Gulyás Gergely a mai kormányinfón kérdésre válaszolva beszélt a Lánchíd-felújítás közbeszerzési eljárásának kiírásáról, amelyet a Közbeszerzési Hatóság jogellenesnek ítélt.

Kormányinfó: "Karácsony Gergelynek bocsánatot kellene kérnie a kormánypártoktól"
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Azt mondta: az ügyben semmilyen értelmezési kérdés nem merül fel, a hatályos jogszabályok egyértelműen előírják, hogy építési beruházásoknál az elmúlt 5, illetve legfeljebb 8 év teljesítését lehet figyelembe venni referenciaként.

Hozzátette: a szabály nem új, 2013 óta így van, ráadásul a szocialista kormányok idején öt év volt a referenciaidőszak, ezt a Fidesz-KDNP-kormány hosszabbította meg legfeljebb nyolc évre.

"Ezután különböző cégeket megvádolni és gazdasági érdeket keresni egy egyébként független hatóságnak a nyilvánvalóan a törvény szerinti beavatkozása esetén felelőtlenség és még jogilag is értékelhető lenne" – fogalmazott a miniszter. Megjegyezte, hogy

Karácsony Gergely főpolgármesternek vissza kellene szereznie a rá korában jellemző higgadtságot, továbbá bocsánatot kellene kérnie a kormánypártoktól.

Ismételt kérdésre azt is mondta: a szabálytalannak ítélt közbeszerzési kiírást egy joghallgatónak is csak tíz percébe telik módosítani.

Arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely szerint a kormány üldözi őt, a miniszter úgy reagált: a kormánytól független Közbeszerzési Hatóság a jogszabályban leírt nyolc éven belüli teljesítést kéri számon a főpolgármesteren.

Ráadásul a kormányrendelet már Tarlós István hivatali idejében is érvényben volt

- közölte.

Azt is mondta: Karácsony Gergely saját magára nézve kedvezőbb szabályokat szeretne, mint amilyeneket Tarlós István vállalt. Hozzátette: a kormány mindezek ellenére szeretne segíteni a fővárosiaknak, hogy minél előbb használhassák a Lánchidat.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök Vidnyánszky Attilát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökét támadó kijelentésére reagálva Gulyás Gergely azt mondta:

"az ilyen jellegű fenyegetőzés mindig a gyengeség jele", ugyanakkor felháborítónak értékelte a stílust.

Arra kérdésre, hogy a kuratóriumba az egyetem miért nem jelölhetett tagokat, a miniszter úgy felelt: a törvényben világosan benne van, ki jogosult a tagok jelölésére, a jelölések ennek megfelelően történtek. Hozzátette: világos koncepció mentén hozta meg a döntést az arra jogosult minisztérium, a kuratóriumi tagok pedig biztosítékot jelentenek arra, hogy jó művészeti színvonalon, piacképes, az eddiginél sokkal korszerűbb oktatás valósulhasson meg az egyetemen.

Gulyás Gergely azt kérte, adják meg a lehetőséget a testületnek, hogy dolgozzon.

Egy év múlva vissza lehet térni arra, hogy a kuratórium működése jót tett-e az intézménynek

- tette hozzá, jelezve, vannak további terveik is az egyetemmel, de részletekbe nem bocsátkozott.

A Pesti úti idősotthon ügyében Gulyás Gergelyt kérdezték Karácsony Gergely egyik korábbi televíziós nyilatkozatáról, amelyben nem adott egyértelmű választ arra, hogyan tudják pótolni a létszámhiányt, illetve a szociális ellátórendszer problémáira hárította az ott talált hiányosságokat.

A miniszter azt mondta: az idősotthon a főváros fenntartásában van, ha nem tudja működtetni, akkor ne keressen hivatkozási alapot, hanem adja át olyan fenntartónak, amely képes erre.

A fenntartónak nincs lehetősége arra, hogy ne biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek a biztonságos és törvényes működéshez szükségesek

- tette hozzá.

