A régészeti lelet azonban az államot illeti meg a hatályos törvények szerint.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a KR NNI "Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya jogtalan elsajátítás vétség gyanúja miatt folytat eljárást B. József és M. Viktor ellen.

Kelta vaskést tartott szekrényében a szolnoki férfi – videó

Fotó, címlapkép: részlet a videóból

A nyomozók 2020. augusztus 6-án B. József szolnoki lakásában kutatást tartottak, ahol egy régészeti leletet találtak, amely egyelőre ismeretlen időpontban és helyen, valószínűleg földmunka során kerülhetett elő. A régészeti szakértő véleménye szerint az 50 centiméter hosszúságú, vasból készült kés az időszámításunk előtti I-III. századból származó kelta vaskés, mely a korszakra jellemző sajátosságokat mutatja, és feltehetően egy kelta sírból való.

B. József az otthonában megtalált régészeti leletről úgy nyilatkozott, hogy azt M. Viktortól vásárolta. M. Viktor elmondása szerint a tárgyat egy vásárban vette"

- olvasható a közleményben.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy amennyiben bárki a kulturális javak körébe tartozó, talált idegen tárgyat vagy régészeti leletet a jogszabályi előírásoknak megfelelően nem szolgáltat be állami tulajdonba, jogsértést követ el. A hatóság azt javasolja, hogy amennyiben valaki hasonló tárgyat találna, vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi múzeummal vagy jelezze a rendőrség számára!

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
De hasonló lehet, mondjuk egy 150 éves kés is, akár a családi örökségből!!! Abban az esetben mi a helyzet? Ha B. József azt mondta volna, hogy: "öregapjától örökölte, akinek elmondása szerint szintén örökség" ?
Ha ha valaki a piacon vesz meg ilyesmit, honnan kellene azt gondolnia, hogy valódi régészeti leletről van szó? Simán lehet, hogy egy kínai hamisítvány! :O
rokker33
@KisGenyo2: Tudta azt hogy mi és milyen régi! Valószínűleg értékesíteni akarta vagy dicsekedett vele és felnyomták a rendőrségen! Sok segédmunkás és építőipari munkás ás ki ehhez hasonló értékes tárgyakat, csak azokról nem tud senki!
Pálinkás Pál
Ez egy barom törvény, amin nem is csodálkozom Magyarországon...talán mindenkinek régésznek,vagy muzeológusnak kéne lenni,aki valami vasdarabot talál??? kíváncsi lennék meddig bírnák a zsernyákok ,ha minden lomis,meg aki vasat talál,kihívná őket!!! Egy próbát megérne,hamar változtatnának ezen az agyament dolgon!!
rokker33
@Szeparepa2: igen ha te jelented a hatóság felé,hogy a szomszéd tulajdonában van egy több mint 1000 éves tör kard fegyver vagy egyéb régiség, akkor kifognak menni és ellenőrizni fogják!!Az állam csak tőlünk lophat mi nem lophatunk vagy csalhatunk mert lecsap a TEK rendőrség NAV stb!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.