Istennek,- lehetőségük van örökbe fogadni pici gyermeket, gyermekeket, s teljes családi boldogságban élhetnek. Első, legfontosabb állomás azonban az, hogy maradjanak itthon a szakképzett, tanult fiataljaink!
Nessy
@Cicamama55: Ebben tökéletesen igazad van!
SystemError
Azt a kurva! :) Eddig nem akartam harmadik gyereket, de most már igen!
nezelodo
Miért van az az érzésem, hogy ezek azt hiszik hogy a Ratkó személye volt az, aki miatt annyi gyerek született az ötvenes évek elején, és most magukról hiszik ugyanezt!? Ha a vidéki emberek tudták volna, hogy hamarosan rájuk küldik a munkásosztályt tsz agitátor képében, és viszik a vagyonkájukat, mint a Simlicska cégeit a volt barátja, tuti, hogy nem születnek meg azok a gyerekek.
ómió
Nem attól, efftársak! Az csak a "Werbung"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.