Erősödik az egyházak szerepe a szociális ágazatban.

Egyházi kézben lesz a gyermekvédelmi szakellátás 60 százaléka az év végére

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára beszél a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bővülő feladatait bemutató sajtótájékoztatón a Szegedi Dóm Látogatóközpontban 2020. július 22-én. Fülöp Attila közölte, hogy erősödik az egyházak szerepe a szociális ágazatban, az alap- és szakellátásban, valamint a gyermekvédelemben. Középen Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, balról Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatója. MTI/Rosta Tibor

Erősödik az egyházak szerepe a szociális ágazatban, az alap- és szakellátásban, valamint a gyermekvédelemben – közölte a szociális ügyekért felelős államtitkár szerdán Szegeden újságírókkal.

Fülöp Attila a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bővülő feladatait bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, az állam eddig is számított az egyházi szerepvállalásra a szociális ellátásban:

a szakellátásban, az idős- és fogyatékos otthonok fenntartásában 25, az alapellátásban 44-45 százalékos az egyház részesdése, a gyermekvédelem területén pedig az év végére meghaladja 60 százalékot.

Jelenleg Magyarországon 23 ezer gyermek nem vér szerinti családjában, hanem nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nő föl. A kormány elkötelezett abban, hogy közülük lehetőség szerint minél többen nevelőszülőkhöz kerüljenek – mondta a politikus.

A gyermekvédelemben azt a fajta bizalmat, kötődést kell újraépíteni, amit sok esetben ezek a gyermekek elvesztettek. A szociális és gyermekvédelmi feladatoknál az egyházi fenntartóknak behozhatatlan az előnyük. A katolikus egyház már akkor is végezte ezt a tevékenységet, amikor állam még nem is nagyon létezett. A gyermekvédelem egyik célja a lelki gyógyulás, mely akkor lesz sikeres, ha az ellátásból kikerülő fiatal megtalálja a helyét az életben, felnőttkorban nem szorul rá a szociális ellátórendszerre, önálló családot alapító, adófizető polgárrá válik – fejtette ki Fülöp Attila.

Az egyházak szerepvállalását segíti az a tavasszal elfogadott jogszabály, amely alapján a feladatvállaláshoz a fenntartók ingatlan-tulajdonjogot is kapnak. A 2021-es költségvetésben pedig az egyházi és civil fenntartóknak az ideinél 20 milliárd forinttal magasabb támogatást biztosít az állam – közölte a politikus.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt mondta, az egyházmegye méretéhez képest átlagon felül végez közszolgálatot, elsősorban a köznevelésben, a felsőoktatásban és a gyermekvédelemben.

A püspök hangsúlyozta, az egyházmegye mindig ott próbált meg segíteni, ahol kéréseket fogalmaztak meg. A szolgálatot az teszi lehetővé, hogy elhivatott munkatársak dolgoznak az intézményekben – tette hozzá.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye a sportban is aktív. Tavaly adták át a 13,4 milliárd forint állami pénzből épült nyolcezres sportlétesíményt, hogy az egyházmegye tulajdonában lévő Szeged-Csanád Grosics Akadémia használhassa. Céljuk feljutni az NBI-be. Kiss-Rigó püspök az önkormányzati kampányban is kiállt Szeged és a kormány összefogása mellett.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója közölte, a gyermekvédelmi szakellátásban tíz éve részt vevő szervezet feladatai július 1-jétől bővültek. A szolgáltató immár nyolc megyében – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Pest megyében –, valamint a fővárosban látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. Az egyházmegye fenntartásában így ma már 5204 férőhelyen gondozhatnak családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat, munkavállalóik száma pedig 2140.

Úgy fogalmazott: céljuk enyhíteni a kiszolgáltatottságot, "kezelni a sebeket" és hazataláláshoz segíteni a gyermekeket. Évente csaknem hatszáz, a gyermekeknek élményt szerző programot szerveznek – mondta a főigazgató.

