Óriási keretösszeg.

Több mint 250 milliárdot szán a kormány a falvakban élőkre jövőre

A Magyar falu program keretösszege jövőre meghaladhatja a 250 milliárd forintot – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr közeli Rábapatonán.

Gyopáros Alpár elmondta, hogy tavaly 150 milliárd volt a keretösszege a programnak, idén pedig már biztos, hogy meghaladja a 200 milliárd forintot. A fejlesztésekkel az a cél, hogy a fiatalok, amikor arról döntenek, hogy falun vagy városban éljenek, ne életminőség, hanem életstílus között válasszanak.

A fejlesztések keretében a helyi életminőséget szeretnék javítani, óvodák és iskolák felújításával, bölcsődék építésével, sport-, kulturális és szociális célú beruházásokkal, a falu- és tanyagondnoki hálózat bővítésével – sorolta.

Hozzátette, hogy a falusi csok népszerű, kilenc hónap alatt több mint tízezer család vette idénybe.

Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy a program keretében szeretnék elérni, hogy néhány éven belül minden településnek legyen háziorvosi szolgáltatása. E cél megvalósítása érdekében tavaly hatmilliárd forint keretösszegben 973 településen újítottak fel rendelőket, vagy szereztek be orvosi eszközöket.

Idén 750 településen négymilliárd forintból valósulnak meg ilyen fejlesztések, de várhatóan lesz többletforrás is a beruházásokra – mondta, hozzátéve, hogy tavaly és idén együttesen húsz orvosi szolgálati ház épül és mintegy harminc helyen felújítják a meglévőt.

Kérdésre válaszolva Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy tavaly indult a településeket összekötő állami mellékúthálózat fejlesztésének programja, a falusi útalap. Ennek keretében tavaly 50 milliárd forint értékben megközelítőleg 400 kilométernyi útszakasz felújítása kezdődött el. Idén 72 milliárd forint, 2021-ben pedig 90 milliárd forint jut erre a feladatra.

Ezek a beruházások teljes pályaszerkezetcserét jelentenek. Vannak azonban olyan utak, amelyeknél csak a felső aszfaltréteget kell kicserélni, ezekre az úgynevezett nagyfelületű aszfaltjavítási munkálatokra 7 milliárd forint áll rendelkezésre idén, jövőre pedig 12 milliárd forint. A két programmal 2019 és 2021 között országszerte 2500 kilométeren újulnak meg mellékutak – mondta.

