Erről a Kossuth rádióban beszélt.

Kocsis Máté szerint túlságosan leegyszerűsítették Kaleta Gábor pedofilügyét

A pedofil bűncselekmények kapcsán nincs bocsánat, nem lehet megértés – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kocsis Máté – a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt – Kaleta Gábor volt perui nagykövet tettéről azt mondta, az ügy rávilágított arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem mindig megfelelő, illetve elég nagy a bírói mérlegelés lehetősége. Hangsúlyozta, átfogó problémáról van szó, nem egy konkrét szexuális bűncselekmény történt egy vagy több gyermek sérelmére, hanem az elkövető számítógépén találtak több ezer fényképet. A probléma sokkal szerteágazóbb és kiterjedtebb annál, mint hogy leegyszerűsítsék a gyermekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekménynek, és a jelenséggel szemben minden eszközzel fel kell lépni – emelte ki.

Ezért Kocsis Máté szerint átfogó jogszabály-módosítási csomagra van szükség, minden olyan gyermekvédelmi szabályt, vonatkozó jogszabályt át kell nézni, amely segíti azt, hogy a pedofil bűncselekmények – legyenek azok közvetett vagy közvetlen módon elkövetettek – elkövetőit elriasszák. A pedofil bűncselekmények azok, ahol önmagában a gondolat is büntetendő kellene, hogy legyen – fogalmazott a frakcióvezető. Kitért arra: a gyermekek az internet térhódításával olyan veszélyben vannak, amit sokan nem is tudnak felmérni. Ezért – két kisgyermek apjaként – számos más szülőhöz hasonlóan maga is ragaszkodik ahhoz, hogy azok, akik pedofil bűncselekményre képesek vagy ilyen fényképeket használnak fel saját célokra, minél előbb minél szigorúbban az igazságszolgáltatás elé kerüljenek. Kocsis Máté problémásnak nevezte azt is, hogy Kaleta Gábor ügyében a bírósági ítélet miért ennyire gyenge, és az ügyészség miért nem fellebbezett súlyosbításért. Ezek mind olyan kérdések, amiket körül kell járni, és a legnagyobb figyelemmel kell megalkotni majd az új szabályokat – hangsúlyozta. Felvetette, hogy ha szükséges, akkor ki kell zárni bizonyos esetekben a bírói mérlegelés lehetőségét, mert abban nincs vita, hogy ez az ítélet mindenkit felháborított, aki jóérzésű ember. Az irányításával felálló, a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoportba számos gyermekvédelmi szakembert, szakjogászt, büntetőjogi szakjogászt, az illetékes minisztériumok vezetőit, munkatársait, illetve a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjainak kompetens politikusait is bevonják. Kocsis Máté szerint körülbelül egytucat jogszabályt kell érinteni, amelyeket nemcsak egy ügy kapcsán tekintenek át, hanem egy átfogóbb, szélesebb körű gyermekvédelmi csomag részeként. Emlékeztetett: az elmúlt években már születtek jogszabályok ebben a tárgyban. Példaként említette, hogy 2014-ben a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények esetében kizárták az elévülési időt, illetve születtek arra is jogszabály-módosítások, hogy ha valaki gyermekekkel kapcsolatos munkát végez, és ilyen minőségben követi el ezeket a bűncselekményeket, azokat végleges hatállyal el lehessen tiltani a foglalkozásuktól. Azonban egyrészt ezekben az ügyekben is megmaradt a bírói mérlegelés lehetősége, másrészt sokkal szélesebb a probléma, minthogy erre leegyszerűsítsék.

