Az Országgyűlésben beszélt arról, hogy a civil szervezetektől sajnos nem sikerült megtagadni az EU-s pénzt.

Orbán beismerte, hogy nem sikerültek neki teljesen a nagy célok

Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről, eszerint az első két célkitűzést teljesítette; a hetes cikkely szerinti eljárás lezárásának sincs akadálya; fontos lépéseket sikerült tenni a pénzügyi források politikai feltételekhez kötésének kizárása ügyében, azonban a pártok és a civilnek álcázott politikai szervezetek támogatásának megszüntetése ügyében egyelőre nem ért célt Magyarország – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Hozzátette: a kormányfő azt javasolja, hogy az uniós egyezség ratifikációja során az Országgyűlés vitassa meg, hogy az elért eredmények elegendőek-e ahhoz, hogy azt a magyar törvényhozás támogassa.

Havasi Bertalan emlékeztetett: a magyar Országgyűlés 2020. július 14-én elfogadott határozatában világos mandátumot adott a magyar kormánynak az Európai Tanácsban az uniós mentőcsomagról és a többéves EU-költségvetésről folytatott tárgyalásokra. Az Országgyűlés öt elérendő célt rögzített: az első szerint az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük. A második elvárás az volt, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai. A harmadik pont értelmében a folyamatban lévő, úgynevezett "hetes cikkely szerinti eljárásokat" az uniós mentőcsomag és költségvetés elfogadása előtt le kell zárni. Negyedszer: a politikai pártok és politikai tevékenységet végző civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból ne legyenek támogathatóak. Az ötödik feltétel szerint az uniós források politikai és ideológiai feltételekhez kötése "jogállamiság" címszó alatt elfogadhatatlan.

A tárgyalások eredményeként Orbán Viktor a következő tájékoztatást adta az Országgyűlésnek.

"Magyarország eredményesen tudta érvényesíteni azt az Országgyűlés által megfogalmazott elvárást, hogy az azonos helyzetben lévő tagállamok azonos elbánásban részesüljenek. Elértük, hogy az eredeti, Magyarország számára kedvezőtlen javaslatot érdemben és jelentős mértékben módosítsák. Hazánk az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. A teljesítendő befizetések nagysága mintegy 11 milliárd euró lesz. A befizetések és az elnyerhető források egyenlege mintegy 30 milliárd euró hét év alatt, azaz Magyarország a nemzeti jövedelme százalékában kifejezve évente átlagosan 2,8 százaléknak megfelelő többletforrást vonhat be. Ez a hatodik legmagasabb összeg, és Litvánia kivételével kizárólag olyan országok előznek meg bennünket, amelyeknek a nemzeti jövedelme a magyar alatt van. Az uniós költségvetésről kötött megállapodás alapján hét éven át a Kohéziós Politikából nemzeti össztermékünk 1,8 százalékának megfelelő forráshoz juthatunk, amely Bulgária és Horvátország után a harmadik legjobb eredmény. Az objektív számok alapján arról tehetek jelentést az Országgyűlésnek, hogy a parlamenti határozat által szabott első és második célkitűzést teljesítettem" – írta Orbán Viktor Kövér László házelnöknek.

Beszámolóját úgy folytatta, hogy a országgyűlési határozatban rögzített mandátumnak megfelelően kezdeményezte az úgynevezett "hetes cikkely szerinti eljárás" lezárását még a német uniós elnökség alatt.

"Magyarországgal szemben az Európai Parlament politikai szempontok alapján meghozott, jogilag is vitás döntése folytán immáron két éve folyamatban lévő eljárás során Magyarország minden felvetést megválaszolt, minden kétséget eloszlatott, és minden vádat megcáfolt, amely a magyar demokrácia és jogállami intézményrendszer működésével kapcsolatosan felmerült. Ezért megítélésünk szerint semmilyen akadálya nincs annak, hogy az eljárás lezáruljon" – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: a német kormány képviselője is visszaigazolta azt a szándékot, hogy Németország az elnöksége hátralévő szakaszában az eljárás lezárására fog törekedni.

Orbán Viktor a negyedik pont kapcsán az írta: javasolta, de "nem járt sikerrel" az Országgyűlés által meghatározott azon célkitűzés elérésében, hogy a politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból történő támogatásának gyakorlata megszűnjön. "Azt vállalom, hogy Magyarország kormánya ezt a kérdést napirenden tartja" – szögezte le.

Forrás: MTI

Kép: MTVA

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ha már a Norvég alap pénzéről lemondtak, lehet, hogy az uniós sem kell? Vagy abból azért többet lehet magánvagyonná konvertálni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Most már Kövér fürödhet is ahazugságokban.
tudode
Dehogy nem sikerül!
.
----- Rekordbevétellel zárt tavaly Orbán Viktor apjának cége
,
index.hu/gazdasag/2020/08/08/orban_viktor_apja_orban_gyozo_cege_nehez_ko_rekord_bevetel_nyereseg/
.
""""2019-ben rekord árbevételt könyvelt el az Orbán Viktor miniszterelnök apja, Orbán Győző tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. A szállítmányozó cég tavalyi bevétele 2,9 milliárd forint volt, ami 600 millióval több az egy évvel korábbinál – írta az Mfor.