Molnár-Nagy Béla, a település polgármestere elmondta, hogy a csaknem 2800 lakosú Rábapatonán a Magyar falu program keretében tavaly négymillió forint értékben kommunális gépet szereztek be, az orvosi rendelő fejlesztésére pedig mintegy 47 millió forintot nyertek. Mindemellett folyamatos a fejlesztés a faluban, a Terület- és településfejlesztési operatív program keretében napelemes rendszert építenek ki 16 millió forintból az orvosi rendelőre, az integrált közösségi tér és az általános iskola épületeire, a Magyar Labdarúgó Szövetség országos pályaépítési programja keretében műfüves pályát alakítanak ki 25 millió forintból, az általános iskolában pedig 3,5 millió forint saját forrásból felújították a vizesblokkot.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A 14 éves Jázmin és a 15 éves Szabolcs már pontosan ilyen, vigyázzunk rájuk, nehogy valaki valahol elrontsa őket. A két fiatal Hevesaranyoson él. Hatszázan laknak a Heves megyei faluban, sok a gond, nagy szegénység. Nincs víz sok helyen. Sem a lakásokban, de még az utcán sincs közkút. Mondom, víz. Nem stadiont hiányolok, nem luxus kastélyt, még csak nem is zenés bárt. Vizet. Ennél nagyobb baj azért nem sok van, ugye? A modernkori Magyarországon. Ezt még leírni is iszonyatos. Tisztelettel a családbarát kormánynak. A fene egye meg.
https://cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lo...
A két fiatal pályázott az UNICEF Rajtad áll a jövőd programján. Nyertek. Mosógépet. Közösségi mosodát nyitottak a kis faluban. Ingyen használhatja bárki. Szinte csoda lett a romák és nem romák lakta településen. Azért naivan azt gondolnám, hogy már csak különleges emlék marad, amikor a nagymamával mentünk a patakhoz ruhát mosni. Akkor nagyon tetszett, most pedig felháborítónak tartom, hogy embereknek víz nélkül kelljen élniük. Az is kiderült, hogy nem mindenki örül a mosodának: mert lejáratják a falut, mert elég kínos, hogy léteznek még olyan magyar települések a 21. században, ahol ilyenekre szorulnak rá az emberek. Nem ismerem azt a falut, de hasonlókról tudok, és nem biztos, hogy az ott élőknek kell szégyellniük magukat ezért a helyzetért – a dúsgazdagok mindent ellopó orbáni világában. Megnéztem azoknak a településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény. Hevesaranyos rajta van. Talán mégsem a CSOK-kal kellene kezdeni ezeknek a nagyon hátrányos településeknek a felzárkóztatását. Ahol nincs víz, nincs út, nincs munka, csak a nincs van, ott bizony nem harapnak rá a kormány újabb szemfényvesztésére. Előbb élhető hely kell, aztán lehet építkezni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Horizont: A Spektrum tv csatorna nemrég mutatott be egy magyar falut, mint a világvégét.
https://24.hu/elet-stilus/2016/11/07/egy-brit...
Mindez nem a Balkánon, hanem egy Somogy megyei faluban történik. Vajon akkor milyen lehet egy észak- keleti, Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő és bandája által kifosztott régió, a teljhatalmi Döbrögik vezette zsellérek/jobbágyok, urak, vidéki világa. ( Ady Endre: A grófi szérűn )
verőce21
Sajnos, a falvakban élőknek nincs igénye magasabb életnívóra!
Szomorú, de csak meg kell nézni a polgármester és az állatorvos - mint a falu két potentátja - életkörülményeit. Max. egy panelprolié. Innen már csak lefelé van a falu lakossága.
A régi nagygazdák házai - kihalás miatt - mind a cigányok kezében van, a teljes lepusztulás felé folyamatban...
De a falvak igazi urai, a föld- és terepjárógyűjtögető szakszövetkezeti gazdák, és más földbirtokosok, a maguk kulturális igényeivel. Kb. 1800-as évek eleji állapot. Arany János, vagy Móricz, csettintene a téma gazdagságán...!
Sőt, ennél rosszabb az állapot, mert azóta a szoci kormányok elszaporították a cigányságot és már nem állanak sorban hajnalban a szegény magyar zsellérek hajnalban munkáért a földesgazda háza előtt, hanem segélyért! Na nem a posta előtt, mert az nincs, hanem a boltosnál, kocsmárosnál hitelért.

Munka nem kell senkinek falun, ne is ajánljad, a lakosság 80%-a rokkantnyugdíjas, vagy segélyre jogosult, 20% gyerek, vagy kiskorú. Kinek lehet ide üzemet, vagy termelő munkahelyet telepíteni? Sem munkaerő, sem vásárlóerő nincs...!
Lepényleső
...ahol minimum "független fydes-s" a polgármester,az összes többi annyit kap mint a főváros,plusz adóterheket?
solidedge
Hát igen. Jön a választás. Orbán jól tudja hogy szavazatot csak a politikában kevésbé jártas, vagy félretájékozott emberektől kaphat. Ők pedig a vidéki falvakban teremnek. Lesz megint parasztvakítás és az ottaniak az alamizsna láttán kapát, kaszát eldobva rohannak majd Orbánra szavazni. Hát ha még valaki odatelefonál, hogy a migránsok már a szomszéd faluban vannak (ez megtörtént) akkor a falusi kötelességének érzi megvédeni a hazát az élén a hőssel akitől nagyobb géniuszt nem teremtett az Isten (Jézus a futottak még kategóriába került 2010 óta). Azért vérlázító az is hogy az ellenzéket hatalmas összegekre bírságolják az olcsóbb plakátok miatt, Orbánék pedig a tőlünk beszedett pénzeken költséges propaganda hadjáratot indíthatnak. Tisztességes versenyben egy millió hívet sem sikerülne összeszedniük, ezt Orbán jól tudja. Ami szemétség csak elképzelhető a választással kapcsolatban azt már ők mind elkövették.
vitriol
Legalább 2 hónapja beszél a kormány a gazdaság beindításáról, és röpködnek a milliárdos igéretek a jövő évi tervekhez. Idén viszont semmi kézzelfogható segítséget nem kapnak az emberek! Csak magyarázkodás van és igéret cselekvés nélkül. Ezt nevezem a kormány részéről "szerencsétlenkedésnek"!
Eladott Ország
@vitriol: Gazdaságvédelmi mentőcsomag. Orbán: ott van az, ha mondom...
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...
Kormányzati intézkedés a GDP százalékában:
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. August 13., 07:31
Demcsák Zsuzsa újrakezdte
Nagyvilág - 2020. August 13., 07:24
Megerőszakolták az amerikai börtönben a magyar rabot