Forrás: 444, MTI

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Jajjjjajjjjajajjjjj...támadnak a pedofil csuhások !!! Szülők, mentsétek a gyermeteket...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
nyugi a pénz továbbra is a mi adónkból fog jutni, csak a hatalmat veszik át a csuhások! =))
volvós
Jajjjjajjjjajajjjjj...támadnak a pedofil csuhások !!! Szülők, mentsétek a gyermeteket...
Nyírfa
Térítés is lesz közben? Kötelező hittan, ,megkeresztelkedés...
Az egyházak vezetőinek süljön le a képükről a bőr! Tisztelet a ritka kivételnek!
Becstelenek!
Clavigo
A Kaleta nevű ,mélyen vallásos szarházit meg kinevezzük az " egész program fölé " valami biztosnak ,,megbízottnak,,államtitkárnak.. A Kaleta nevű szarházi like-olná ezt a témát,,beosztást... Vazzzze,,mindjárt sikító-frászom lesz ezektől...
Borsó
Magyar gyerekseggbe magyar pap farkát!
Nyírfa
@Clavigo: Tényleg döbbenet, hogy gond, akadály nélkül garázdálkodhat az Orbán-féle minőség ebben az országban.
Hogy ennyire ne becsüljék magukat a magyarok! Nem is érdemlik meg ezt a földet. Még hogy Nagy-Magyarország!
tudode
Nahát!
.
Az un. "jóindulatú" karakterbuzeráns észrevette, hogy lett nekije szociális feladata is
.
--- Orbán Viktor a Mokkában (2008. október 22.)
.
www.youtube.com/watch?v=7pb4D6bBtdc&t=44s
.
Négy reformról ketyegett:pénzügyi egyensúly, szociális egyensúlyról, korrupcióról, bizalmi válságot vizionált, és egyebeket kritizált annó, aztán 10 év után rájött, hogy van nekije szociális feladata is, amellyel kapcsolatban a szociális hálót elvitték a cápák az a térdre csuháSOKKHOZ.
.
Zavaros volt, van, és lesz őfélesége szócséplése!
Gazella
Ohh pedofiloknak egy zseton csurran cseppen oszt gyerekrontás is.
division
Nos, akik itt aljasul pedofiloznak, eljöhetnének megnézni, mi is van nálunk az evangélikus oviban. SNI - s gyerekek, hátrányos helyzetűek, olyanok, akiknek gyógyszert kell beadni naponta, stb., akiket a két önkormányzati ovi úgy ahogy van elutasított. Nagyon könnyű bunkó módon ítélkezni, de erről ismerni meg a magyart.
Nessy
Miután az egyházi intézmények jóval magasabb normatívákkal és anyagi lehetőséggel rendelkeznek, szívesen vesznek át "szociális feladatokat"!
Az is előny, ha az idős otthon lakója az egyházra hagyja az ingatlanát!
és nem alacsonyabb a térítési díj, mint bárhol máshol, ugyanannyi ágy van egy szobában, mint bárhol, máshol.
division
@Nessy: Vannak egyágyas szobák is, persze annak ára van. Itt is van nálunk olyan, aki saját akaratából hagyta az egyházra a házát, ezért amikor majd bemegy, élete végéig lakhat egy ilyenben. Hozzáteszem, senkije sincs akire ráhagyhatná, azaz nem a családjától veszi el. Egyébként nem kellene keverni az evangélikus meg a katolikus vallást, mert nem igazán ugyanaz a kettő.
Cicamama55
Kaleta Gábor lesz a területért felelős miniszter?! :(((
görbetükör
@division: Akik aljasul pedofiloznak, azok bizony az egyház berkeiben találhatók zömmel.
Lehet, hogy a gyerekeket mellékesen ellátják, de nem csak azzal, amivel kellene. :(
A tények felett ne tessék szemet hunyni!
Nessy
@division: Ebben tökéletesen igazad van! Én most egy katolikusról írtam, de van azon a néven evangélikus, és ha jól emlékszem babtista is.
