Szerinte a koronavírus-járvány második hulláma előtt fel kell készülni, a felkészülésnek és a védekezésnek az első számú felelőse pedig a kormány.

Hétfőn reggel egy Facebook-posztban jelezte Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, hogy levélben fordult a fővárosi kórházakhoz a kórházi fertőzésekről információért a koronavírus-járvány várható második hulláma előtt – olvasható a 24.hu cikkében.

Levélben kért adatokat a fővárosi kórházi fertőzésekről Karácsony Gergely főpolgármester

Fotó, címlapkép: Facebook/Karácsony Gergely

A friss számok, adatok és a trendek is azt mutatják, hogy újra ki kell mondani azt, amit márciusban-áprilisban sokat emlegettem magam is: készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat

– írta hétfő reggeli Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy látja, a felkészülés és a védekezés első számú felelőse továbbra is a kormány.

Látom, olvasom a kommunikációjukat bevetési egységekről, katonai hadgyakorlatról, „sci-fibe illő” akciókról, és újra előkerült a már unalomig ismert migránsozás is. Mi a fővárosban inkább az aprómunkában, a tapasztalatok szisztematikus feltárásában, a tán kevésbé látványos, de mindenképpen hasznos intézkedésekben hiszünk

– érzékeltette a kormány és a fővárosi önkormányzat hozzáállása közti különbséget.

Karácsony szerint az első hullám tapasztalatai alapján teljesen egyértelmű, hogy kiemelt feladat az ország idősotthonainak védelme. Emiatt egy szakértői csapat már elemezte az első hullám tapasztalatait, felmérték a fővárosi fenntartású idősotthonok igényeit, tartalékot képeztek a védekezéshez szükséges eszközökből, és a saját forrásból beszerzett eszközökből.

A szakmai felmérés alapján egy hónappal ezelőtt 9 pontos utasítást adtam ki a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek. Az abban foglaltak teljesítése folyamatos, miként a teljesítés ellenőrzése is, a Városháza és az idősotthonok szakmai stábjai közötti kapcsolat rendszeres. Ennek az utasításnak a végrehajtása nem old meg minden problémát – a szociális szféra évtizedes munkaerőhiánya például átfogó kormányzati intézkedést igényelne – , de segíti a felkészülést, hiszen ez a felelősségünk

– magyarázta a főpolgármester a bejegyzésben.

Azt is megjegyezte, hogy az adatok szerint több vidéki idősotthonban van jelen a fertőzés, mint amennyi fővárosi intézményben, hiába állít mást a politika. Ráadásul nemcsak önkormányzati, de állami és egyházi, valamint néhány magánfenntartású intézményben is megjelent a fertőzés.

Egy ellátásra szoruló idős embert, sem a rokonait nem érdekli, ki a fenntartó. Az a fontos, hogy megfelelő-e a felkészülés, a védekezés a második hullámra. Jó lenne tudni, hogy az állam, az egyházak, illetve a magánfenntartók teszik-e a dolgukat a felkészülés érdekében. Továbbra is fontos lenne az együttműködés, az egységes protokoll kialakítása. Mi készen állunk erre az együttműködésre, szívesen segítünk is az államnak, az egyházaknak és a magánintézményeknek. Erről is küldök levelet Kásler miniszternek és Müller Cecília tisztifőorvos-asszonynak

– írta.

Karácsony kitért arra is, hogy a fővárosi intézményeknél többször jártak úgy, hogy a kórházakból visszatérő idősek koronavírus-fertőzöttek voltak , holott a kórházakba még úgy kerültek be, hogy nem voltak fertőzöttek. 

