Pártpreferencia-kutatást végzett 2020. június 27. és június 30. között az IDEA Intézet. 

Felmérés: ilyen a tipikus Fidesz-szavazó
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A felmérés szerint tipikus Fidesz–szavazó erősen jobboldali és inkább konzervatív beállítódású. A Fideszt támogatók 91 százaléka ugyanis önmagát inkább vagy teljesen jobboldalinak tartja, háromnegyedük pedig inkább vagy egyértelműen konzervatív.

A tipikus Fidesz-szavazó harmadik fontos tulajdonsága a nagyfokú elköteleződés, a párt mögötti kiállás. Az ún. ellenszenv–rokonszenv index esetében a Fideszt magasra (az 1–5 skálán bőven 3 pont fölé), míg a két vezető ellenzéki pártot alacsonyra, vagy nagyon alacsonyra értékelték. Ez az erős polarizáció kijelöli a párt körvonalait, a támogatói körből való kilépés ezért túl nagy lépést, túl nagy belső feszültséget eredményezne.

Végül a Fideszt támogatók átlagéletkora 45 év, relatív többségük szakmunkásképzőt végzett, illetve majd kétharmaduk kisebb városokban vagy községekben él.

A felmérés arra is kitér, hogy a Fidesz sikeresen tartja meg a szavazóit, és más pártoktól is szerez szimpatizánsokat.

A megkérdezett saját bevallásuk szerint ugyanis a jelenlegi Fidesz-szavazók 55 százaléka szavazott 2018. április 8-án a pártszövetség listájára. 10 százaléknyian érkeztek a Jobbik támogatói közül, további 10 százaléknyian a bal–liberális ellenzékből rekrutálódtak, és minden ötödik jelenlegi Fidesz támogató vagy nem szavazott 2018 áprilisában, vagy nem tudta/akarta megmondani, hogy kire szavazott. Tehát nemcsak más pártoktól szerzett szavazókat, de képes volt új szavazókat is megszólítani.

Mi a helyzet az ellenzékkel?

Az ellenzéken belül a teljes, választókorú népességet vizsgálva, egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció 12 százalékot (+1%), a biztos szavazó pártválasztókon belül pedig 18 százalékot (+1%) kapna. Június végén a Momentum Mozgalom az előbbi körben 7 százalékon áll (–), utóbbiak 10 százaléka szavazna (-1%) a pártra. A ciklus közepén tehát a legnépszerűbb ellenzéki párt a DK. Emlékeztetőül, a 2018-as országgyűlési választáson a DK éppen az 5 százalékos belépési küszöböt elérve (5,38%) jutott be a parlamentbe, míg a Momentum 3 százalékot ért el.

A Jobbik és az MSZP a teljes népességbeli támogatottsága egyaránt 5%–5%, míg a biztos szavazó pártválasztók körében mindkét párt 6 százalékon áll. A Jobbik esetében ez jelentéktelen, -1 százalékpontnyi támogatottság-csökkenés, míg a Magyar Szocialista Párt tartja előző hónapi választottságát.

A kisebb parlamenti pártok közül az LMP az előző hónapival megegyező, 2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt. A Párbeszéd az előbbi csoportban 1, az utóbbiban 2 százalékot szerezne.

A parlamenten kívüli erők közül a Magyar Kétfarkú Kutyapárt mindkét választói rétegben 2–2 százalékon áll, míg a Mi Hazánk Mozgalom a teljes népesség 1, a biztos szavazó pártot választók 2 százalékát tudhatja maga mögött.

(IDEA Intézet)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
marhaság egyikük sem - incl. a legfőbb vezéreik - tudja mit jelent a konzervatív kifejezés!!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Na meg az M1 az egyetlen forrás, ahonnét öntik beléjük a butítást!!!???
ómió
Szóval, a bolsiságot csak rájuk hazudni lehet! "Élnek is vele" az efftársak!
SystemError
@ómió: "A Fideszt támogatók átlagéletkora 45 év, relatív többségük szakmunkásképzőt végzett, illetve majd kétharmaduk kisebb városokban vagy községekben él." Mit összehazudoznak a diplomás liberálfasiszta efftársak mi? A statisztia tudománya is csak egy szar. Egy csomót kell gondolkodni. Sokkal jobb a térkövezés vagy az aliexpress-es led lámpa. Megveszed 10 egységért és kiszámlázod 100-ért. Agyalni sem kell, csak elveszel pár cigányt, aki lerakja a térkövet közmunka bérért megzsarolva. A maradékot meg ledobják a kocsibállód elé. Hülye diplomás majmok, nem tudják mitől lesz igazi GDP!
Nyírfa
@cikicakk55: Mindig a magyar ugar ötlik fel, porosan, szegényen, megalázkodóan. De azért volt nekünk Dózsa Györgyünk is, mint ahogy Bogdán Lászlónk vagy Váradi Andrásunk. .csak olyan ritkák mint a fehér holló.
Sajnálom ezt az országot, gyönyörű, gazdag vidék, csak a gazdái nem érdemlik meg.
SystemError
Ja az lemaradt a tipikus fidesz szavazónál, hogy kettős állampolgár vagy már halott és csak a névjegyzékben szerepel, ha nincs ott az ellenzéki biztos a választásnál.
ómió
@SystemError: És, mondani is akartál valamit? Vagy "csak" a led-lámpa, vagy a térkövezés a büdi? Kétségtelen, sokkal egyszerűbb a sima ellopás, ahogy még a 90-es években az efftársak simán lenyultak (bocsi: "privatizáltak") több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdont". Ha az "igazi GDP"-t keresed, ebben találod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.