Azt mondta, az idősotthonban a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett fertőzések miatt azt állapították meg a hatóságok, hogy nem tartották be az intézményben a szabályokat. A Pesti útihoz hasonló fertőzési gócpont nem volt sehol máshol az országban – jegyezte meg.

Kijelentette: a múlt tapasztalatai alapján a fővárosnak különös kötelessége lenne és különös figyelemmel kellene lennie annak érdekében, hogy a törvényes működési feltételeket az idősotthonban biztosítsa.

Ha erre nem képes, akkor az lenne a helyes, ha átadná más fenntartónak – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely helyesnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány alatt a Miniszterelnökségen gyermekfelügyelet volt, mivel az 1300 fős tárcánál nem volt megengedett az otthoni munkavégzés. Közölte,

4,1 millió forintot fordítottak a pedagógusok bérére megbízási szerződéssel.

Szólt arról is, hogy három éve is szerette volna megvenni a magyar kormány a Mátrai Erőművet, de a német tulajdonos nem nekik adta el. Kitért arra, hogy a cél az erőmű karbonsemlegessé alakítása.

A halászok kártalanítására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a korábbi miniszteri ígéretnek megfelelő előterjesztést tett a kormánynak, amely azt még nem fogadta el.

A miniszter szólt arról is, hogy az igazságügyi miniszter által másfél-két hónappal ezelőtt létrehozott munkacsoport foglalkozik a Facebook-szabályozással kapcsolatos kérdésekkel, egyelőre még nincs végleges eredménye a testület tevékenységének.

A terület néhány pontján értelme lenne egységes európai szabályozásnak – mondta Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e tenni valamit a kormány az újságírók védelmében, mert az elmúlt időszakban több újságíró lakásánál megjelentek sajtóorgánumok a miniszter arról beszélt:

a magánszféra mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy mi a hivatása.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy egy újságíró egyéni megkeresése a saját lakásában lehet, hogy a magánélethez való jogot megsérti, ezért pert indíthat, de a gyülekezési joghoz nincs köze.

A jog ma is védi az újságírók magánlakását, és soha nem értettek egyet azzal, hogy a magánszféra tekintetében különbséget tegyenek közszereplő és nem közszereplő között

- mondta Gulyás Gergely.

Kérdésre válaszolva elmondta: a bankszövetséggel tárgyalások folynak arról, hogy a mostani moratórium szabályai miként alakuljanak 2021. január 1-jétől.

(MTI)

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Még mindiga kormány dolga lenne a felújitás... ja ne pedálozz az emút 8 évvel.. ti már elmút 10 éve vgytok ott fent te geci
görbetükör
2013-as cikk: "Rohad a Lánchíd"
index.hu/belfold/budapest/2013/12/05/rohad_a_lanchid/
És erre nincs bocsánat, még ha kérnétek se!
vitriol
hamisgulyás megint lejáratja magát a hülye beszólogatásával, pedig, ha egyetlen értelmes megjegyzése nincs, akkor melegen javasoljuk a hallgatást!
Nessy
Azért lett szabálytalan, mert nem Mészáros Lőrincet hívta meg egyedüli ajánlattevőként! De így is az övé lesz!
tudode
Persze!
.
Mindenki kérjen bocsánatot azoktól, akik 2011 óta közjogilag érvénytelenül nyomják a sódert!
.
Úgy, hogy Magyarország nevű állam jogilag nem létezik.

