Aki a járványügyi szempontból kockázatos országból érkezik haza augusztus 1. után, az 40 ezret fizethet a koronavírus-tesztért.

A Népszava cikke szerint jelentpősen változnak szombattól a járványügyileg kockázatosnak tartott  – azaz sárga, vagy piros besorolású – országokból hazatérőkre vonatkozó szabályok. Eddig ugyanis az állam fizette azokat a koronavírus-teszteket, amelyek ha negatívak lettek, mentesítették a hazatérőket a karantén alól.

Augusztus elsejétől már a nyaralók állják a hazaérkezés utáni koronavírus-teszt árát

Érkező utas testhőmérsékletét mérik a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én

Fotó, címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Augusztus elsejétől azonban mindenkinek magának kell a saját teszteléséről gondoskodnia, amennyiben két hétnél hamarabb akarna szabadulni a kötelező karantén alól, mert a kormány – ahogy korábban is tervezte – csak július végéig állja a költségeket. A kormányhivatalok figyelmeztették erre a háziorvosokat.

"Komáromi Zoltán fővárosi háziorvos is a kormányhivataltól kapott levélből értesült arról, hogy szombattól a külföldi nyaralásból hazatérő pácienseinek nem rendelhet a szokásos úton, a mentőszolgálattól PCR-tesztet. S noha előírták számára, hogy tájékoztassa a betegét arról, hol végeztetheti el a vizsgálatot, erről részleteket ő maga sem tud. Ami biztos, hogy a háziorvos kizárólag a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseinek rendelhet állami költségen PCR-vizsgálatot.

Egy másik tiszti főorvosi körlevél – ami viszont a háziorvosokhoz nem jutott el – múlt hét keddtől kéri az állami egészségügyi intézményeket, hogy ha szakmailag megfelelnek a feladatra, jelentkezzenek az utazáshoz kötött mintavételek elvégzésére. A vizsgálat árát az intézmény maga határozhatja meg. Azaz ahány kórház, annyiféle lehet majd a díjszabás is"

- áll a cikkben.

A Népszava szerint PCR-tesztek elvégzésére alkalmas saját laborja csak pár kórháznak – Honvéd, Dél-Pesti Centrum Kórház, az oevosképzős egyetemek és a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi részlege – van, így a több intézmény vagy tőlük rendeli meg a tesztelést, vagy magánszolgáltatóktól.

A lap felkeresett pár ilyen kórházat, egyesek elzárkóztak a lakossági PCR-teszteléstől, mások viszont jó lehetőséget láttak benne, az állami laborokkal kapcsolatban állók 32-38 ezer forintos kérnének el a tesztelésért, a piacról vásárlók viszont legalább 40-50 ezer forintot számoltak a lakossági tesztek árára.

"PCR-tesztelést a piacon jelenleg például a Mammut Egészségközpontban vagy a Wáberer Medical Centerben is 32 000 forintért végeznek. Ennél valamivel drágább, 39 ezer forint a Dr. Rose Magánkórházban. A lelet azonban akár 24 óra alatt elkészülhet.

Egyelőre tisztázatlan, hogy a karanténra kötelezettektől hol – a lakásukon vagy az egészségügyi intézményben – kell majd mintát venni. (A közösség védelme azt kívánná, hogy a karanténlakó ne hagyja el az otthonát, amíg ki nem derül, vírushordozó vagy sem. Ha ezt preferálná a járványügyi hatóság, akkor a kiszállási díj tovább srófolhatja az állami szolgáltatók árait.) Azt az elvárást, hogy a mintát mindenkitől az otthonába vegyék le, már a hatósági feladatot ellátó mentőszolgálat sem képes biztosítani. Miután nem győzik, és emiatt akár két hetet is sorba állítják a diagnosztikára várókat, a XIII. kerületben nyitottak egy mintavételi pontot. Így akinek sürgős, azt odairányítják"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint az sem világos a szombattól életbe lépő rendelkezés kapcsán, hogy csak a munkába visszatérő családtagoknál, vagy a nyaralásról visszaérkező összes családtagnál el kell-e végeztetni a teszteket.

Azt is hozzá kell számolni, hogy a legtöbb helyen 48 órás határidővel válallják a vizsgálatot, vagyis ezt is bele kell számolni a karantén idejébe. Ráadásul az utazás utáni otthoni karanténra nem jár a táppénz sem.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A hazaérkező még így is jobban jár anyagilag mint ha a Balatonon üdülne.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
solidedge
A hazaérkező még így is jobban jár anyagilag mint ha a Balatonon üdülne.
Qqberci
A teszt piaci ára 10 és 20 eFt között van, de a NER jobban teljesít...
Pálinkás Pál
csak egy kérdés...ha nem csoportos nyaraláson vagyok...ugyan honnan tudják merre kódorogtam???
division
@Pálinkás Pál: @simmering73: Nagyon terjed a vírus, ami köszönhető az emberek fegyelmezetlenségének is. Aki képes ilyen esetben külföldre menni nyaralni, mert képtelen kibírni egy évet, az állja is a vizsgálat költségeit, ennyivel tartozik.
Pálinkás Pál
@division: Tényleg?? oszt miből látod hogy annyira terjed a vírus??? azért mert a média ezt harsogja???ez az a dolog ,amit egyszerű halandó sosem tud ellenőrizni, tehát a politika azt mond ,ami éppen az érdeke!!!
division
@Pálinkás Pál: Nem hinném, hogy a virológusok, köztük Jakab prof. a levegőbe beszélne. De tudod mit? Legyen neked igazad, minden országnak az az érdeke, hogy pánikot, gazdasági összeomlást idézzen elő. Logikátlan ugyan, de nem vitatkozom. Mindenesetre az sem elfogadható álláspont, hogy úgyis csak az idősek, krónikus betegek halnak bele, mert ha nem lenne a korona őket sem kellene most ennyire félteni.
Pálinkás Pál
@division: nos...ha megfigyelted volna,ezt pofáztam a kezdetek óta...a betegeket,meg az időseket védeni kiemelten,nem sz@patni a világot!!! de a mai liberális világunkban hogy nézne már ki hogy csak őket korlátozod??? be nem állna a jogvédők pofája ,holmi szegregációt emlegetve...így szenvedjen az is ,akinek semmi baja nincs ha esetleg megfertőződik...elmúlna ,mint a sima influenza, ahogy az adatok mutatják is...az igazolt fertőzötteknek csak egy töredéke igényel orvosi ellátást, ugye nem kell mondanom hogy kik ezek???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.