Oda kerülhetnek idősek, ahonnan fogyatékkal élőket költöztettek ki a rossz körülmények miatt – írja a Népszava.

A koronavírus-járványban a betegség nagyon gyorsan terjedt a nagylétszámú, zárt intézményekben. Ehhez képest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet: sok időst épp olyan nagylétszámú intézményekbe zsúfolnának be.

Azután ugyanis, hogy megkezdődött a fogyatékosokat ellátó tömegintézmények lakóinak családotthonokba költöztetése, meghagyják a nagy épületeket, vagy átalakítják azokat időseknek

– írja a Népszava.

A jogvédő szervezet arra emlékeztet, hogy a szombathelyi Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény székhelyintézményében lévő 150 férőhelyről 72 fogyatékos embert költöztetnek ki támogatott lakhatásba, de a 78 időskorú ott marad az immár csak idősotthonként működő intézményben. Az Alapvető Jogok Biztosának jelentésében ugyanez a módszer szerepel a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény Mozsgói telephelyén is.

A kérdésre, vajon miért gondolja a kormány, hogy ami nem jó a fogyatékkal élőknek, az jó az öregeknek, egy meghökkentő választ adnak a TASZ munkatársai.

A fogyatékosok jogainak védelmére már van nemzetközi emberi jogi dokumentum, az idősek jogainak védelmére vonatkozó ENSZ egyezménynek azonban még csak az előkészítésénél tartanak, tehát megtehetik.

Elégtelen az állami ellátórendszer, a szakemberhiány az idősgondozásban is jellemző, a családok kevés információhoz és segítséghez jutnak idős hozzátartozóik ápolásánál – teszi hozzá a lap. És ahhoz képest, hogy több mint 1,8 millióan vannak 65 évnél idősebbek, csupán 52 ezren kapnak ellátást bentlakásos intézményben. Pedig várólistákon közel 40 ezren vannak még.

Forrás: Népszava, 24.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Hihetetlen, hogy ebben az országban mi minden megtörténhet...nem elég, hogy az a gané momentumos leszólta az öregeket, hogy ne menjenek szavazni, mert úgy sem élnek sokáig, most meg ez a tasz indoklás...ezeknek nincsenek szüleik, nagyszüleik? Vagy úgy televannak pénzzel, hogy bárkit meg tudnak venni ápolónak a nagymama/papa mellé...a többi negyvenezer idős meg nem létezik?
cikicakk55
@jesz: Igen,szerintem tele vannak pénzzel akik így gondolkoznak. Ugyan is egy sima Szociális otthoni ellátás kb 120 -140.000 Ft / hó. Amennyiben a benn lakónak nincs annyi a nyugdíja,úgy a gyermekeinek( már ha vannak) kell kipótolni a nyugdíjukat,hogy egy semmi extrával felszerelt tömeg szállónak nézhető Szociális otthonban lakhassanak az idősek. Nem tudom az a 40.000 ember akik várnak a helyre,tudják-e,hogy mennyibe is fog az kerülni. Mi csak addig kellettünk a kormánynak,még felépítettük romjaiból ezt az országot,még megteremtettük a mezőgazdaságot,az ipart, és taníttattuk a gyermekeinket. Sajnos az általunk felépített és jól működő ipart és mezőgazdaságot fillérekért elkótyavetyélte az Antall kormány,majd az MDF, és ami maradt azt felélte az MSZP,most meg a Fidesz mindent magának akar,ami még megmaradt ebből a nyomorult kis országból. Mi már csak teher vagyunk az állam vállán,hasznot nem hozunk,csak 4 évente löknek oda valami kis apanázst a szavazatunkért. Én soha nem szavaztam a Fideszre,és nem is fogok,bár milyen mézesmadzagot is húznak el az orrom előtt.
Nessy
@cikicakk55: A legbosszantóbb, hogy ezt a generációt a mi generációnk nevelte, taníttatta, csinált egyik másikból képviselőt! Ez valóban generációnknak a csődje!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.