Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kora délután még csak helyenként lehet zápor, zivatar, késő délutántól azonban elromlik az idő, és főként a Dunántúlon lehet nagyobb esőkre számítani.

Ma délután főként a Dunántúlon és az északi tájakon alakulhat ki zápor, zivatar, majd kora estétől nyugat felől kiterjedtebb záporos, zivataros csapadékzóna érkezik, heves zivatarok, felhőszakadás is lehet – írja a met.hu.

A változó irányú szél mérsékelt marad, de főképp az esti zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 31 fok között valószínű, délnyugaton lehet a hűvösebb. Késő estére 17 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, melynek területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb.

Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 mm becsülhető, de lokálisan 80-100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet. Másutt a legtöbb helyen 10 és 30 mm közötti csapadék becsülhető, de lokálisan, felhőszakadás esetén ennél jóval több is hullhat. 

Eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki helyenként zivatar.

A késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható, hatására a Tiszántúlt leszámítva egyre többfelé számíthatunk zivatarra, délnyugaton heves kísérőjelenségekkel. Reggelre a keleti megyék nagy részére is átterjed a zivatartevékenység. A zivatarokhoz elsősorban a már említett felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 mm fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökések (60-80 km/) és jégeső társulhat. Ma a délnyugaton kialakuló heves zivatarokhoz néhol akár 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökés, illetve 2 cm-nél nagyobb méretű jég kapcsolódhat. 

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.