A bevallottnál jóval többet, összesen több mint 75 milliárd forintot költött az állam a korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőműre – közölte szerdán az MSZP elnökhelyettese, bejelentve: tiltott állami támogatás miatt az Európai Bizottsághoz (EB) fordulnak az ügyben.

Szakács László az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón – "kalandos jogügyletnek" nevezve a Mátrai Erőmű többségi tulajdonának az állami Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. általi megvásárlását – azt mondta, a kormány azt állítja, hogy 17,5 milliárd forintért vásárolta meg az erőművet, de a szocialista párt által "kiperelt" dokumentumok, okiratok szerint 75 milliárd forintot fordítottak az erőműre.

Hozzátette: a vételáron felül ki kellett fizetni közel 5 milliárd forint tagi kölcsönt Mészáros Lőrincnek, valamint 26-26 milliárd forintért tőkeemelést, illetve hitelkiváltásokat kell végrehajtani.

Az ellenzéki politikus közölte, a kormány a munkahelyek megőrzésével, klímavédelmi szempontokkal és az energiaellátás biztonságával magyarázta Mészáros Lőrinc veszteséges vállalkozásának megvásárlását.

Szakács László szerint azonban nem erről van szó, az ügylet révén ugyanis az adófizetőké marad a költség és Mészáros Lőrincé lesz a haszon, megint nagyon sok pénz vándorol "Magyarország nemzeti gázszerelője" érdekeltségeinek zsebeibe.

Közölte, a 75 milliárd forintból egyszerre meg lehetne duplázni a gyes és a gyet legkisebb összegét, vagy rendbe lehetne tenni az összes háziorvosi praxist, vagy az ápolási díj összegét meg lehetne duplázni.

Az MSZP-s politikus szerint az erőműre fordított, a kormány által be nem vallott pénzt vissza kell szerezni, a Mátrai Erőművet meg kell tartani.

Jelezte, az MSZP az EB-hez fordul, mert felmerül annak a gyanúja, hogy egy veszteséges cég állami finanszírozásáról van szó, amit tiltanak a versenyjogi szabályok.

Megjegyezte, nagyon sok cég van ma Magyarországon, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt rosszul járt, legfőképpen a turisztikai szektorban, ők azonban nem számíthatnak arra, hogy "az állam a hónuk alá nyúl".

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
a cenzor ezt sem
hvg.hu/kkv/20200729_Matrai_Eromu_hova_lett_az_a_hires_magyar_gogyi

erről ezt írtam

Na tessék már az emberségesség is baj

a gaz ellen rá-szállt ártunk és qurmányunkra, mert nem elég kapitalista

A hvg.hu számolt be róla, hogy egy szoci képviselő kíváncsiskodása miatt a szegény MVM-nek érzékeny adatokat kellett kiadnia az ország legokosabb – sőt a vagyon alapján még annál is okosabb, bár ez is példa arra, hogy miből is áll az ő okossága - emberéről. Pontosabban az erőmű eladásról. A dolog számos mókája mellett (hvg.hu/kkv/20200729_Matrai_Eromu_hova_lett_az_a_hires_magyar_gogyi)
a cikk érdekes részletkérdést is fírtatott:
„egy adásvétel során nemcsak az számít, papíron, könyv szerint mennyit ér valami, hanem hogy milyen alkupozícióban van az eladó és a vevő.
Márpedig a Mátrai Erőművel Mészáros Lőrincék alkupozíciója elvileg pocsék volt.
Szinte biztosra vehető, hogy a magyar államon kívül senki más nem vette volna meg az erőművet.” –írta.
Nos ezt mintha kicsit nehezményezte volna, pedig valójában csak arról van szó, hogy családbarát kormányunk emberséges és nem élt vissza azzal, hogy Lolo pocsék alkupozícióban volt! =))
kereső
És???Mi lesz akkor. Semmi- legfeljebb egy újabb kötelességszegési eljárást inditanak, aminek következménye nulla.
Egyébként a 17,44 milliárd nem bántotta az mszp-s képviselőt? Meg az, hogy mészáros úgy vett ki 11 milliárd osztalékot- hol vagy Gyurcsány a 80 milliós osztalékkal???-,hogy előtte a kormány megtámogatta az erőművet 7 milliárddal.Az nem szúrt szemet.Senkinek.
ómió
Sőt! Még el is lophatták volna! De sebaj! Majd, ha megint jönnek böszméék...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.