Sokan és sokat fognak azon dolgozni, hogy a gyermekek védelme szempontjából minden területre kiterjedő szabályozást alkossanak meg – ígérte Kocsis Máté. A műsorban arról is beszéltek, hogy annak kapcsán is történt jogszabálymódosítás, amikor a közelmúltban egy börtönből szabadult apa a láthatáson megölte gyermekeit. Az élet gyorsan változik, és olyan sok veszélynek vannak mind erkölcsi, mind pedig fizikai értelemben kitéve a gyermekek, hogy ezekre folyamatosan reagálni kell – jelentette ki Kocsis Máté. Szomorú tendenciának nevezte, hogy a világ durvul, és "egyre betegebb" történeteket hallani. Ezzel szemben a jog eszközével védekezni kell, a parlamentnek nincs más választása, mint hogy folyamatosan szigorít – hangsúlyozta Kocsis Máté.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
A "szigorítás " első lépéseként feloldhatnátok az ügy titkosítását,,,Máléka... ,,onnantól kezdve,,mikortól kiloptátok Peruból ezt a szutykot...Esetleg jó lenne tudni azt is,,,,,hogy kik,,és miért is védik ezt a mocskot..??? esetleg " szintén zenészek " talán ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Akkor ez most betegség, vagy nem? Mert, amig (efftársi) los angeles-i konzul volt, addig még biztos az volt!
Gyütt Mönt
A Kedves Vezetőnk szavára a fullajtárok is rámozdultak az ügyre. Azért annyira nem, hogy feloldanák a titkosítást.
advocat
Egyéni képviselői indítvánnyal már régen elintézhették volna. De jobb pofázni és semmit nem csinálni, mert ez nem olyan fontos! Nem a haveroknak kell új törvényt hozni.
kokopelli
Nem mindegy,hogy mánia,vagy betegség,mert egy felnőtt férfi az ő poziciójában biztos ismeri a következményeket!
Azok akik még mosdatják is a szemétládát,azok sem jobbak! Miért is kell titkosítani? Az ő PC-je,az ő tudatos letöl-
tése a Net-ről..stb!Amennyiben olyan perverz hülye,hogy nem adathordozón tárolta a mocskait,úgy meg kell dupláz-
ni az ítéletet!Azoknak akik mosdatják is az ilyen mocskot,kívánom,hogy a saját kiskorú rokonai éljék át ugyanazt,a-
min a szemétláda áldozatai átmentek!!( ...remélve,hogy nincsenek olyanok akik mérlrgrlnrk!!)
namihami
@ómió: Akkor is bűncselekmény volt. Csak akkor még nem jött rá az AMERIKAI vizsgálat. Most bukott ki.
A hibát a szoci kormány vizsgálóbizottsága is elkövette, mert nem derítette ki azt, ami kutyakötelessége lett volna. De a fideszes titkosszolgálat se derített fényt rá. Tehát ez most 1:1.
A bájára a dolognak a különrepülőgépen történő kimentése teszi fel a koronát. Vajon mi lett olyan sürgős, hogy titkosszolgálati eszközökkel kellett kimenteni az amerikai hatóságok elől? Mit tudhatott még, amit nem lett volna szabad nekik elmondani? Ki lehet még érintett és milyen beosztásban?
Hogy lehet az, hogy ezeket a képeket a SZOLGÁLATI gépén tárolta, amit azonnal el kellett hozni az amerikai vizsgálók elől? Mi lehet még azon a gépen, amit nem láthatnak? Mert a hivatalos és magán gyerekpornóképeinek tárolására nincs pénze?
Persze, büdös lábú politikusok diplomáciai mentése a szoci kormány alatt még nem volt rendszerben. Ez már tisztán fideszes találmány, amivel egyre inkább élnek is.
ómió
@namihami: És, amig nem jön valamire "amerikai vizsgálat", addig minden rendben? "Kimentés"? Eddig úgy tudtam, egy nagykövetnek diplomáciai mentessége van és felelősségre csak odahaza vonhatják. Változott a "módi"? A magyar nagykövetség - bárhol is legyen a világon - magyar területnek számít! Netán már ez se így van? Ha meg mégis, akkor a magyar nagykövetségen semmiféle "amerikai vizsgálók" nem jogosultak kutakodni! Így meg akkor mit is kellett előlük "azonnal elhozni"? Fantom hülyeségeket kergetni persze biztos olcsó, csak semmi értelme! "Büdös lábú politikusok mentése szoci kormány alatt még nem volt rendszerben"? Lehet, hogy "csak" a felmentésük? Mint az immár néhai, 56-os hóhérsegéd efftársé? Vagy csak a cenzúrázáshoz meg az eltussoláshoz értettek jobban az efftársak? Én azért ilyen ex katedra nem lennék abban ennyire biztos!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.