Márki-Zay is erre kérte.

Karácsony Gergely elárulta, hogy szembeszáll-e Orbán Viktorral a miniszterelnökségért

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Nem indul Karácsony Gergely az ellenzéki jelöltek között esetlegesen tartandó előválasztáson – erről a főpolgármester a Balkan Investigative Reporting Networknek (BIRN) adott, szombaton publikált interjújában beszélt.

Karácsony az interjúban kijelentette:

„Nem indulok az előválasztáson. A jelenlegi megbízatásommal óriási feladatot kaptam, és Budapestre szeretnék koncentrálni”.

A főpolgármester – aki 2018-ban az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként már egyszer volt miniszterelnök-jelölt, ám akkor a szövetség alig 12 százalékot kapott – ugyanakkor reméli, hogy lesznek más polgármesterek, akik elég tapasztalatot gyűjtöttek össze és megvannak a vezetési kvalitásaik ahhoz, hogy magukra vállalják a feladatot.

Egyvalaki már be is jelentkezett: az a Márki-Zay Péter, akit 2018 elején választottak meg Hódmezővásárhely polgármesterének. Ő az Azonnalinak adott interjújában azt mondta, mindenkinek kötelessége elindulni az előválasztáson, akit sokan kérnek erre. Márki-Zaynak saját bevallása szerint nincsenek miniszterelnöki ambíciói, ugyanakkor mivel ő is sok felkérést kapott, beleállt a dologba. Egyúttal Karácsonyt is felszólította az indulásra:

„Karácsony Gergely mindig nagyon szerényen visszautasítja ezt, én viszont mindig kapacitálom erre, mert aki a legesélyesebb erre a pozícióra, az nem teheti meg, hogy ne induljon el.”

Kellemetlen pillanatok jöhetnek a régi baloldalnak

Karácsony viszont ezúttal kihátrált a felkérés mögül, de azt hozzátette, az ellenzék számára nincs más út, mint az, ahogyan őt is főpolgármesterré választották.

„Nézzünk szembe a dologgal: az ellenzék egyetlen sikersztorija a 2019-es önkormányzati választás volt”

– mondta, márpedig akkor az ellenzéki pártok egységesen Karácsony támogatták a főpolgármesteri posztra.

Budapest főpolgármestere az interjúban arról is beszélt, hogy a szeptembertől a momentumos Havasi Gábor által vezetett korrupcióellenes vizsgálóbizottság célja „nem a politikai boszorkányüldözés” lesz, és „a becsületes embereknek nem kell félniük”. Mindenesetre a bizottság többek között a 4-es metró, a Bálna, a 3-as metró felújítása, az állatkerti biodóm, a parkolás, az elektronikus jegyrendszer, a Rácz fürdő és a patkánymentesítés ügyeit fogja vizsgálni.

Karácsony hozzátette:

„vannak ügyek, amelyek 2010 előttre nyúlnak vissza, amikor a várost a szocialista-liberális koalíció irányította, szóval lehet, hogy a jelenlegi koalíciós pártok közül is némelyiküknek kellemetlen pillanatokkal kell majd szembenézniük a végén”.

A főpolgármester a sebességhatárok sok vitát kiváltó csökkentéséről és az új bicikliutakról is beszélt, szerinte helyénvaló, hogy ezekről az ügyekről vannak viták a társadalomban. Ami viszont a Nagykörutat illeti, az igazi kérdés nem az, hogy kellenek-e oda biciklisávok,

hanem az, hogy egy autópályát, vagy egy élettel, éttermekkel és boltokkal teli nagyvárosi körutat szeretnénk.

A főpolgármester beszélt a vasárnap tartandó lengyel elnökválasztásról is, ahol a kormánypárti jelölt Andrzej Dudával néz majd szembe Varsó jelenlegi főpolgármestere, Rafał Trzaskowski. Könnyű innen párhuzamokat vonni, hiszen mind Karácsony, mind Trzaskowski ellenzéki főpolgármesterek Közép-Európában, és egy sok tekintetben hasonló, illiberális kormányzattal néznek szembe. Karácsony ugyanakkor nem ugrana ilyen messze, szerinte Trzaskowski liberális-konzervatív politikus, volt már miniszter és EP-képviselő is, és a belpolitikában is óriási tapasztalata van. Míg magát zöld baloldaliként jellemezte, és még egyszer kijelentette: nem tervez közös ellenzéki jelöltté válni.