Orbán nem is miniszter elnök amiatt, mert a HATALOM, és a LÓVÉ bűvöletében túlhajgotta az állami bombabiztos járgányát!
.
Hihetetlen!
.
CinkoSS, aki néma, különösen a jogász társadalom behúzza fülét, farkát, répáját, és áldják a dicsőségeSS nagyurat, aki reszket mint a nyárfa levél, mert győzelem nélkül egy bazi nagy nulla:
.
De ha bepöccen a nagybetűs nép, fel kell kapni a nyul csuKÁT:
.
------- Mácsai Pál: Dicsőséges nagyurak (Petőfi Sándor verse)
.
www.youtube.com/watch?v=5UxjWISWslg
------------------------------
.
Ma már a tiszesség, és a tisztességtelenség áll szemben egy S mással TABU, jogilag nem létező országban!
evacica
Karácsonynak nincs miért bocsánatot kérnie, de ennek a nagyképű, flegma korrupt kormánynak annál jobban ! A Lánchíd az országé és a kormánynak és Orbánnak kutya kötelessége lenne felújítani! Erre persze nincs pénz de minden másra van ami Orbán hobbija, vagy éppen szavazat vásárára szükséges! Ilyen aljas kormánya még nem volt az országnak, mindent tönkretesznek vagy ellopnak!Megérdemeljük, már rég el kellett volna zavarni őket!
Sámannus
Mocskos hatalom bitorlók seggnyalója frázisokkal kitömött bunkó.
simmering73
Előbb ti kérjetek bocsánatot a magyar néptől, az elmúlt tíz évért.
Csizmás Kond
@Horizont: Gulyás ma is normális ember, és egyenes, becsületes és gerinces...és épp ez az mait nem tudnak sokan lenyelni.
Nyírfa
@Horizont: Merle könyvében, a Mesterségem a halálban főszereplője Rudolf Lang - egyébként Gulyás Gergely abszolút alkalmas az asszociációra -, aki példás precizitással tervezi meg a gázkamrákat. A felesége álomvilágban él, nem hajlandó tudomást venni a körötte folyó borzalmakról, pedig közel laknak a koncentrációs táborhoz. Csak dolgoznak ott az emberek, olyanok, akik elkövettek valamit , és most letöltik a büntetésüket, a férje pedig munkát ad nekik, hogy hasznosnak érezzék magukat - ilyen gondolatokkal áltatja magát. Rudolf jó férjként , példás családapaként él, óvja a gyermekeit, miközben a zsidógyermekeket elgázosítják, csecsemőket, a kisebb lurkókat, a nagyobbakat egy ideig előbb dolgoztatják.

A lényeg, hogy eljön a nap, amikor a feleség meghall egy, a nappalijukban folyó "munkamegbeszélést ", és fény derül mindenre. Nincs több önáltatás, csak a szembesülés és a szembesítés.

Tudom, hogy sokan olvastátok, mégis, talán a fenyegető rém , a nácizmus árnya miatt szükségét éreztem ennek a nagyon rövid kivonatolásnak.
És igen, Gergely szenvtelen arca, előadásmódja, lénye erősen emlékeztet a Rudolf Lang személyében megtestesülő higgadt halálosztóra.
Nyírfa
@fideszes gyökér: Hát, ez nagyon durva. Biztosan vannak ilyenek köztük, a vakkomondorosról simán elhinném, de talán nem mind aberrált.
Sámannus
@Horizont: Van itt más gyenóság is! A titokban épített kórházi részlegek a migráns vendégmunkásoknak lett építve nem a magyaroknak. Csak rájöttem miért hallgattak róla annyit. A több ezer migráns melós aki a mieink helyett lőcsől hová megy ha megbetegszik? Ja! És mit isznak, mit esznek, hol szórakoznak? Bizony itt vannak közöttünk és láthatatlan hadsereg szolgálja ki őket. Költekeznek dőzsölnek nem adóznak csak a bennfentesnek max. A hazudozás csúcsa ahogyan átmachinálják az országot.
Ledarálják az önkormányzatokat, lassan de miztosan a lakosság következik. Már most is úgy dobálóznak, mint ha ők lennének az ország.
Még hogy a választott vezetők kérjenek bocsánatot ezektől a bűnözőktől.
Ezt írod:"Saját zsebből baszod, nem az én pénzemből."
Emléxünk még mit hadováltak a pohosék a vizitdíj ellen? Pontosan ezt! Kérjenek ŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐK bocsánatot az egész országtól és húzzonak el a ganyéjba!
Nyírfa
@Horizont: 18.11

Elképesztő duma: a kormány szeretne segíteni a fővárosiaknak, hogy használhassák a Lánchidat.
Mi a kormány? Egy misszió, amely ahol tud, segít? A kormánynak nem Budapest a fővárosa? Orbán és a többi senkiházi nem a Lánchídon keresztül közlekedett eddig? Talán nem világörökség a Lánchíd, s ekképpen az egész ország büszkesége, felelőssége? Vagy Széchenyi csak a neve miatt kell, hivatkozási alapként, de a szellemiségét leszarják?
Bocs, hogy vulgáris lettem a végére, de nagyon ki tudják már húzni a gyufát.

