Ehelyett adósság várhat rájuk.

Népszava: a kormány nem adja oda az önkormányzatoknak ígért 200 milliárdos mentőcsomagot

Köddé vált az önkormányzatok mentőcsomagja. Június elején még arról beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy a települések 200 milliárd forintos hitelkeretet kapnak, ha megszorulnak a válsághelyzet hatásai miatt, majd váratlanul kivették a jövő évi költségvetésből a lehetőséget és azóta semmit nem hallani róla – írta meg a Népszava.

A lap szerint az ötlet, hogy legyen egy átmeneti segítséget nyújtó hitelkeret, ami pótolhatja a helyi iparűzési adóból idén kieső bevételt, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől (TÖOSZ) származott, de a szervezet sem kapott magyarázatot arra, hogy miért törölte végül a tervet a kormány. Tab fideszes polgármestere, Schmidt Jenő a Népszavának elmondta: a keret elég lett volna arra, hogy fél évet nyerjen a szektor, így viszont a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele nem egyformán, de akkora bajban lesz a következő időszakban, hogy hitelfelvételre szorulhat.

Elvileg minden település köthet likviditási hitelszerződést valamelyik pénzintézettel saját adóbevételei összegének feléig, de az így felvett hitelt egy éven belül vissza kell fizetni, és ma a korábbinál is nehezebb megmondani, hogy beérkeznek-e és ha igen, mikor a tervezett bevételek. Schmidt szerint elsőként azok a települések kerülhetnek bajba, ahol egy nagy cég fizeti az iparűzési adó túlnyomó részét, mint például az ő városában a Flex, Rácalmáson a Hankook, Tiszaújvárosban a TVK, Szentkirályon az ásványvizet gyártó cég. Ezeken a helyeken 30-35 százalékkal biztosan kevesebb lesz az adóbevétel a tavalyihoz képest, miközben a szolidaritási pénzt a 2019-es kiemelkedően jó év vállalati beszámolói alapján vonják.

Schmidt Jenő szerint a februári és márciusi fizetések kifizetésével már sok helyen baj lehet, mert az idén szeptemberben beérkező adóelőleg után csak március 15-e a következő előleg befizetési határidő, és a kormány december végén egyben utalja át a településeknek a januári és februári bérek előlegét.

Forrás: 24/Népszava

Kép: kormany.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@vitriol: Hofi örök és halhatatlan. Megtartják az ígéreteiket, ha pénzt ígérnek, azt is megtartják.
simmering73
@Shikari: Te egy munkakerülő bozgor vagy.
simmering73
@Shikari: Takarodj dolgozni, te sehonnai bitang.
csak úgy....
@simmering73: ez annyira gyogyi,hogy eltévedne munkába menet.
nem mükszik a gp. esze.
ómió
Talán, mert a "jó gazda fazonja" el se adósodott?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.