A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kezdeményezésére. A tárca szombaton (az anyatejes szoptatás világnapja, illetve az anyatejjel való szoptatás hetének kezdete alkalmából) azt közölte az MTI-vel, hogy szakmai irányelvük a csecsemők és kisgyermekek optimális táplálásáról megegyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Gyermekalapja (UNESCO) ajánlásaival, miszerint az élet első hat hónapjában az egészséges csecsemőknél kizárólag anyatejes táplálás javasolt. A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítanak – tették hozzá.

Forrás: szabolcsihir.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ennél szoptatóbb barát kormánya nem lesz ennek az országnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Giovanni Alba
" A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítanak – tették hozzá." Egyetlen bökkenő szúrt szemet (tudom, én vagyok a rossz, keresem a kákán a csomót, és meg is lelem) ki fogja azokat oktatni, felvilágosítani, a lehetőségeket biztosítani azoknak, akik ténylegesen szoptatni fognak? Hogy a gyermek államilag támogatott természetes táplálása ne legyen szégyelleni való, ne a szoptató anya pironkodjon, hanem az a gyökér aki megbámulja és megszólja.
simmering73
Ennél szoptatóbb barát kormánya nem lesz ennek az országnak.
lampa laz
Erre még igen nagy szüksége lenne a nemzetnek...má csak azé, h legyen ki szoptatni...Dugást Támogató Nemzeti Bizottság... na ott kukkolhatna ez a vén fax kéjenc, katókával együtt.
RonaGyuri
ha már Orbán szopási mániájára (Putyin) annyit költünk! =))
Clavigo
Vazzze,,,,Asszem befekszem én is a "" grazci akkutöltőre"... Azért ott " tudnak valamit "..
Nessy
@lampa laz: Magyon szégyellem, de nekem is hasonló gondolataim támadtak! Drága EMMI "szakértők"! Mit jelent a "nemzeti szoptatás"? Gondolom, nem azt, amire hirtelen gondoltam! Szegény gyerekek, eddig "nemzetietlenül" lettek megszoptatva. Igaz, nem a buszon vagy a boltba, hanem otthon csendben, békében.
lampa laz
@Nessy: Lehet, h már terveztetik a legújabb arénát ahol nemzeti szoptató versenyeket fognak tartani, anyatőgy nagydíjért.
Nessy
@lampa laz: Már semmin nem csodálkozom! Hiszen az emberi hülyeség végtelen!
Málna
@Giovanni Alba: Aki nem dobja ki a mellét közszemlére, azt nem fogják megbámulni és megszólni.
Málna
@Nessy: Elég szomorú, ha nőként, anyaként nem érzed a szoptatás fontosságát.
Giovanni Alba
@Málna: Mást olvastam eddig. Kendővel takarta magát, a fal felé fordult, mégis belekötöttek.
Nessy
@Nessy: Ez mindig a legszorosabb, legintimebb kapcsolat anya és gyermeke között! Részemről nyugalmat és a gyermekre figyelést jelentette. Szerintem ezt nemzeti bizottság nélkül is érzi egy anya!
Giovanni Alba
@Málna: A lényeg kiemelve "Társadalmunk mégsem elfogadó a nyilvánosan szoptató édesanyákkal, ennek ékes példája egy, a napokban napvilágot látott poszt, melyben egy édesanya panaszolja el egy pécsi bevásárlóközpontban átélt kellemetlen élményeit. Az ominózus posztban az édesanya kifejti, hogy kisgyermeke a vásárlás közben lett éhes, majd leült egy padra, és diszkréten megetette a babát. A biztonsági őr látván a történteket, a hölgyet először a szaunameleg pelenkázóba küldte, majd kitessékelte a bevásárlóközpontból, a házirendre és közszeméremsértésre hivatkozva. Ilyen, és hasonló esetekért sajnos nem kell a szomszédba menni"
Málna
@Giovanni Alba: Ha diszkrét lett volna, akkor a biztonsági őr észre sem veszi, hogy mit csinál. Egyébként sem értem, ha van lehetőség elvonulni, akkor miért a pláza közepén kell szoptatni, ahol még elfordulni sem tud.
Málna
@Nessy: Igen, amennyiben eljutnak odáig. Nagyon sok anyuka feladja, vagy eleve nem is akar szoptatni. Ennek elkerülésére kellenek a szakemberek.
Giovanni Alba
@Nessy: Kiadták a jelszót, a szoptatás világnapja van, kormányunk családbarát, tehát arccal a szoptatás felé. Még jó hogy nem hirdettek munkaverseny félét. Gyűjtőlap, pecsétek, ki, hányszor és hol, hó végén sorsolás, lehetne nyerni szoptatós melltartót például. Valahogy nem tetszenek nekem ezek a kampányok. Nagy hang, nagy lelkesedés, nagy hírverés, aztán elnyugszik szépen, csendesen mint alkonyatkor a hűvös szél. Újabb bejegyzés a "Jobban teljesítünk" brigádnaplóba. Jobb téma mint a családi pótlék röghözkötése, mert az ugye stabil, változatlan.
Giovanni Alba
@Málna: Ha diszkrét lett volna a biztonsági őr, akkor elfordítja azt a nagy arcát diszkréten és nem csap patáliát. Talán harangzúgással jelentkezett be az anya, vagy fanfárok, harsonák szóltak? Kiállt a placcra, középre, provokatívan? Mondok egy durva példát. Valaki fújja az orrát, te meg odamész és felszólítod hogy azonnal hagyja abba, mert micsoda fúj, ronda dolog és különben is. Vagy pedig elfordítod a fejed?
Málna
@Giovanni Alba: Szerintem annak az embernek kellene diszkréciót gyakorolni, aki olyasmit tesz, amit nem kellene. Igen, provokatív dolog a pláza közepén szoptatni, mivel van lehetőség az elvonulásra.
Én speciel az orrfújást is diszkrét dolognak tartom, két ismerősömre is szóltam már rá, hogy vonuljanak félre, mert gusztustalanul művelik.
Qqberci
Ők készítik elő Orbán látogatásait Putyinnál?...
SystemError
@Málna: Feltétlen szükség van egy szakszoptató kommunikációs miniszterre azonnal!
Málna
@SystemError: Miért, azt olvastad hogy minisztériumot akarnak?
SystemError
@Málna: Nem csak fontosnak tartod a szoptatás ügyét.Szerintem ez egy nemzeti ügy, mármint a szoptatás és nagyon fontos lenne egy szakszoptatási tárca. Szerintem rengetek EU-s forrást is be lehetne vonni a szoptatás ügye érdekében. Szopjon a Magyar!
Nyírfa
Szóval, mielőtt elfog a röhögés a nemzeti szoptatás okán: szülés után jönnek a nővérkék, és mindent elmagyaráznak, mire kell figyelni, hogyan kell lefejni a tejet, hogyan tartsuk tisztán a bimbót és környékét. De, ha bármi kétely felmerül, ott az orvos, illetve a kórházból való távozás utáni napokban már meg is jelenik az otthonunkban a védőnő, aki meglehetősen komoly tudással van felvértezve. Bocsánat, ez most hogyan működik, nem tudom, a tapasztalataim több évtizedre nyúlnak vissza. Akkoriban ugyanis volt egy komolyan vehető egészségügyünk, s nem kellett erőltetni a szülési kedvet, mert perspektivikus életet élhettünk. Igazi családbarát kormányként a világon elsőként vezették be a GYES-t, építettek rengeteg bérlakást, és, anélkül nem hagytak senkit az őt szélén, hogy ezt akár egyszer is felemlítették volna.
Igen, ez régen volt, a megboldogult átkosban, amelyben magától értetődő természetességgel szültünk és szoptattunk , ráadásul kórházi fertőzésektől sem kellett tartanunk.
vitriol
Belátom, hogy jelenleg rengeteg kényes témáról akarja a kormányzat elterelni a birka nép figyelmét, de a választott témát mégis nevetségesnek érzem.
Nyírfa
@Nessy: 13.55