Gyurcsány annyival különb náluk, hogy a büdös szájukra nem vehetik a nevét Karácsony pedig ...Karácsony minden, ami a fidesz nem lesz sosem, Karácsony a jövő, annak minden szépségével.
Nyírfa
@fideszes gyökér: Így ismeretlenül nem bólinthatok rá, de vannak sejtéseim.
Borsodi
@Horizont: Borsodban Kínai Török ,Muszlin és a leg elvetemültebb ingyenélő, gyorsan szaporodó cigók.
Nyírfa
@Horizont: 18.49

Olyan régen keresgélem magamban, hogy kit , mit idéz nekem Gulyás. Próbáltam jelzőkkel illetni, de sehogy nem stimmelt, minden kevés vagy pontatlan volt. Ez az oldalkép hívta elő az érzést, hogy amit kifejez ez az arc, az nekem ismerős és nagyon nyugtalanító. És akkor beugrott egy emlék, fiatal lány vagyok, és dermedten olvasok egy könyvet, Merlétől a Mesterségem a halált.
Borsodi
Ez az arc egy szorulásban szenvedő emberre hasonlít,a kiváltó oka a fidesz.@Nyírfa: A fidesz kdnp nek az egész Magyar Néptől kéne bocsánatot kérniük.amiért az emberek elveszítették,a hitüket biztonságukat,családjukat,munkájukat,házukat,otthonukat.Országunkat.amit magunknak éreztünk.
Nessy
@Nyírfa: Az nekem is meg van a Merle könyvek közt! Döbbenetes, és ijesztő. Van akinek a krematórium megtervezése, kivitelezése, csak egy mérnöki feladat. Másik érdekes könyve a Madrapur.
Sámannus
@fideszes gyökér: Drága ám az égetés fel is használhatóak. Ez megy amióta az írástfeltalálták. Az egyik kódexet a másik bibliát a harmadik Lenin összest a negyedik Gyurcsányt használ könyvbetétnek. a kultúrharcnak igen jeles területe a könyvkötészet.
Szoktam azt mondani ha többet akarsz tudni, olvasd a könyv borítója alatti részt is. Persze egészen mást lehet olvasni a sorok között is...
Nyírfa
@fideszes gyökér: Most teszik rá a ganéjos mancsukat a kultúrára, pacalpörköltet fognak főzni a színházakban, és Németh Szilárd lesz Thália papja. Az oktatást már szétbarmolták, Kásler-szintű történelemmel vannak tele a tankönyvek, Afganisztánból származunk, de, lehet, hogy Kasmíriából, sumérok legyünk vagy szabadok?, a jó isten sem tudja - nem is akarja - követni azt az agyalágyultságot, amit a gyerekek fejébe akarnak tömni.
Hát, majd meglátjuk, ki nevet a végén.
Nyírfa
@Borsodi: Az országunkat, amit a magunkénak éreztünk. Én ezt utoljára Kádár alatt érzetem maradéktalanul. Most már sehogy.
De olyan szép, ahogy ez kibukott belőled!
Nyírfa
@Nessy: Nem olvastam. De nem készült ebből film?
RonaGyuri