silber13
Érdekes! Nekem olybá tűnik, hogy az Kaleta, vagy ki a szösz egyáltalán nem volt csuhás, de pedofil annál inkább! Mégis szemet hunytak a disznóságai felett! Ugyan miért???
Sámannus
Épp most ítéltek el egy keresztény bűnözőt, még hivalkodott is vele.Ez már a magyarság sanyargatása, a jövő megrontása állami segítséggel.
human
Itt egy oldal ahol megnézhetitek, hogy a közeletekben hol van NER tulajdonban lévő hotel vagy étterem.
www.nerhotel.hu/#/
division
@görbetükör: Vagy nem, csak sötét bunkók, és ettől érzik elégedetteknek magukat, hogy pedofilozhatnak egy jót. Mi a fenét tudsz te arról, hogyan tanítják, mit tanulnak a gyerekek egy evangélikus oviban? Nejem vezető egy ilyenben, szóval ne ítélkezz, csak mert olvastál valamit. Ha buzikat akarsz nézni, menj ki majd a Pride - ra (már ha lesz megint majd). Attól, hogy valaki rabló, a másik még nem az, és ez így van minden téren. Nem kell ahhoz papnak lenni, hogy valaki genetikailag beteg legyen.
human
Sok évvel ezelőtt még teljesen természetesnek tartottam volna, hogy az ilyen intézmények egyházi vezetés alatt legyenek. De azóta mióta kiderült, hogy nem csak rengeteg bűncselekmény történt az egyházon belül azokat még a legfelsőbb körökben is igyekeztek, igyekeznek eltusolni akár az áldozatok lejáratásával, hiteltelenítésével amolyan neokeresztény módra.
Gyütt Mönt
Kedves olvasók, az állam és az egyház szétválasztását láthatjuk.
division
@human: Mert máshol nincsenek bűnözők ugye, csak az egyházak terén? Senkit nem érdekelne ez az egész egyház téma, ha éppen nem ők lennének azok, akik a Fideszt segítették hatalomra 2010 - ben.
görbetükör
@division: Túl sok papot ismerek. Dugd csak homokba a fejed és védd a védhetetlen. Lelked rajta!
namihami
Kell a csuhásoknak és nagyköveteknek a friss hús. És a Vezér hoz némi áldozatot a gyerekekből a szószék oltárára.
division
@görbetükör: Tedd hozzá, katolikus papot. Sajnos ez náluk jellemző olykor. Az evangélikusra nem, ugyanis ott nincs cölibátus.
görbetükör
@division: a pedofilia nem függ össze a cölibátussal. Sok családos egyén pedofil.
division
@Horizont: Nekem az nem tetszik, ahogy pedofil szakosztályoknak tekintik az egyházi intézményeket. Ez azért nem így van. Kiindulni meg főleg abból tudok, amit nálunk látok, persze nem a pap itt sem az, aki segítené és tanítaná a gyerekeket. A papok többsége sajnos inkább visszaél a hatalmával valóban, de mint írtam, én más szemszögből nézem a dolgokat.
division
@görbetükör: Na látod. Akkor viszont miért kell az egyházakat kikiáltani egyből pedofíl papok tömkelegének? Önmagadnak mondtál most ellent erősen.
görbetükör
@division: Mert rahedli van közöttük. Sőt, a cölibátust tartók között is rengetegnek van zabigyereke.
human
@division: Tudod mért beszéd téma?
1. felesküdtek az erkölcsös életre
2. rendszeresen az erkölcsös életet hírdetik
3. fentiek képviseletét hirdetve szertartásokat tartanak
4. hogy erkölcsösen éljenek és ezt terjesszék fizetést is kapnak
5. az egészet államilag is támogatjuk
6. az egyház az aki a nem bűncselekménynek számító azonos nemű kapcsolatot tiltja és bűnnek tekinti, de a pedofilokat nem zárják ki?

