Egy hullámzó frontálzóna éri el a Kárpát-medencét, melynek előterében egy légörvény is kialakul.

Több hullámban támadnak a zivatarok, az igazán kemény helyzet délutánra várható

Többnyire felhős időre van kilátás, tartósabban borult részek inkább csak a Nyugat-Dunántúlon lehetnek. Reggelig még több helyen, reggel, kora délelőtt már csak az északi megyékben eshet, de egyre kevesebb helyen, majd egy átmeneti szünet után délutántól ismét egyre nagyobb számban képződhet zápor, zivatar, illetve eső is – olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.

Északira fordul a szél, és helyenként meg is erősödik. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 34 fok között alakul, az Alpokalján lesz hűvösebb az idő. Késő estére tág határok, 16 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

A reggeli órákra a zivatarok egyre inkább az északi országrészre szorulnak vissza, majd délelőtt várhatóan ott is megszűnik a csapadék. Átmeneti szünetet követően, a délutáni óráktól kezdve egyre többfelé képződnek zivatarok az országban, előbb a déli, délnyugati megyékben, majd estére már északabbra és keletebbre is (legkisebb eséllyel az északnyugati tájakon).

Heves zivatarok leginkább ekkor fordulhatnak elő, 90 km/h-t meghaladó széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (gócokban 30-50 mm, néhol esetleg ezt meghaladó összegek) kíséretében. A zivatarok száma és hevessége az éjszaka második felére csökken, azonban nem szűnik meg teljesen.

(met.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.