Amíg szoptattam, az első fiamat majdnem nyolc hónapig, nem az volt a fontos, hogy elmászkáljak otthonról. Ahogy mondod, a gyerek anyatejjel való táplálása olyan intim, annyira csak ránk, illetve a közvetlen családtagra - apára, nagymamákra - tartozik, hogy nyilvános helyen számomra elképzelhetetlen lenne. Nyilván vannak kényszerhelyzetek, amelyek előre kiszámíthatatlanok, de ezek kivételek. Az etetést ráadásul megelőzi a tisztába tevés, az elhasznált pelenkát azonnal rendezni kell, és gondoskodni a mell, a kéz tisztaságáról.
A nyugalom, a derű , ami végig kíséri az együttlétet, a jóllakás után a böfiztetés, majd a pihi - ezt csak otthon adhatjuk meg a picinek, esetleg még, ha barátoknál vendégeskedünk hosszabb ideig.
namihami
Még egy haverok elhelyezésére és vastag fizetés kiszámlázhatására alakítandó sóhivatal. Már eddig is se szeri.se száma nem volt. Most megint eggyel ugrott a számláló.
Remélem, hogy a többtucat férfialkalmazott mellett legalább egy nő is lesz, hogy legalább a női mell is látható és demonstrálható legyen. Vezetőnek minimum államtitkári beosztású haver kell.
Mondjuk lehetne a Cilimami mellékállásban. Vagy a Novákkatica.
Justitia
Mit tud tenni a szoptatás támogatására egy biztottság?
1. Feltalálja, annak ellenszerét, amikor anyuban nem temelődik tej?
Justitia
Mit tud tenni a szoptatás támogatására egy biztottság?
2. házhoz megy?
Nem látom a tagjait. Netán, ha férfiak is vannak közte, kimegy és segít anyunak szoptatni? Meg sem merem mondani hogy zajlana.
3. ha a 2. igaz, érik a második kaleta ügy fidesz szorgalmával?
Justitia
Lehet félre nyomtak valamit és nem Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakult, hanem:Szopatást Támogató Nemzeti Bizottság

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.