@Nyírfa: A regény alapján 1977-ben, Theodor Kotulla (nyugat)német rendező, Aus einem deutschen Leben („Egy német életéről”) címmel, Götz George főszereplésével filmet készített.
SystemError
Anyád kérjen bocsánatot, hogy életben maradtál. Hol vannak a gyerekek Gergő, hol a család, hol a barátnő...:) Csak a fideszes fiúk és a karrier
Nyírfa
@RonaGyuri: Köszönöm! Itthon is játszották? Mert nem emlékszem rá.
Nessy
@RonaGyuri: Kösz! Én sem tudtam. Nem hiszem, hogy megnézném. :-(((
RonaGyuri
@Nyírfa: nem tudok róla, ettől persze még lehet. Én csak olvastam, de csak franciául
Nyírfa
@RonaGyuri: A neten fent van. Hát, Nessyhez hasonlóan, lehet, hogy nem nézném meg. A Saul fia is iszonyú volt, bár, a képernyő elé ragasztott.
kereső
"Karácsony Gergely főpolgármesternek vissza kellene szereznie a rá korában jellemző higgadtságot, továbbá bocsánatot kellene kérnie a kormánypártoktól."- ha, mondom ha Karácsony Gergely egy "független hatóságot" sértett meg, annak eljárását vonta kétségbe, akkor miért is a kormánypártoktól, azaz az állampárttól és oldalkocsijától (fideSS-kdnp) kellene bocsánatot kérnie? Most már a fideSS-kdnp-t sem lehet kritikával illetni, nem csak a kormányt és annak bűzölgő fejét? Gergely, nem mondtál kevesebbet- tényleg pártállam lettünk ismét.
tudode
Szégyen, ahogy őféleságe falKÁJA rástartolt a főpolgármesterre!
.
Egyetlen bibije van Karácsonynak, hogy ellenzéki, és a kifárasztására játszanak, mint a néhai Tocsik Mártára, a 800 milliós sikerdíja miatt
.
----- A Tocsik-per: Fogáskeresés
,
magyarnarancs.hu/belpol/a_tocsik-per_fogaskereses-61694
-------------------------------
.
Miután a milliárdok elsíbolása az nudli
.
www.google.com/search?q=orb%C3%A1n+csal%C3%A1d+gazdagod%C3%A1sa&oq=Orb%C3%A1n+cxal%C3%A1d+gazd&aqs=chrome.1.69i57j0.137241j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
------------------------------------
.
Meddig tűri az ország ezt a rablógarázdálkodást, a cinkoSOKKAL!
solidedge
Hiába no. Aljas egy csőcselék ez a Fidesz. Ezt sulykolja Gulyás Gergely már mióta belénk. De sokan még nem hallják meg.
gina
Mocskos gazember és ez vádaskodik hazaáruló banda,, nézzen magába ez a kis suttyó,, neki meg a fidesz bandájának kellene bocsánatot kérni, a nép kifosztásáért becstelen gerinctelen fajzat
gina
@RonaGyuri: a fidesz és moslék hivei ,magával együtt hazaáruló patkányok.. tróger az ilyen beteg elme
RonaGyuri
@RonaGyuri: Frappáns és elgondolkoztató címek

