Az átlagosnál lényegesen gyengébb az idén a búza minősége, ezért a malmoknak nehezebb összeszedniük a lisztnek valót.

Az aszály és az utána következő hatalmas esőzések nem tettek jót a búzának, az átlagnál jóval gyengébb a minősége az idei termésnek.Ez kettészakíthatja a piacot, ugyanis az étkezési gabona, és ezzel együtt a liszt is drágább lesz, azonban a takarmánybúza ára csökkenhet.

Az aratás is elhalasztódott az időjárás miatt, június vége helyett csak július elején indult, a betakarítás pedig nagyon rosszul kezdődött. A korai fajták kezelhetetlenül gyengék a hektolitersúly, a sikértartalom és az esésszám miatt.

Brutálisan felmehet a liszt ára

Az esőzések annyira lerontották a földeken maradt búzák minőségét, hogy azt étkezési célra már nem lehet betakarítani. Az aratás kezdetén jellemző 47-48 ezer forintos árak körülbelül 10 százalékkal, 53-54 ezer forintra emelkedtek az 500-1000 tonnás tételek esetében.

A különböző minőségi kategóriák közti átugrás is elég szűk, tonnánként mindössze 100-500 forint. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint ez idén minden bizonnyal változni fog, mert azok a búzák, amelyeket a malmoknak már nem lehet eladni, akár 20 százalékkal is olcsóbbak lehetnek az étkezésinél.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(vg.hu)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ezt már eljátszották néhány évvel ezelőtt. Beharangozták a kevés termést, majd néhány nap múlva újabb hírben értesültünk hogy exportáltak másfél millió tonna búzát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Oposit
Na már most kezdik ideologizálni az emelést.
namihami
Ez is olyan szépen be fog tagozódni a többi (3,8%) közé, hogy így, külön tételben észre se vesszük.
Miért pont EZT vennénk észre? Annyian vannak, hogy egy-egy már simán elsikkad...
solidedge
Ezt már eljátszották néhány évvel ezelőtt. Beharangozták a kevés termést, majd néhány nap múlva újabb hírben értesültünk hogy exportáltak másfél millió tonna búzát.
legott
Brutálisan kevés lisztet veszek. Konkrétan, 30 év óta vettem lisztet - az utolsó emlékeim szerint.
De az is lehet, hogy soha életemben nem vettem lisztet - de az már olyan régen volt, hogy nem emlékszem.
Clavigo
Inkább öntsétek ki.. ( mint a dinnyét ,,,vagy zöld szőlő-szüret...exportáljátok,,stb. Ha valami nem hoz hasznot a Teleszart Búvárruhának,,,azt szét kell baszni...Oszt jó napot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.