Egy év alatt 141 százalékkal drágult az alma és az őszibarack.

Lassan luxuscikké válik az ömlesztett Idared alma: 141 százalékos áremelkedés!

Elszállt a gyümölcsök ára, ez már a KSH legutóbbi inflációs jelentéséből is kiderült, a részletes terméklistán mindössze négy gyümölcs árát figyelik meg, de mind jelentősen drágult: az alma 89 százalékkal, a citrom 45, a narancs 43, a banán pedig 12 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban – írja a 24.hu.

Az Agárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszere jóval több gyümölcsöt monitoroz, és ez a számsor még durvább. A július végi (a járvány miatt szűkített) adatok szerint a statisztikában szereplő két budapesti piacon a málna volt a legdrágább, kilónként 2980 forint, azt követte a köszméte (1380, 1780 forint), és a kajszi (980, 998 forint).

Ha pedig a tavaly július végi árakhoz hasonlítjuk, az derül ki, hogy egy év alatt legjobban a kajszi (+96; +150 százalék), az idared alma (+141 százalék), és a sárga húsú őszibarack (+75; +141 százalék) drágult. Több mint duplájába kerülhet még a köszméte, a golden alma, a szilva, és a sárgadinnye is.

A gyümölcsöknél a jelentős áremelkedés legfőbb oka most a fagykár. 

Almánál más a helyzet – a minőségi nyári alma még csak ezután jelenik majd meg a piacon, eddig a tárolt télit értékesítették. Almából már tavaly is kevés termett a legfőbb európai termelőnél, Lengyelországban, és Magyarországon is. Erre jött rá, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan fölvásárlásba fogtak, így az amúgy is szűkös készlet még jobban kifogyott, a kialakult hiány erősítette a drágulást.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Csak az a baj, hogy nem a termelők kapják az emelt árakat, hanem a mindenkori kereskedő-maffia.
Pusztul az ország és még mindig sokan nem látják. :(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
no most fideszes parasztok...lehet pofázni a 3 %-s inflációról!!!
görbetükör
Csak az a baj, hogy nem a termelők kapják az emelt árakat, hanem a mindenkori kereskedő-maffia.
Pusztul az ország és még mindig sokan nem látják. :(
simmering73
700-900ft között van az alma kilója már hetek óta. Se íze, se bűze csak az aranyára. Erre szoktam azt mondani, ott rohadjon rájuk, ahol van. Mikor sokkal finomabb és olcsóbb gyümölcsök is vannak.
Cicamama55
Erről beszélünk egyfolytában! Már márciusban 500 Ft volt az az alma, amit télen 250 Ft volt! Felháborító!!! Nem volt tartós nagyon hideg a tél, s akkor még azt sem tudták, hogy tavasszal sok, vagy kevés lesz a csapadék! Gyalázat, hogy luxus cikknek számít az alma saját hazájában! :((((
balos
Legyünk boldogok,hogy csak 3% inflációt mutat a nermaffia "mérlege"!Mikor 1 %is lehetne!A 4/3 szerint!
sokanvagyunk
"A gyümölcsöknél a jelentős áremelkedés legfőbb oka most a fagykár" - amit a biztosítók biztos kifizettek már egyszer...
Nessy
@Pálinkás Pál: Miután az idénygyümölcsök, zöldségek árát nem tartalmazza a tisztított maginfláció, amivel számolnak, ha olcsóbbak lettek a ruházati cikkek, a toronydaru, a leárazott műszaki cikkek, lesz az még kevesebb is, mint 3%.
verőce21
@Nessy: Kösz', hogy megvéded a "fideszes parasztokat" az idénygyümölcsök árának és inflációs összefüggéseinek vádjától...
verőce21
Számomra valóban érzékenyítő az alma rendkívüli áremelkedése, mert én "almaevő" vagyok, rengeteget eszem belőle. Így október-novemberben mindig bespájzolok belőle.
De mentségemre mondva, így sohasem kell orvoshoz járnom...
Cicamama55
@verőce21: Hasonlóan voltam eddig ezzel én is...Eddig...:(((
verőce21
@Cicamama55: Ha eddig így voltál vele, ezután is így leszel...
Még, ha 3000 Ft lesz is kilója...,mert lesz...!
verőce21
De most érik a szeder! Csak kimentek a házból és ott van mindjárt az erdőszélen... a terülj asztalkám...
Nessy
@verőce21: Védi őket a kassai hóhér! Inkább a guta kerülget, hogy az állam duplán támogatja őket! Különösen az "új földesurakat", akik milliókat keresnek a parlagon heverő földjeikért a földalapú támogatás címén. Lassan ott tartunk, hogy egy almát félbevágva, két napra osztjuk be. De a többi gyümölcs is aranyárba van. Én is alma evő vagyok, ill. voltam.
Nessy
@verőce21: Gyerekkoromban olyan helyen volt a nagypapa kertje, hogy hiába volt ott is gyümölcs, mentünk a Kálvária dombra szedret enni. Aztán este a hangunk alapján válogattak szét bennünket, és dugtak a nagy lavórba! De finom is volt! :-))))))))
Nessy
@verőce21: ne fesd a falra az ördögöt, mert bokán rúg a házmester! :-))))
Kapanyél
Valami globális bajság van! Tégnap szüreteltük lé az almát! Siralmas termést produkált! Harmada sé lött a sokéves átlagnak! Gondolom ez is betudható a mögemelködött árnak.
Macskaszem
@verőce21: Bakker, 20 km-re van az első erdő. Amúgy én is almaevő vagyok, de olyan drága, hogy inkább akciós barackot meg dinnyét veszek a multinál. Ott a dinnye pl. 125- 140 Ft, a piacon meg 300. És jó a multis dinnye, én legalábbis idén csak mézédeset vettem eddig.
Pálinkás Pál
@Nessy: ezt én is tudom...pont ezért megvan a véleményem a statisztikákról!!!
solidedge
Nagy dolog. Majd eszek olcsó banánt Dél-Amerikából.
rokker33
Ausztriában az alma 2 kg os kiszerelése 2.99 a banán általában 1.20-1.99/ kg sokszor akciós az ananász mangó 1 euró/ db citrom 0.89/ 1 kg dinnye 0.79-1.20 !! Lassan Ausztriában olcsóbb lesz az élet mint Magyarországon, pedig még oda járnak át,de már nem sokáig! Mondják hogy nem érdemes vásárolni, mert egyre drágábbak az élelmiszerek és egyéb árucikkek!!
Cicamama55
@verőce21: Valószínű, hogy így lesz, de az biztos, jóval kevesebbet, mint eddig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.