Szijjártó Péter örül a beruházásoknak.

Szijjártó: dimenzióváltás történik, hála Koreának

A koreai beruházások a legmagasabb technológiai színvonalat hozzák, komoly kutatás-fejlesztési eredményeken alapulnak és magas hozzáadott értékükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása gyorsan menjen végbe – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a dél-koreai Samyang Biopharm magyarországi beruházásának bejelentésén.

A Samyang Biopharm 8,6 milliárd forintos beruházással orvosi eszközöket gyártó üzemet hoz létre Gödöllőn, amely első körben 55 munkahelyet teremt, ehhez a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – jelentette be Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szöuli tárgyalásait felidézve elmondta, a koreai vállalatok továbbra is kedvező véleménnyel vannak a magyar beruházási és gazdasági működési környezetről, a következő hónapokban több százmillió eurónyi koreai beruházás érkezik Magyarországra.

A gödöllői a Samyang-csoport orvosi eszközgyártási divíziójának első európai gyára, egyben az első koreai gyógyszeripari beruházás Magyarországon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a koronavírus-járvány időszakában egyértelművé vált, hogy milyen nagy jelentősége van az egészségügyi gyártási kapacitásoknak, ez a beruházás csökkenti Magyarország kitettségét a nehéz időszakokban is.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy 2014 óta minden évben megdől a Magyarországra irányuló beruházások rekordja, valamint a magyar export rekordja.

A beruházási és befektetési környezetnek, a magas színvonalon teljesítő magyar munkaerőnek, a folyamatosan csökkenő adóterhelésnek, a széleskörű beruházás-ösztönzési támogatási rendszernek és a politikai stabilitásnak köszönhetően minden idők legtöbb beruházása érkezett tavaly az országba. Ugyanakkor 2019 volt az első olyan év, amikor nem a német befektetők hozták a legtöbb beruházást, a koreai vállalatok átvették a vezetést – tette hozzá.

Tavaly több mint 2,5 milliárd eurónyi beruházásról hoztak döntést koreai vállalatok, amely az összes tavalyi magyarországi beruházás 48 százaléka, és ezeknek a koreai befektetéseknek eredményeképpen létrejött munkahelyek száma meghaladta a 4500-at – ismertette a miniszter.

Szijjártó Péter megjegyezte, sok vitát generált, amikor 2010-ben a magyar kormány elkezdte a keleti nyitás politikáját.

Ma már látszik, hogy az ázsiai, távol-keleti vállalatok szerepe globálisan egyre nő, az általuk képviselt technológiai színvonal egyre magasabb, és egyre több esetben vetik meg a lábukat az európai piacon. Globálisan a beruházások 58 százalékát keleti tőkéből hajtják végre, és csak 40 százalékát nyugatiból – fejtette ki.

A külügyminiszter képmutatásnak nevezte, hogy azok a nyugat-európai országok, amelyek bírálják a keleti nyitás politikáját, a legnagyobb lendülettel vetik be magukat a keleti beruházásokért folyó versenybe.

Om Te Ung, a Samyang Biopharm Korea elnöke videoüzenetében hangsúlyozta, európai terjeszkedésükhöz területet keresve kiváló helyszínnek találták Magyarországot. Döntésükhöz hozzájárult a beruházás aktív támogatása, amit megköszönt a kormányzatnak.

Vécsey László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője kiemelte, Gödöllő és környéke évtizedek óta fontos szerepe játszik a hazai gyógyszeripari termelésben és kutatás-fejlesztésben. Mint mondta, a Samyang a legnagyobb múltú koreai cégek közé tartozik, egyik üzletága már egy évtizede jelen van Magyarországon, az új beruházással magas technológiai színvonalat, szervezeti és munkakultúrát hoz, ezzel tovább erősödik a térség gazdasági potenciálja.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Illyés Tibor 

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Egy munkahely ~23,6 millióba került a kormánynak. Megéri?...
tudode
Mi van!
.
Ez soKK!
.
----- Akkor őfélesége katyvasz munkaalapú kutyuldájának vége, amibe beleszámíttattja őfélesége még talán a kutyáját is:
.
2.1.2.2. A 15–64 éves népesség munkaerőpiaci státusa 2020. I. negyedévében
.
Nomális? Vagy csupán fényezi a tarajos gőte a nincs mit!
.
Egyszer volt, hol nem volt egy olyan munkalapú társadalom, amikor a rendőr felírta azt, akinek nem volt munkahelye!
.
Mese habbal!
tudode
Bocs! Meglepiben lemaradt a link
.
----- 2.1.2.2. A 15–64 éves népesség munkaerőpiaci státusa 2020. I. negyedévében
.
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/15_64_abra_2003.pdf
.
Azokat a gyermekeket foglalkoztatni, akik kiestek a tankötelezettségből, őfélesége szégyene!
Justitia
@Qqberci: Hát hogyne! Pl szíjjártó/orbán zsebébe!
Justitia
"A koreai beruházások a legmagasabb technológiai színvonalat hozzák" mint a kínaiak is.
Nahát: a koreaiak ígértek többet a zsebetekbe, szarháziak?
Gazella
@Qqberci: pár milla a vezír zsebébe... dehogyis a lölö zsebébe vándorolt...
Gazella
Kakadu te leszel az első akit megműtenwk a koreai műazerrel...
Clavigo
Azért kîváncsi leszek,,,ha bukik a Putris ,,ez a Lófejű Csicska Gyökér,,hova fog szaladni,,hol fog elbújni ezzel a méteres paripa- arccal.?
almosd
Szijjarto felfedezte az 5-ik dimenziót...
simmering73
Ebből a 2010-es keleti nyitásból még nem sok haszna származott az országnak.
kereső
@simmering73: Dehogynem.Már több tiz milliárdba került.(kereskedőházak!!) És ennek köszönhetően lesz kinai vasutunk- amit kinai hitelből épit kina a kinaiaknak. A hitel 596 milliárd Ft , meg Magyarországé. Hát nem megérte már eddig is?
kereső
@simmering73: Ez is lesz olyan jó üzlet, mint a kinai lélegeztető gépek- valakiknek.
ómió
Efftársilag ez "ellenjavallt"? Mára az a "haladó"?
silber13
Tán Szíjjártómnak és a firkásznak nem kellene összekeverni a gyógyszeripari gyárást a gyógyászati, orvosi eszközök gyártásával
Nessy
@silber13: Hangyafülnyi különbség! Mint ahogy a lélegeztetőgép, és a légzést segítő eszköz is ugyanaz Szijjártó szerint. "Bukfenc mindent tud!" (Csinn,bumm cirkusz). Az a baj, hogy nem ő az egyetlen "Bukfenc" kis hazánkban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.