Az ország nagyobb részén a sok napsütés mellett többnyire csak kevés gomoly- és fátyolfelhő lehet az égen – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Zivatar, felhőszakadás készülődik – narancssárga figyelmeztetést adtak ki egy megyére
Fotó: Pixabay

Ugyanakkor a Dunántúl nyugati felében erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, arrafelé elszórtan alakulhat ki záporeső, zivatar, lokálisan felhőszakadás, emellett kis eséllyel az északi határ menti részekre is besodródhat egy-egy zápor, zivatar Szlovákia felől. 

Csütörtök délutántól, de jobb eséllyel az esti óráktól a Dunántúlon zivatarok kialakulása várható. Az előbb az Alpokalján, Kisalföldön megjelenő zivatarok késő estétől már a Dunántúl nagyobb részére is átterjedhetnek. (Este kisebb eséllyel az Északi-középhegység térségében is előfordulhat zivatar.)

A meteorológiai szolgálat a zivatarveszély miatt Somogy megyére másodfokú (narancssárga) veszélyjelzést, a Dunántúl többi megyéjére és Borsodra elsőfokú veszélyelzést adott ki:

Zivatar, felhőszakadás készülődik – narancssárga figyelmeztetést adtak ki egy megyére

Pénteken az északkeleti területeket leszámítva több helyen fordulhat elő zivatar, azonban északkeleten sem teljesen kizárt zivatar kialakulása.

A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (~30 mm, esetleg 40-50 mm feletti csapadék), jégeső és viharos szél (~60-80 km/h) társul. Főként a ma késő esti órákban délnyugaton esély van heves zivatarra is (melyben a széllökések meghaladhatják a 80 km/h-t).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.