Ugyanakkor úgy vélte: ha Trzaskowskit vasárnap elnökké választanák,

„elhozná a változás szelét a régióba”.

Forrás: Azonnali/BIRN

Kép: Facebook

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Végre már hallanék egy karakán női jelöltről, aki mügött az egész ellenzék ott lehetne!!! Orbánt csak ilyennel lehetne elzavarni. És egy nő remélhetőleg enyhülést hozna a jelenlegi mocskos belpilitikai kultúrában!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Borsodi: Bangóné.B Ildikó...? :) :) Orbán csak a hátasokat dobálná...:) :) :)
tudode
A vidék fia, aki még saját magát is alkalmasnak tartotta pénteki memorizálásában, érdemleges mondanivaló nélkül!
.
Azt írja az újság kinek büszkeségére, kinek szégyenére:
.
----ORBÁN “GAZDA FÉRFIRÓL” SZÓLÓ GENDERELMÉLETE ÁLL AZ ORSZÁG ELTULAJDONÍTÁSA MÖGÖTT
.
nepszava.us/orban-gazda-ferfirol-szolo-genderelmelete-all-az-orszag-eltulajdonitasa-mogott/
.
Nincs mit hozzátenni!
Béla333
@Clavigo: 20.11
Lehet, hogy néhány dolgot nem úgy csináltak, ahogyan a többi ellenzéki elvárta, de attól ők ketten még ugyanazok voltak akkor is, amikor ők ketten voltak az LMP vezetői és ugyanazok most is.
Nagy hiba volt kicsinálni az LMP-t szerintem, de ez már történelem.
Most lehet sóhajtozni...
SystemError
hvg.hu/itthon/20200312_MarkiZay_Karacsony_es_Donath_Anna_a_legnepszerubb_ellenzeki_politikusok
Az itt található listából egyértelműen kiderül, hogy technikailag csak Márki-Z-nak van esélye és egyben ő az egyetlen "ellenzéki" jelölt, aki politikailag a legszélesebb körben integráló személyiség.Én nem rá szavaznék, de olyan valaki kell, akire vidéken és Budapesten is szavaznának és jobb és baloldali embereket is meg tud szólitani, különben az egésznek semmi értelme.. Persze vannak ismert nevek, de azok vagy itt vagy ott működnek csak jól. Minden halmazba nem tehetők bele. Pl egy akár egy jól csengő Karácsony szerintetek vidéken mit érni..vagy egy Donáth Anna, akit nem is gondoltam, hogy ennyire népszerű..A piac nem úgy működik, hogy kitalálunk valakit és eladjuk, hanem úgy hogy felmérjük ki kell. Ne fussunk bele megint a saját gesztenye sütögetésbe, amiből csak rétegpártok szavazói örömködhetnek, de globálisan szart sem fog érni..A számok tükrében ez ma kb a Marki Z... @Jozefina: Én is nagyon szívesen látnék pl egy női jelöltet, mert ez mentálisan is nagyon jót tenne az országban az Orbáni szar után, de megint oda lyukadok ki, hogy ki is lenne ez a személy főváros/vidék/ és politikai átjárhatóság oldalról.. Sajnos nem tudok ilyet. Vannak jól csengő nevek, de a közvélemény kutatásoknál meg az jön ki, hogy az ország fele azt sem tudja ki az, csak aki követi a politikát napi szinten..
Yoda69
Egyetértek MZP-el. Gergonek el kellene indulnia azbelovalasztason . Ez nem csorbitana Budapestert végzett munkajat, viszont jol kirajzolodnanak az esélyek. Szerintem az ellenzék egységesen támogatná öt, és jó esély lenne seggberugni a diktatort.
ómió
Egy dilettáns aspiránssal kevesebb?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.