A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága pénteki ülésén jóváhagyta a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását – tudatta a BKK közleményben.

BKK: indulhat a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés
Fotó: Pixabay

Eredményes tender esetén 2021 tavaszán elindulhat és 2023-ban véget érhet a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Lánchíd rekonstrukciója.

A rekonstrukció kizárólag a híd felújítását tartalmazza, a munkálatokat a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, hitelből, illetve a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza. A kormányzati hozzájárulásról még nem kötötték meg a támogatási szerződést, annak időpontja egyelőre ismeretlen, ezért a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki. Ez a tender csak akkor lehet eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll – közölték.

A BKK igazgatóságának döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint eredményes eljárás esetén a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést. Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap, melyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől.

A kivitelező feladata lesz újjáépíteni a híd közúti pályáját, gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezetet, azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat, restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket, kialakítani a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágítását, gyalogátkelőhelyet létesítése a pesti hídfő északi és déli járdája között, kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíteni a lépcsőket, rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a Duna medrét a híd környékén, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

A Lánchíd biztonságos használatáról a felújítás megkezdéséig a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak naponkénti ellenőrzéssel – tudatta a BKK.

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vitriol
fürjes elvtárs most már átnyergelhet a kormány noszogatására, mert az orbán által beígért 6 milliárd még mindig nem áll a főváros rendelkezésére!
Józsipapa
Béla Benke - az elmúlt 7 évben nem idegesített
tahó pista töketlenkedése ???
Nessy
@vitriol: Addig húzza, ameddig csak tudja! Addig is lehet a fővárost, és Karácsony Gergelyt "szabogatni"! Aztán majd keres valami átlátszó kifogást, mert van annak jobb helye, valamelyik lojális önkormányzatnál sportakadémiára a libalegelőn! Különben is most lényegesebb 14 milliárdot költeni a "nem kormányzati" repülők szervizére! Elvégre félti a tyúkszaros életét, ha focimeccsre repked!
RonaGyuri
@RonaGyuri: igazi karaktertes fityesznyik pofátlanság: kárál az "olcsósítás" miatt, miközben ők nem akarnak pénzt adni rá! =))
Ronin2
Közbeszerzés?
Minek?
Ha nem Lölő nyeri / tízszeresen túlárazva/,akkor egy Tiborc érdekeltség.
Fölösleges a többi mérnöki irodának dolgoznia.
ómió
"Haladóék" mégsem hagyják leszakadni?
Nessy
@ómió: Azt csak Tarlós hagyta sok éven át!
ómió
@Nessy: Ne keverjed Karigeri efftársaddal! A leszakadás veszélye nem "sok éven át" kísértett, hanem most! Még, ha 100 évre hazudnád is vissza!
Nessy
@ómió: Kilenc hónap alatt, amiből kb. 4 hónap kiesett a járvány miatt, lett rozsdás a fémszerkezet, kopott meg az útburkolat!!! Ennyire még te sem lehetsz elfogult! Túl régen ismerem Tarlóst, ahhoz, hogy bárkivel összekeverjem!
ómió
@Nessy: Tarlós tavaly ősszel kiírt már egy közbeszerzést, amit egy másodikkal - még tavaly - véglegesített volna és mára már folyna a felújítás! A "haladók" viszont nagyon ráérnek! Talán, hogy vissza lehessen mutogatni?
Nessy
@ómió: Nem került elfogadásra, túl drágának minősült, és az is érvénytelenítve lett .Apropó! Aláírta a kormány már legalább azt a 6 milliárdot, amit adna? Ugyanis addig csak feltételes közbeszerzést lehet kiírni, ameddig nem áll rendelkezésre a teljes összeg! 2012-ben kezdődött és 2015 óta napi téma volt a Lánchíd felújítása.. Négy év alatt nem jutott sehova Tarlós, most meg adj Uram Isten, de azonnal!
ómió
@Nessy:Módosított műszaki tartalommal került volna kiírásra még tavaly ősszel a második tender, aminek alapján már folyhatna a felújítás. A kormány ígérete a 6 milliárdról meg írásban és a nyilvánosság előtt is megvan, nincs azon semmi "feltételes"! Felújítani meg akkor kell valamit, ha eljött az ideje! És az most van! Nem 10 évvel korábban, sem nem évek múlva! Még akkor se, ha Karigeri ősz óta ezen csücsül!
volvós
@Nessy: 10:27...hagyd rá a köcsögre...narancsködben él a buzi !!!
Nessy
@Csizmás Kond: Tarlós főpolgármester , meg gondolom a közgyúlés érvénytelenítette.
Csizmás Kond
@Nessy: ..eddig azt hittem hogy a napsütés ártalmasabb az agynak mint az eső...:)
Nessy
@Csizmás Kond: Eső? Világosíts meg kérlek. Valahol elvesztettem a spagócát.
Csizmás Kond
@Nessy: ...sokhelyen volt vihar...:)
...és mivel nem tudtam hová tegyem a válaszodat gondoltam megárthatott neked is :)
Nessy
@Csizmás Kond: Te kérdezted, hogy kitől nem került elfogadásra a legutóbbi közbeszerzés. Illetve érvénytelenítve. Óbudán nem volt vihar, és nem vagyok frontérzékeny.
Csizmás Kond
@Nessy: ..igaz hogy én kérdeztem de hogy Tarlós mit keres a válaszban az okozott zavart .
Nessy
@Csizmás Kond: Mert ez még 2018 ban, az ő regnálása idején történt. :-))
Csizmás Kond
@Nessy: ..idézek..." (BKK) igazgatósága pénteki ülésén jóváhagyta a..."
vagyis ez 2018 pénteke ?
Nessy
@Csizmás Kond: Miután már a legöregebb tengerészek sem tudják ezt követni, feladom.
Nessy
@Csizmás Kond: Nem, ez a péntek 2020 július.
Csizmás Kond
@Nessy: Ha a mostaniról szól a cikk akkor tulajdonképpen arról is beszélünk...vagy jobb ha Tarlósozunk ?
Nessy
@Csizmás Kond: Maradjunk az itt és mostnál! :-)))
Inkább nézd meg a Marsi felvételeket! Csodálatosak!
Nessy
@Csizmás Kond: Kivételesen nem a Marsi Anikóról, hanem a Marsról van szó! :-))))
legott
Felrobbantani a picsába az egészet és újat építeni - kétszer kétsávosat, a Clark Ádám téren kétsávos körforgalommal.
A régi emberek régi építményei?
Ki a faszt érdekel, hogy régen pár fasz keménykalapos (cilinder, geccci) mit épített a saját dicsőségére, megszívatva az utódokat?
Ledózerolni mindent, és legyen valami új. Picsába az esőerdőkkel, meg a naponta százával kihaló fajokkal!
Something New

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.