Felgyorsulni látszik az az évek óta emlegetett iparági fordulat.

Versenyjogi okokból is magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco esetleges kivonulásával felszabaduló kereskedelmi egységek többsége a hazai piacon.

Ezzel megvalósulhat az a korábbi kormányzati szándék, miszerint az ellátási lánc biztonsága érdekében immár kisebb részben uralják a multinacionális áruházláncok a magyarországi élelmiszer-kereskedelmet – értesült a Magyar Nemzet.

Gyorsulni látszik az az évek óta emlegetett iparági fordulat, miszerint a magyar piacon a legtöbb üzlettel és legnagyobb bevétellel rendelkező multinacionális szereplő, a Tesco áruházlánc búcsúzni készül Kelet-Közép-Európától – ezt egy, a londoni tőzsdén megjelent friss elemzői vélekedés feltételezi, amit idézett a magyar sajtó is.

Magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco

A lengyel Gazeta.pl portál által közölt értesülés szerint, amit a német Lebensmittel Zeitung írt meg, Londonban újra átvizsgálják a multivállalat régiós működését, s a tőzsdei elemzők szerint ennek lehet az eredménye a további karcsúsítás.

A folyamat idén a 301 áruházat, elosztóközpontot és az ottani székhelyet jelentő lengyel üzletág felszámolásával már megkezdődött.

A német sajtó szerint a brit lánc régiós vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, ehhez tartozik a hazánkban is népszerű diszkonthálózat, a Lidl, illetve a jó néhány országban több mint ezer bolttal rendelkező németországi Kaufland üzletlánc. A brit Tesco sajtóirodája cáfolta ezeket a feltételezéseket.

A Magyar Nemzet megtudta:

a pandémiás helyzetben átalakult befektetői-piaci viszonyokban jelenleg külföldről és hazánkból is több vevő érdeklődik a Tesco kelet-közép-európai áruházai, logisztikai bázisai iránt.

A Tesco Europa kivonulásával ugyanis az egyes országokban (Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, valamint Lengyelországban, ahol már értékesítették a hálózatot) túlságosan nagy piaci rést hagyna maga után a vállalat. Ez még úgy is érvényes kijelentés, hogy a Tesco globális piaci jelenlétében mindössze két százalékot képviselnek a lengyelen kívüli régiós leányvállalatok.

Arra azonban kicsi az esély, hogy a Tesco több mint kétszáz magyarországi üzletének átvételével a fogyasztási cikkek kereskedelmében olyan cég nyerjen túlságosan nagy teret, amely már meghatározó arányban van jelen a hazai piacon. Mégpedig azért, mert a nagy szereplők összeolvadását a magyar és az uniós versenyjogi szabályok alapján ítélik meg.

A lap úgy tudja,

továbbra is az a szándék, hogy a hazai kiskereskedelemben a magyar tulajdon kerüljön többségbe, és ezzel a lakosság napi szintű élelmiszerkiszolgálása minden helyzetben zavartalan és országszerte mindenütt garantált legyen.

Cikk- és címlapkép: AFP

(magyarnemzet.hu)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Az ég óvjon minket a magyar tulajdontól, tudjuk milyen az. Lesz belőle focicsapat, stadiom, külföldi szavazatvásárlás, önfényező reklámok milliárdjai, hajódzsunkák az adrián meg hawaiiban, köszpénc jelleget vesztő bankszámlák százai. A teszkó jól működik, soha nem basznak át, legalábbis az automata pénztárak biztosan nem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Az ég óvjon minket a magyar tulajdontól, tudjuk milyen az. Lesz belőle focicsapat, stadiom, külföldi szavazatvásárlás, önfényező reklámok milliárdjai, hajódzsunkák az adrián meg hawaiiban, köszpénc jelleget vesztő bankszámlák százai. A teszkó jól működik, soha nem basznak át, legalábbis az automata pénztárak biztosan nem.
Jozefina
Hát ez egy elég össze-vissza feltételeken alapuló cikk.
görbetükör
A CBA szintjére fog lesüllyedni. Vagy még lejjebb. :(
solidedge
Még egy bolthálózat ahová nem lesz érdemes járni. A COOP például magas áraival rabolja le a vásárlóit. Főleg abban a falvakban ahol egyeduralkodó.
RonaGyuri
na akkor ennek is annyi! főleg, ha lolo ezt is lerabolja!!! =)) nem kell a clubcard elég a fityesz igazolás
Szerencsi Irma
A SPAR is egyre lentebb teszi a lécet. Sok mindent nem érdemes náluk venni. Erőltetik a még a hervadt zöldséget...is. A gyümölcs kritikán aluli. A cserepes növényeket meg hagyják kipusztulni. Rendetlenek.
Jozefina
A cím is félrevezető!!! A TESCO megvételéről szó sincs!!! Ha netán kivonulna a cég (bár ezt egyenlőre cáfolják) akkor is csak az itt maradt üzleteket, logisztikát venné/vennék meg valakik és nem a TESCO-t!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.