Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla: zárt térben újra maszkot kellene hordani
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy a légúti fertőzésekre – mint amilyet a koronavírus is okoz – jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek.

Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban

- fűzte hozzá.

Ősszel ez a helyzet megváltozik – közölte –, arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra elkészüljön – mondta.

Egy éven belül egy országot kétszer bezárni nem lehetséges, ezért másfajta stratégiára lesz szükség. Ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása – jelezte.

Azt tervezik, hogy október környékén, amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot

- mondta Merkely Béla.

Kitért arra is, mind Magyarországon, mind pedig külföldön folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálozás, ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Úgy tűnik a szerbek kihasználták a 2-3 napot amikor még szabadon jöhettek, 7 új beteg lett Szegeden a tegnapi esetszámhoz képest.
Rockxy
nyílt térben meg fogalmazásgátlót kellene hordani.
a rémhírterjesztők meg hordják el magukat.
Gazella
Oszt használ valamit??? Mert nem használ, csak árt.
Pálinkás Pál
"41 947 016
HIV illetve AIDS fertőzöttek
909 561
HIV illetve AIDS által okozott halálozás "...
némileg nagyobb számok mint a korona...érdekes módon ezért nem hisztizik senki...pedig idén is már kétszer annyi embert vitt el mint ez a járvány...a sima influenza is évente háromszorosát viszi el,...eddig elvoltunk vele??? most mi lesz??? kötelező vegyvédelmi felszerelés??? ráadásul egy olyasmi miatt,ami az emberek 85%-ára nem is veszélyes!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.