Egy átlagember nem esküszik fel, hogy szent életet fog élni. Ezért nem is akkora hír, ha bűncselekményt követ el, mint az aki finoman fogalmazva a munkaköri leírásával ellentétesen cselekszik.

Én nem az egyházak ellen beszélek. Nagyon is helye van a világban értelmes keretek közt bármilyen vallásnak. De hiteltelenítik az egészet azzal, hogy bort isznak és vizet prédikálnak. Ha a mindenkori pápa nem vállalja be, hogy rendet tesz akár évekig tartó botrányok árán is akkor az egyház saját magának köszönheti ha senki nem fog már templomba járni, mert nem fog hinni a papnak a szószéken.
division
@Horizont: Nyilván pénzelik őket, elvégre 2010 - ben ők segítették őket hatalomra. Azt meg sosem mondtam, hogy szakember ülnek minden helyen, ami számomra is szomorú, de erről hosszan lehetne írni. Inkább az a gond, hogy olyan helyekre születnek gyerekek, ahová kell a gyermekvédelem.
division
@görbetükör: Rabló, tolvaj, családod terror alatt tartó ember is sok van, egyházaktól függetlenül. Nem lehet kizárólag rájuk hárítani mindent. Az aljas ember akkor is aljas, ha pap, ha nem pap.
division
@human: Oké, sok mindenben igazad van, csak ne általánosítsunk mindig.
görbetükör
@division: De lehet, mert egyházakon belül eltusolják a bűneiket és így mind felelős egy bűnéért is!
legott
Tudod mi lesz veled a halálod után? (mert lesz veled valami)
Szerintem sem.
És miért nem?
Mert a papok sátánisták.

A legnagyobb sátánista egyház a katolikus (az összes egyház, vallás sátánista amúgy).
Miért?
Mert Sátán érdekeit szolgálják a létükkel a tanításaikkal, és nem Isten érdekeit.
Ennyire egyszerű az, amit mindenki bonyolultnak tart.
görbetükör
@division: Csakhogy keresztény istenhívő embertől többet kell várni, mert többet kapott. Ha félnéd Istent, tudnád!
division
@görbetükör: Na és máshol mindig kiderül minden? Szerinted hány családban létezik az erőszak hosszú éveken át, sokszor úgy, hogy ki sem derül soha? Ne általánosíts már ennyire. Legyünk tárgyilagosak, még ha nehéz is.
görbetükör
@division: megismétlem:
Csakhogy keresztény istenhívő embertől többet kell várni, mert többet kapott. Ha félnéd Istent, tudnád!
division
@legott: Köszönjük, hogy általad sikerült megvilágosodnunk:-))
division
@görbetükör: Mivel kapott többet? Azzal, hogy erősen hisz valamiben, ami az sem biztos, hogy létezik?
görbetükör
@division: Látom, neked lövésed sincs kereszténységről, hitről. Nem vagy vitapartner ebben a témában.
kereső
Mert az "egyház" szakember? Az, amelyik Istenre hivatkozva "feloldozást" ad bűn alól, még akkor is ha egész életre megnyomoritott gyermekekről van szó?És teszi ezt a "családbarát" kormány .Förtelem.Arra kis-rigóra bizza a dolgot, aki welness részleget épitett a stadionjában? Akinek már nem az Isten , az Isten, hanem a pénz és orbán? Förtelem.
division
@görbetükör: Saját magamban hiszek, ezért is vittem sokra. Istenre várhattam volna életem végéig.
jesz
Gyermekvédelem az egyház kezelésében? Nagyon jó...
volvós
@division: fasszopó ENTERO a te beteg gyereked is odaadod a pedofil papoknak, ugye ???
nezelodo
Remek megoldás, majd ötven év múlva talán elkezdik firtatni a dakota ajándék mibenlétét.
division
@volvós: Szóltam hozzád, te mocsadék? Magyarország egyik legaljasabb embere lehetsz, egyetlen olyan hozzászólásod nincs, amiben nem másokat mocskolnál folyton. A pokolban majd megkapod ami jár, lehet, ott is van pride.
volvós
@division: kapd be orosházi köcsög...magadról írtál ilyen őszintén ???
Mert minden rád illik, meg a " pedagógus " nyekergő állítólagos " nejedről "...
Jobb, ha kussolsz, és ne reagálj semmire, te fidesz sz.p.gép !! Inkább a Petikédet rakd össze
division
@volvós: Nem vagyok orosházi már pár éve, de mindegy. Ugye észrevetted, hogy nem én kötöttem beléd? Amúgy meg jobb lesz, ha te kussolsz, és a cikkekhez szórod inkább a mocskaidat. Undorító alfaja vagy az országnak nagyon.
ómió
Bolsiék még nem indítják a "materialista gyermeknevelést'?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.