Egy év alatt 141 százalékkal drágult az alma és az őszibarack.

Lassan luxuscikké válik az ömlesztett Idared alma: 141 százalékos áremelkedés!

Elszállt a gyümölcsök ára, ez már a KSH legutóbbi inflációs jelentéséből is kiderült, a részletes terméklistán mindössze négy gyümölcs árát figyelik meg, de mind jelentősen drágult: az alma 89 százalékkal, a citrom 45, a narancs 43, a banán pedig 12 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban – írja a 24.hu.

Az Agárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszere jóval több gyümölcsöt monitoroz, és ez a számsor még durvább. A július végi (a járvány miatt szűkített) adatok szerint a statisztikában szereplő két budapesti piacon a málna volt a legdrágább, kilónként 2980 forint, azt követte a köszméte (1380, 1780 forint), és a kajszi (980, 998 forint).

Ha pedig a tavaly július végi árakhoz hasonlítjuk, az derül ki, hogy egy év alatt legjobban a kajszi (+96; +150 százalék), az idared alma (+141 százalék), és a sárga húsú őszibarack (+75; +141 százalék) drágult. Több mint duplájába kerülhet még a köszméte, a golden alma, a szilva, és a sárgadinnye is.

A gyümölcsöknél a jelentős áremelkedés legfőbb oka most a fagykár. 

Almánál más a helyzet – a minőségi nyári alma még csak ezután jelenik majd meg a piacon, eddig a tárolt télit értékesítették. Almából már tavaly is kevés termett a legfőbb európai termelőnél, Lengyelországban, és Magyarországon is. Erre jött rá, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan fölvásárlásba fogtak, így az amúgy is szűkös készlet még jobban kifogyott, a kialakult hiány erősítette a drágulást.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Csak az a baj, hogy nem a termelők kapják az emelt árakat, hanem a mindenkori kereskedő-maffia.
Pusztul az ország és még mindig sokan nem látják. :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kapanyél
Valami globális bajság van! Tégnap szüreteltük lé az almát! Siralmas termést produkált! Harmada sé lött a sokéves átlagnak! Gondolom ez is betudható a mögemelködött árnak.
Macskaszem
@verőce21: Bakker, 20 km-re van az első erdő. Amúgy én is almaevő vagyok, de olyan drága, hogy inkább akciós barackot meg dinnyét veszek a multinál. Ott a dinnye pl. 125- 140 Ft, a piacon meg 300. És jó a multis dinnye, én legalábbis idén csak mézédeset vettem eddig.
Pálinkás Pál
@Nessy: ezt én is tudom...pont ezért megvan a véleményem a statisztikákról!!!
solidedge
Nagy dolog. Majd eszek olcsó banánt Dél-Amerikából.
rokker33
Ausztriában az alma 2 kg os kiszerelése 2.99 a banán általában 1.20-1.99/ kg sokszor akciós az ananász mangó 1 euró/ db citrom 0.89/ 1 kg dinnye 0.79-1.20 !! Lassan Ausztriában olcsóbb lesz az élet mint Magyarországon, pedig még oda járnak át,de már nem sokáig! Mondják hogy nem érdemes vásárolni, mert egyre drágábbak az élelmiszerek és egyéb árucikkek!!
Cicamama55
@verőce21: Valószínű, hogy így lesz, de az biztos, jóval kevesebbet, mint eddig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.