Több mint kétmillió embert érint a probléma.

A Népszava cikke szerint hat olyan megye is van az országban, ahol egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet a Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő (NEAK) finanszírozási listája alapján.

Népszava: hat megyében nincs tb-szerződött fogászati ügyelet

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az érintett megyék Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna, és Veszprém, ahol összesen több mint kétmillió embert érint a probléma.

Nagy Ákos, a MAgyar Orvosi Kamara alelnöke a lapnak elmondta, hogy más megyékben sem egyszerűbb a helyzet, mivel az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító viszont nagyon kevés pénzt fizet a feladatra.

A fogászatot körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene megszervezni, és ebből a pénzből kellene fizetni a fogászati anyagot, az asszisztencia és az orvos bérét, rezsiköltségeket, takarítást. Mivel ez lehetetlen, az önkormányzat vagy mélyen a zsebébe nyúl, vagy pedig nem tud ügyeletet biztosítani.

A Népszava cikke szerint a legtöbb helyen a hétvégén, vagy ünnepnapokon néhány órás ügyeletet szerveznek, viszont a törvény szerint folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani.

A fogorvosi közösségi portálokon elérhető információk szerint a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjáat fizetnek az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak, a szakemberek szerint egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet a legóvatosabb becslések szerint is évente 50-60 millió forintból hozható ki.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Szomorú!!! De szerencse, hogy vezérünk szerint nálunk a legjobb az eü.ellátás!!!:DDD
Azt hittem, nem hiszek a fülemnek, mikor ezt megcáfolta Matolcsy!!! Hogy mik vannak???
Nessy
@ágimami: Ne is mond! Nekem volt sarkos véleményem, amikor O.V. elmondta, hogy "kiemelkedő" az egészségügy ellátásunk! Mármint Orbáné, meg a kormánytagoké ! Elmondható kis hazánkba : "üdvözöllek dicső lovag, több a szemed, mint a fogad!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.