Nem először próbálok szólni, jelezni, ha kell, kiabálni, hogy a kórházi fertőzések megállítása a koronavírus elleni védekezés kulcspontja. Hogy történik-e ez ügyben bármi, hogy a kórházakat fenntartó állam teszi-e a dolgát, arról nem tudunk, mert információt nem kaptunk. Amit tehetek ez ügyben az az, hogy kérdezek. A Kásler miniszternek és Müller Cecíliának jövő héten kézbesítendő levélben tájékoztatást kérek arról is, mit és hogyan tesz a kormány a kórházi fertőzések megakadályozása érdekében. Ez a tájékoztatás közérdek, az információ is minden magyarra tartozik

– zárta a bejegyzést.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Shikari: Feltételezem a vidéki, és más idős otthoni fertőzésekért is Karácsony a hibás a fenti vélekedés szerint! Mint ahogy az ő hibája, hogy a negatív teszt nélkül visszaküldött kórházi betegekért is! Apropó! Roppant egyszerű az egyik probléma megoldása! Teszt nélkül nem mehet vissza a delikvens a kórházból. Azért, tudom hogy nehéz elhinni, de ezt a fránya vírust nem érdekli sem a pártállás, sem a vallás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@Shikari: Mit kellene rá mondani? Már 56 ezerszer elmondtuk, leírtuk, hogy mi a helyzet.
Jajj baszod nem jól írtad nagyon kikapsz a félistenedtől.
Nem liberálisok hanem libernyákok...ajajajajajjjj ebbűűűl nagy bajod lesz!
Nessy
@Shikari: Esetleg a királyi médián kívül is lehet tájékozódni! Arról nem is beszélve, hogy az Egészségügyi törvény "járvány helyzettel" foglalkozó rendelkezése kimondja, hogy járvány idején a védekezéshez szükséges felszerelések biztosítása állami feladat! Nos, amit az elején "biztosítottak", arról jobb nem szólni! Mint ahogy a szociális szférában dolgozók béréről, és az ennek következtében kialakult létszám gondokról sem! Igaz, erről az állami intézmények esetében sem szólt a fáma! Ott is "átirányításokkal" sikerült megoldani. Azaz, a járóbeteg ellátás, és az ambuláns ellátás terhére.
Shikari
@Nessy: Sajnálom, de ezt konkrétan mellébeszélésnek tekintem. A védekezés a kormány feladata, de a főpolgármester is hozzá teheti, hozzá kell tenni a maga intézkedéseit. Mit tett Geri?
A törvényeket a Parlament hozza, de az önkormányzatnak is adtak szabályozási jogot, így alkothat rendeletet. A védekezésben is hozzá teheti sőt hozzá kéne tennie a maga intézkedéseit, ami jelenleg nulla!
Ne gyere nekem azzal, hogy a konkrét eset kapcsán előhozod a nővéreket és egyebeket! Nem erről beszéltem! Ez a kormány dolga, majd rendezi, ahogy tudja, de eddig is védte a magyarokat!
Arról szóltam, hogy ez a nyamvadt Karigeri a mutogatáson kívül nem tett semmit. Ó dehogynem! Tönkre tette a belváros közlekedését!
Hát ennyit a nagy liberális vezetés balfogásairól!
Shikari
@Horizont: Valami véletlen folytán mégis képtelen vagy leírni, hogy Karigeri milyen járványt fékező intézkedéseket tett! :-))))))))
Az, hogy itt hőbörögsz, nem helyettesíti a tényeket, amelyekkel folyamatosan adós vagy! Na ez a virtigli liberális tempó! Hangoskodás, mellébeszélés, fröcsögés és megbántottság, de mivel egy vitában alul maradsz, ezért személyeskedned kell!
:-))))))))))))))) Szörnyű teher lehet ilyennek lenni!
Szeparepa2
A kórházaknak a náci hazaáruló rablógyilkos szarbángeci diktatúra kiadta, hogy kuss van, teljes hírzárlat, senkinek semmi infót, sem adatot nem adhatnak, mert megtorlások lesznek, ki is rúgtak a járvány elején jó pár ellenkező igazgatót... a katonák még mindig jelen vannak a kórházakban és figyelnek ellenőrIznek. Sem a kórházi fertőzéseke,t sem a VALÓS COVID ADATOKAT NEM TUDHATJA MEG A KÖZVÉLEMÉNY, EZ SZARBÁNGECI NÁCI GYILKOS ANYABASZÓ PATKÁNYDIKTÁTOR PARANCSA...
ómió
Újabb alibielőkészítő "művelet" indult?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok