A járvány előtti 50 ezerhez képest most 35 ezer ágy van használatban.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) júniusi jelentése szerint a kórházi ágyak közel felén nem ápolnak beteget.

A HVG emlékeztet, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasítására felszabadították a kórházi ágyak 60 százalékát, a NEAK szerint pedig a járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt fokozatosan visszavezethetik az egészségügyi ellátásokat május 4-től, hogy így a koronavírusos betegek ellátására felkészített ágyak harmadán ne fertőzötteket lássanak el május 18-tól.

Mivel további enyhítésről nem esett szó, így továbbra is több ezer ágyat tartanak fenn a koronavírusos betegeknek.

A legfrissebb adatok szerint egyébként jelenleg 72 főt ápolnak kórházban hazánkban koronavírus miatt.

A NEAK adatai szerint februárban a 67 516 darab kórházi ágyból 51 650 volt kihasználva, azaz az ágyak 76,5 százaléka. Júniusban az ágykihasználtság mindössze 52 százalék: 35 434 ágyon ápolnak betegeket, azaz 15 ezerrel kevesebbet, mint a járványt megelőzően. Májusban mindössze 27 ezer ágy volt foglalt.

Továbbra is a rehabilitációs ágyak kihasználtsága a legalacsonyabb (46 százalék, 6500 darab), fele annyi, mint a járvány előtt volt. Ugyanakkor ez is 16 százalékkal meghaladja a májusi értéket.

A 444 emlékeztet, április elején döntöttek úgy, hogy a járvány miatt szabaddá kell tenni az ágyak 60 százalékát azért, hogy szükség esetén koronavírusos betegeket ápoljanak rajtuk.

Az intézkedés talán a rehabilitációs ellátásban okozta a legnagyobb vihart, Kásler Miklós miniszter ki is rúgta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet vezetőjét, mert nem ürítette ki megfelelő tempóban az ágyakat. Ezeknél az ágyaknál a szokásos, 90 százalékhoz közeli kihasználtsági arány 30-ra esett vissza, ezt sikerült júniusra visszatornászni 46-ra.

A koronavírusos betegek ellátására felkészített kórházi ágyak harmadát május közepe óta lehet feltölteni más betegekkel. Azóta újra lehet tervezhető fekvőbeteg-ellátásokat, például műtéteket végezni, és lehetőség nyílt az ágyszámok rugalmasabb kezelésére. Egy korábbi szakaszban, május 4-től újraindították a rehabilitációs ellátásokat és a transzplantációs beavatkozásokat is. Ennek ellenére ez egyáltalán nem látszott a májusi adatokon, akkor az összes ágytípust nézve áprilishoz képest még csökkent is a kihasználtsági arány.

Forrás: HVG, 24.hu, 444

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
a hatalmas kovidvilágjárvány legismertebb jellemzője, hogy csak kevesen hajlandóak belebetegedni.
"A hülyeség kora" épp most van.
ómió
Pedig a "haladók" földhöz vernék a seggüket, ha még ez is kevés lenne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.