A nyereség azonban elmaradt a 2018-astól. Akkor 304 millió forintos profitot termelt a cég, tavaly 139 millió volt az adózott eredmény – ezt Orbán Győző teljes egészében ki is vette osztalékként. (Egy évvel korábban 400 milliót vett ki, a teljes 2018-as nyereséghez 96 millió eredménytartalékot is hozzácsapva.)

.
Orbán Győző másik cége, a Pannonia Golf és Country Club nevű golfpályát birtokló – és Mészáros Lőrincnek bérbeadó – PSU Kft. is jól teljesített tavaly. Korábban szintén az Mfor írta meg elsőként, hogy a PSU-ból 90 milliót vett ki a tulajdonos, így a két cége idén már összesen 229 millió forint osztalékot fizetett Orbán Győzőnek. """"
------------------------------------------
.
Subi, dugi!
.
Egész jól fiall a székházmutyiból varázsolt, csodálatos kőszaporítással fialló bányácska a papinak, hiszen
.
----- Az egész rendszer célja az Orbán család gazdagodása, akkor hogy lehetne Tiborcz bűnöző?
.
444.hu/2018/11/07/az-egesz-rendszer-celja-az-orban-csalad-gazdagodasa-akkor-hogy-lehetne-tiborcz-bunozo
-------------------------------------
.
Nem kellene megjátszani a maszatost annak, akinek bazi nagy billog van a múltján!
Nessy
Ha már a Norvég alap pénzéről lemondtak, lehet, hogy az uniós sem kell? Vagy abból azért többet lehet magánvagyonná konvertálni?
Macskaszem
Egy fillért se kéne ezeknek adni, mert a töredékéból felhúznak valami ocsmány betonhodályt, ami a kutyának se hiányzik, a nagyobb részét meg ellopják
Giovanni Alba
Most már csak az a kérdés, hogy amikor az ellenzék rendkívüli ülésnapot javasolt az országgyűlésben, akkor miért nem tudott a pulpitusra állni és elhadarni ezt a ... szöveget? Illetve, ez tulajdonképpen nem kérdés. A csata után a vezénylő tábornoknak két nap alvásra volt szüksége, meg össze kellett szednie magát (érdekes, a többi résztvevő nem sajnáltatta így magát, a "Mutti" sem) meg ugye ott volt az az irdatlan irathalom, amire olyan sokatmondó sanda vigyorral támaszkodott ... ezer dolga volt, na.
Joker
Mongyá le b+ csak az önfényező ,önsiker kamu propaganda hadjárat tart 6almon semmi más ! :-(((((((((((((((((((((
verőce21
Nagy fejfájást fognak okozni még azok a "civil" szervezetek..., Jól beszél a dr. Miniszterelnök Úr!
csak úgy....
@verőce21: eszem azt a csöpp csavaros eszed, te kis talpat nyaló..
csak úgy....
@Giovanni Alba: orbán viktor csak magában tud és szeret politizálni ,elvégre ö dübörgeti a zországot ! még össze meg vissza zavarná az egyeduralomhoz szokott agyát az ellenzék.
almosd
Szépen próbál kozmetikázni és lavirozni a hazugságok köszt de ez akkor is csak mosakodás és nem a valóság.
Béla333
"Orbán beismerte, hogy nem sikerültek neki teljesen a nagy célok "

Hát mit szeretett volna még ellopni, amit nem sikerült volna?
kereső
@Béla333: a civilek pénzét, meg a Norvég alapot.
tudode
Mi van?
.
A Parlamentnek a rendkívüli plenáris ülésen, ahol őféleségének kellett volna beszámolnia az EU-s parlamenti ukázzal, amelyet őfélesége erőszakolot ki:
.
--- MSZP Fel kell számolni az önkényuralmi rendszert!
.
www.youtube.com/watch?v=RXvYbyUAfLE
-----------------------------------------
.
Nagyobb franc őfélesége, mint a him-alája, föléje, melléje, mert összekeveri a parlamentet a házmesterrel!
.
Megírhatta volna úgy is, hogy ide figyelj Laci mentem,láttam, kuksoltam az EU-ban, mint a fáben az a bizonyos, mert a rendkívüli parlamenti ülést az egész NER falka bojkottálta, de azért eredményesen leamortizáltuk az EU-s régiókat, szegény országként automtikusan kaptunk három milliárdot, amit/amelyet gyosan kihelyezünk, nehogymá ...!!!
ómió
Soros-csicskáék brüsszeli állásai szilárdak! Sőt! A nem-brüsszeliek is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.