Brüsszelben megszületett a megállapodás, Orbán Viktor miniszterelnök elérte, amit akart – írta a kormánybarát Origo hétfő este.

Orbán Brüsszeli győzelmétől hangos a kormánysajtó
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A portál szerint Magyarország 3 milliárd euróval több pénzt kapott a tervezettnél. Angela Merkel német kancellár ígéretet tett, hogy a német elnökség alatt, 2020. végéig lezárja a Magyarországgal szemben indított 7-es cikkely szerinti eljárást.

Hozzátették:

"Magyarországot nem tudják zsarolni, mert a tárgyalások során sikerült elérni, hogy a Magyarországnak járó pénzt politikai feltételekkel, politikai ellenőrzéssel nem kötik össze, csak és kizárólag financiális ellenőrzés lehet". Orbán Viktornak most nem sikerült elérnie, hogy az ngo-k ne kapjanak pénzt a büdzséből, de Magyarország ezért a célért tovább fog harcolni

- írták.

Emlékeztettek: a magyar parlament múlt kedden megszavazta, hogy a magyar kormány milyen feltételekkel tárgyalhat Brüsszelben, azaz, miként támogathatja az Európai Unió koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét. A támogatási feltételek között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok; a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése. Orbán Viktor miniszterelnök egy ilyen parlamenti határozattal utazott Brüsszelbe tárgyalni.

A magyar kormány álláspontja az, hogyha az uniós tagállamok közösen veszik fel a hitelt, a feltételekről is közösen kell dönteniük – emelték ki.

"Összességében egyértelmű magyar sikerrel zárult az eredetileg két naposra tervezett, végül négy hosszú napig tartó brüsszeli csúcs": Orbán Viktor elérte, amit akart, Magyarország a tervezettnél 3 milliárd euróval többet kap, és év végéig – mint azt Angela Merkel megígérte – lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást

- olvasható a cikkben.

(MTI)

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ma este mondta Dobrev Klára hogy Brüsszel folytatja a 7-es cikkely szerinti eljárást. Mivel Orbán száját évek óta nem hagyta el igaz szó, így Dobrevnek hiszek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Na jól van ám, elszavalta már az ellenzék vagy százszor, mennyire nem tartotta be dr. Miniszterelnök Úr a "négy pontot" Brüsszelben...!
A nyugati sajtó pedig azt írja Orbán sikere volt...
verőce21
"Orbán kiosztotta a kokikat és sallerokat Brüsszelben..."
advocat
Megmondták. Sem a magyarok, sem a lengyelek nem jelentős tényezők. Ennyit érünk?
advocat
Ha jól olvasom, akkor a jogállamiság kérdéseben elég, ha az uniós lakosság 60 %-a támogatja. Nincs lengyel/magyar vétó!
Ez bizony nagy siker! Ugye? Bár félreérthettem. Valaki világosítson fel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.