Jelentős pénzeket veszített Orbán Viktor miniszterelnök miatt Magyarország a többi között az Európai Unió következő költségvetéséről szóló brüsszeli tárgyalásokon – értékelte az MSZP európai parlamenti képviselője kedden.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón az uniós csúcson született döntésekről azt mondta: Orbán Viktor 4:0-ás vereséget szenvedett, Magyarország a továbbjutáshoz elégséges döntetlent ért el.

Véleménye szerint a magyar kormányfő az Országgyűlés múlt heti határozatában foglalt négy pont egyikét sem tudta teljesíteni.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Orbán Viktor azt akarta elérni, hogy "megszabaduljon a feje fölött lebegő jogállamisági vizsgálattól", azaz csak egyhangú döntés esetén lehessen egy kormánnyal szemben jogállamisági vizsgálatot indítani.

Hozzátette: a magyar miniszterelnök teljes vereséget szenvedett ebben Magyarország szerencséjére, hiszen olyan megállapodás született, amely a tagállamokat az uniós szabályok betartására és arra kötelezi, hogy a forrásokat a jogállami követelményeknek megfelelően költsék el.

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor "blokkoló kisebbséget" sem tud létrehozni az ilyen döntések megakadályozására, hiszen "az Orbánhoz sokszor dörgölőző, hasonszőrű illiberális" politikusok nincsenek annyian, hogy a döntést meg tudják akadályozni.

Teljes kudarcként értékelte azt a magyar törekvést is, hogy a civil szervezetek ne kaphassanak uniós forrásokat, ez ugyanis nem került bele a megállapodás szövegébe.

A szocialista képviselő szerint Magyarország "Orbán miatt és az elmúlt évek kormányzati hazugságai miatt" nem kap, annyi pénzt a koronavírus-járvány utáni újjáépítési alapból, mint amennyit szeretne.

Kifejtette: a Next Generation EU nevű, 750 milliárd eurós csomag elosztásakor a legnagyobb súllyal a munkanélküliségi adatokat veszik figyelembe. Görögország és Portugália azért kap több pénzt, mert kormányaik nem hazudtak a 2015-2019 közötti foglalkoztatási adatokról – mondta Ujhelyi István.

Úgy összegzett: Magyarország Orbán Viktor politikájának köszönhetően veszített sok milliárd eurót, a miniszterelnöknek jelentősen rosszabb megállapodást sikerült kötnie, mint az előző költségvetési ciklusban, és nagyságrendekkel kevesebb forrást alkudott ki, mint az utolsó szocialista kormányok.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...ez a zujhelyi még esőkérőnek is gyenge.
ómió
Ez nyilván azért van - efftársilag - mert 3 milliárddal többet kapott!
Rockxy
ojjé!
valaki kurvanagyot hazudik.
3 milliárd plusz, vagy mínusz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.