A tavaszi visszaesést követően jelentősen emelkedett a migrációs nyomás a magyar-szerb határon – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány-helyettes csütörtökön Röszkén, sajtótájékoztatón.

Müller Cecília migránsriadót fújt
Fotó: kormany.hu

Halmosi Zsolt azt mondta, az Európai Unió (EU) egyetlen, jelentős migrációs nyomástól érintett külső határa a magyar-szerb határszakasz. Az elmúlt hónapokban az EU külső határain elfogott illegális migránsok fele a nyugat-balkáni útvonalon, a magyar-szerb határszakaszon próbálkozott.

Idén Magyarország külső határain 18 ezer ember kísérelte meg illegálisan a belépést. Ez napi átlagban 82 kísérletet jelent, közülük naponta átlagosan 30 határsértővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek és katonáknak

- tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezérőrnagya.

Halmosi Zsolt a szerdára virradóra Röszke térségében történteket ismertetve azt mondta: egy tíz kilométeres határszakaszon csaknem egy időben több nagy csoport próbált meg illegálisan magyar területre lépni. A korábbiakkal ellentétben a migránsok erőszakosan, a rendőri intézkedéssel nyíltan szembeszegülve léptek föl. A járőrök megakadályozták a határsértést, egy a kerítésre felkapaszkodó férfit pedig elfogtak, ellene büntetőeljárás indult.

Halmosi Zsolt kitért arra, hogy az EU bíróságának döntése következtében Magyarország bezárta a tranzitzónákat. 330 embert szállítottak át nyílt befogadóállomásra, többségük azonban nem várta meg menekültügyi eljárása befejezését, közülük már csak tizenhatan tartózkodnak ott.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarország közegészségügyi és járványügyi helyzete kiváló, és ezt

rendkívüli mértékben veszélyezteti az ellenőrizetlen migráció.

A szakember emlékeztetett arra: a tranzitzónákban a menedékkérelmet benyújtók szűrővizsgálatokon estek át.

Egészségügyi kockázatot hordoz, ha valaki ellenőrizetlenül, ismeretlen helyről érkezve lép Magyarországra

- tette hozzá.

Az illegális migránsok jellemzően olyan területekről érkeznek, amelyek közegészségügyi helyzete lényegesen rosszabb a magyarnál, több olyan betegséget hordozhatnak, amelyek Magyarországon soha vagy régen nem fordultak elő – mondta az országos tisztifőorvos, példaként említve a tífuszt, a fertőző májgyulladás bizonyos formáit vagy a trópusi betegségeket.

A migránsokat kibocsátó országok a koronavírus-járvány szempontjából piros besorolásúnak minősülnek. A lakosság védelmében hozott korlátozó intézkedések biztosítják, hogy ezekből az országokból még a magyar állampolgárok is ellenőrzött formában térhessenek haza. Az illegális migránsok megtagadják az együttműködést a hatóságokkal, így az egészségügyi szervekkel is, egészségi állapotuk ismeretlen, nem tudható, hordozzák-e a koronavírust vagy akár mutatnak-e tüneteket. Belépésük Magyarországra járványgócok kialakulásához vezethetne

- tudatta Müller Cecília.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta: Pápán szerda éjfélig 22 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak. A góc kialakulását az okozta, hogy tüneteket mutató ember ment közössége, ahogy az korábban Mezőkövesden vagy Sopronkövesden is történt. Jelenleg is tart a kontaktuskutatás, a karanténban lévők szűrése.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
A migránsok koronavírus tesztjét ki fizeti?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
És ki akar kis hazánkban letelepedni? Mert az feltehetően elmeileg problémás. Szerintem.
ómió
@Eladott Ország: Akik annak "besegítettek", azok Korózs és Ujhelyi efftársaid voltak - bárhogy hazudnád is másra! Amúgy nálatok a hely a hazugságaitoknak kell! Meg annak, ha elloptok valamit!
ómió
@Eladott Ország:A rendelkezés egyértelmű volt. Kit kellett volna kérdezni és miről? Amúgy ezek az Athina Művek "adatai"? Akkor ez a ti hangotok és átverésetek!
ómió
@Eladott Ország: Ne pörgesd már túl a bolsi hazugsággenerátort! Képzeld el, mi lesz veled, ha már majd hazudozni se tudsz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.