A lap cikke szerint a Volánbusznál elkezdik leépíteni azokat a járatokat, amelyek párhuzamosan közlekednek a vonatokkal.

Jóformán fű alatt, több évnyi rákészülés után megkezdődött a Volánbusz járatainak csökkentése azokon a területeken, ahol a MÁV megfelelő közlekedést tud nyújtani az utasoknak – olvasható a Népszava cikkében.

Népszava: fű alatt elkezdték visszavágni a Volán-járatokat

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Burrows

Az átszervezést azonban nem előzte meg nagy bejelentés, a lap által megkeresett kormányzati szereplők nem is válaszoltak a Népszava azon kérdésére, hogy vajon az utóbbi hetek járatszűkítései már ezen terv részeként zajlanak-e.

A Volánbusz dolgozói szerint ez lehet a háttérben, a Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége és a Volánbusz zalai dolgozói petícfiót indítottak tiltakozásként, mivel arról értesültek, hogy augusztustól drasztikusan visszavágja a szaktárva a távolsági autóbusz-közlekedést. 

A szakszervezet elnöke, Horváth László arról téjékoztatta a Népszavát, hogy információik szerint a változtatás Zala megyét súlyosan érintheti, a megyei és a Budapest közötti autóbuszos járatok nagy részét törölni akarják. Horváth szerint egyelőre nem tudni, hogy az új menetrend mennyiben igazodik a az utazóközönség szokásaihoz és igényeihez, valamint az érintett önkormányzatok elvárásaihoz. Mindenestre a változtatást a munkavállalókkal nem egyeztették.

Pár hete az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a vasúti közlekedést vágta vissza 34 mellékvonalon, ez ellen rengetegen tiltakoztak, mivel egyeztetés ezekről a változtatásokról nem volt az érintettekkel, sőt, a konkrét menetrendet csak az életbe lépése előtt pár nappal adta ki a MÁV.

A Közlekedő Tömeg szakmai egyesület szerint sürgősen szükség lenne az évek óta ígért menetrendi és tarifa összehangolásra a busz és a vasút között, az szakminisztériumot pedig egy levélben arra szólították fel, hogy év végéig tegyenek le az asztalra egy koncepciót a regionális közösségi közlekedés fejlesztésére. Változtatásokat pedig csak azután vezessenek be, miután ezeket az érintett térségek lakosságával nyilvánosan egyeztették.

A lap szerint a Volánbusz dolgozói elbocsátásoktól tartanak a járatok átszervezése és csökkentése miatt, ráadásul 

"egy nyugdíj után visszafoglalkoztatott társuk rosszulléte is borzolja a kedélyeket. Attól tartanak, a kevesebbe kerülő nyugdíj mellett dolgozók is veszélyeztetik az állásukat. A Volánbusz Zrt. válasza szerint jelenleg 10 569 buszvezetőt alkalmaznak országszerte, ebből 550 nyugdíjast, de közülük 310-en még korhatár előtti ellátásban részesülnek, teljes munkaidőben pedig csak 42 százalékukat foglalkoztatják"

- áll a cikkben. 

A Volánbusznál működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) július 15-én tiltakozó akciót szervez, mert hogy a Volánbusz a kánikula ellenére is ragaszkodik a műszálas egyenruhák viseléséhez még a nem légkondicionált járatokon is. A szakszervezet arra kérte a dolgozókat, hogy ezen a napon viseljenek fehér pólót és rövbidnadrágot tiltakozásképpen.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Az a 2,8 millió így is Fideszre szavaz, igaz?
Ezért is Soros-Brüsszel-Gyurcsány a hibás, igaz?
De ezt csinálják a vasutakkal is.
Szomorú ha valaki a saját szemének se hisz.
KisGenyo2
Akkor most viszérvillantás van buszoséknál! :D:D
Ha ezt tudom, busszal jövök, még ha drágább is mint kocsival! :D:D
nezelodo
Most következik a 2010-es választási kampányban beígért vasúti szárnyvonalak visszaállítása helyett még az autóbusz közlekedési lehetőség szűkítése is? Húúú, akkor mi lesz a szintén beígért kis posták visszaállításával? Lehet, hogy a meglévőket is bezáratja? Aztán lehet ám minőségi, a nagyvárosihoz hasonló életet élni Orbán szerint! Még a tizedik faluban lévő bankautomatához is nehezen jut el a jobb sorra érdemes falusi választója, orvost, gyógyszertárat már nem is kell említeni!
ómió
Ahelyett, hogy - a "bolsi rentabilitás" jegyében - még "ráindítanának" nehány párhuzamos járatot?! Na, ne má'!
nezelodo
Majd ha megint rájön az öt perc az egykori munkásőr békemenetesre, lesz majd rentábilis buszjárat napi ellátmánnyal, plusz zsebpénzzel. A kezdetekkor hatezer volt a lelkesítő pénz, majd ha legközelebb vonulnak, a Sorost riogatni, az összeg mutatja a "féken tartott inflációt" meg az alacsony Euró-Ft árfolyamot. Mert amelyik miniszterelnöknél meghaladja az Euró a 300 Ft-os árfolyamot, mondta a mi örökös (egykori libsi-bolsi) mini elnökünk, annak le kell mondani. Hahaha...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.