Elérte az ország nyugati részét az a mediterrán ciklon, amely gyökeres változást hoz hazánk időjárásába.

Az Időkép radarja azt mutatja, hogy este 6 óra körül komoly zivatarrendszer vonul végig a Dunántúlon, és valószínűleg Budapest sem marad ki a jóból:

Zivatarlánc közelít Budapest felé, a Dunántúlon már sűrű a helyzet – élő

A várható menetrend

Molnár László, a kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak elmondta, záporokkal, zivatarokkal, felhőszakadással telnek a következő napok, keddre az ország keleti harmadán első-, a másik kétharmadán másodfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok, az ezeket kísérő villámlás, szél, esetleges jégeső kialakulása okán.

Számottevő eséllyel ekkor társulhat hozzájuk felhőszakadás, viharos szél (60-80 km/h), esetleg nagyobb jég. Kedden a nap első felében az ország nagy részén átmenetileg szünetelhet, majd délután ismét beindulhat a zivatartevékenység (legkisebb eséllyel a Tiszántúlon).

Heves zivatarok leginkább ekkor fordulhatnak elő 90 km/h-t meghaladó széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (gócokban 30-50 mm, néhol esetleg ezt meghaladó összegek) kíséretében. A bizonytalanság mértéke az átlagosnál kissé nagyobb – áll a hivatalos közlésben.

A legtöbb csapadék előreláthatóan a Duna-Tisza közén és a Dunántúl déli részén várható, míg a legkevesebb a Tiszántúlon, annak is inkább az északi részén.

Hőmérsékleti szempontból az ország kettészakad, nyugaton 20-25 fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek, miközben keleten 27-30 fokot mérhetünk.

A ciklon súlypontja szerdán már a Balkán fölé helyeződik át, a nyomában pedig csütörtökön újabb felmelegedés indul, újabb kánikula kezdődik 30 fok feletti hőmérsékleti értékekkel.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Justitia
Hiszem, ha látom, és nem kell locsolnom! Ezt már sokszor bebukta az orbáni időjárás jelentés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.