ráadásul ugyanannak az okfejtésnek sikerült angolul és magyarul is lát különböző de frappáns címet adni

A napi.hu számol be egy ft.com cikkről a londoni állapotokról a kormányzati szférában. Pontosabban a brit PM vergődéseiről. Mind az eredetinek, mind pedig a magyarnak jól sikerült sokat mondó címet sikerült adni, aminek ráadásul erős áthallásai vannak a mai matyar rögvalóságra.
Az eredeti: „How Boris Johnson lost control”, amivel a cikk indító gondolatára céloznak (a napi.hu fordításában): „Boris Johnson elvesztette az ellenőrzést az államügyek felett, nem lehet erős egy miniszterelnök, aki nem követ világos célokat, amelyeket következetesen el akar érni a kormányzásával.”! Nos – bár sokan szeretnek erről értekezni – meglátásom szerint a mai magyar rögvalóságban sokkal inkább érvényesül a pribékek kedvében járás igyekezete. És Őfenesége egyre ke4vésbé képes felfogni a környezetét, de az önkontrollját már rég elveszítette, azt a keveset, ami volt!
Ami pedig a magyar címet illeti a klasszikus „the king has no clothes” (s nem nude, mint Őfenesége szokta emlegetni)-ra való utalás „NINCS KÍNOSABB LÁTVÁNY EGY MEZTELEN MINISZTERELNÖKNÉL” s erősen áthallásos. Sőt meg kell mondjam túlmegy bizonyos határokon: gondolj bele Wazze ez a dagadt retardált törpe mezítelenül??? Brrrrrrrrrrr!!
csipetke
A kormánypártok viszont kérjenek bocsánatot a magyar néptől,hogy a tíz év garázdálkodásuk alatt sikerült Európa majd'utolsó országává züllesztenie. M.o.-ot,sikerült az országot lerabolni,a haverokat rohadalmas módon meggazdagítani,a pereputtyot saját lábra állítani,és elindítani a gengszterváltás óta nem látott mértékű kivándorlást. Az meg tagadhatatlan,hogy Karácsonyt üldözik,és minden módon igyekeznek bebizonyítani az alkalmatlanságát,ha már a kicsi kövér dakota annak nevezte a választás előtt.Az már röhejes,amit művelnek vele.A Tarlós-lét 9 éve alatt miért nem fogtak hozzá a Lánc-hídnak pl?Arról kevés szó esik a fidesz részéről.Még mindíg rinyálnak a Pesti úti idősek otthona miatt,pedig bebizonyosodott,hogy az állam mulasztott. Karácsonyon ha van sapka azé' izélgetik,ha nincs,akkor meg azért.És ha az a rohadt sapka nem füstszűrős,akkor meg azért.(Hofi után szabadon)
ómió
Na, ne má'! A facebookos másramutogatáshoz sokkal nagyobb az "affinitása"!
Eladott Ország
@Shikari: bocsika, ma, 11:41 ♦ lemaradt link: Ő itt Bodri! Bodri ma otthonról dolgozik és felügyeli a fidesz birkacsordát, óvja magát covid vírustól és az országot a fidesz birkáktól! ... offline house
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/92517769_2742615269301780_3100673977748553728_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Nubk1jnXok0AX9LiLHD&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=ca80db1b313affb3a89bb906b399670e&oe=5F450E57
Qqberci
"Már bocsánatot kérek, de ilyen szemét balf@sz kormányt még nem láttam!"...
graycivil1
Teljesen egyértelmű, hogy Vidnyánszky politikai kinevezett. Vagyis politikai váltásnál neki is repülnie kell.
advocat
És ezt is gondolja? Ennyire buta nem lehet? Persze megfizetik.
ómió
@Eladott Ország: "Remekmű" az Athina Művektől? Akkor tán még el is élveztél rajta?
ómió
@Eladott Ország: Te "csak" arról hallasz, amiről az efftársaid hazudnak? "Érdekes"! Pedig Korózs efftársad egy "nagyszerű asszony"-ról, Athinátokról is hazudott nékünk egy öblöset! És erről mégsem hallottál? Vagy "csak szerénykedsz" és inkább lehazudod? Na, ez már rád vall! Magánnyugdíjpénztár meg tényleg volt! Nem is egy! Több is! Méghozzá egyik efftársibb, mint a másik! A nyugdíjjárulékokat meg az ő zsebeikbe "tereltétek" - kiloptátok az államiból - hogy jól járjanak az efftársak! Az állam meg fizesse továbbra is a nyugdíjat! És, ha nincs néki miből, hát államkölcsönből! Lényeg, hogy az efftársak jól járjanak! És pont úgy aljaskodhassanak - efftársilag - ahogy te!
ómió
@Eladott Ország: Hazudozz csak, gyökérfi! Ha egyszer Lenin atyád arra "teremtett"!
ómió
@Eladott Ország:Saját atyádat, Lenint is a "Zorbánra" hazudnád? Nem szégyelled magad? Még "megcsúfolod" a saját Lenin Rendedet is! Vagy az "efftársiasság" már teljesen elvette az eszedet?
ómió
@Eladott Ország:Újabb fejezetekkel bővült az efftársi hazugságlexikon? Köttesd be és Athina "frissítse" rendszeresen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.