A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke szerint életveszélyes lehet, ha a nyári strandolásnál "az agyunk szabadság üzemmódba kapcsol". Bagyó Sándor erről csütörtökön beszélt Alsóörsön, ahol a vízimentők tipikus vízi baleseti szituációkat mutattak be.

"A balatoni fizetős strandok jóval biztonságosabbak, mint a szabadstrandok" – állítja a vízimentők elnöke
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A szakember az MTI-nek elmondta: évek óta tanulmányozzák a strandokon előforduló balesetek, tragédiák okait, de a megelőzés – tájékoztató kiadványok, táblák, médiamegjelenések – ellenére évről évre visszatérnek bizonyos problémák. Úgy fogalmazott:

amikor "az agyunk szabadság üzemmódba kapcsol", gyakran szembemegyünk a logikával és a józan ésszel, veszélybe sodorva önmagunkat.

Fontosnak nevezte, hogy a fürdőzők ismerjék a határaikat, csak olyan messzire menjenek a vízbe, ahonnan biztonságosan ki tudnak jönni. Sokan szeretnek a strandbóján belül a mély vízben fürdőzni, de Bagyó Sándor szerint sokkal biztonságosabb nem befelé, hanem a parttal párhuzamosan úszni vagy megszervezni kíséretünket, hogy ne egyedül legyünk a mély vízben.

Hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak a mély, hanem a sekély víz is életveszélyes lehet. Minden évben történik haláleset vagy maradandó bénulás különböző fürdőeszközökről ugrálás miatt. A közelmúltban Siófokon ugrott 80 centis vízbe egy fiatal, akin már nem tudtak segíteni – mondta. A sekély víz veszélyét a strandon egy vízibicikli mellett kézen álló emberrel is szemléltették a vízimentők.

Bagyó Sándor kijelentette:

a fizetős strandok jóval biztonságosabbak, mint a szabadstrandok, hiszen minőségibb szolgáltatásokat nyújtanak a fürdőzőknek.

Hozzátette: Alsóörsön is magaslesből, valamint a vízen úszó mentőkatamaránról is ügyelnek a strandolókra a vízimentők. Emellett a fürdőlépcsők jó minőségűek, le vannak takarítva, alkalmasak arra, hogy csúszásmentesen vízbe jussanak az emberek, a vízmélységet pedig a strandbóják mellett tábla is jelzi.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ez rendben van, de, hogy lehet egy balatoni strandbelépő 1600,-?
Négy fős család esetében egy hetes nyaralásánál (6 fürdő nappal) csak a belépő 38.400,-, és ebben még nincs benne amit ott fogyasztanak. Elképesztő. Ilyen még az Adrián sincs.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
@Pálinkás Pál: Én sem adok ki 800 forintot főleg nem olyan szarért amit a Balatonon árulnak!Az osztrákoknak jó az original ungarische langos,de nekem nem ízlik! Én ha ott nyaralok mindig főzök valamit! Egy gulyás egy csilis bab vagy grillezett zöldségek hússal többet ér, mint az a rágós cipőtalp amit lángosnak hívnak és még jó elfoglaltság!
rokker33
@Aki Én: Én Zánka Balatonfüred és környékén szoktam nyaralni ott viszonylag olcsó a strand.Majd most szombaton megyek, ha lesz még róla cikk akkor leírom a tapasztalataimat!
Oposit
Én most voltam Zánkán. Nem drágák sem a strandbelépők, sem a kajáldák. Én mindig oda szoktam járni a Balatonon és sosem csalódtam. De ez nem kormánykérdés, mert mindig is jó volt.
Aki Én
@rokker33: ajánlom Udvarit és Fövenyest.
A belépő 600, és jók a büfék.
Hétvégén is élhető, mondjuk egy Csopakhoz képest.
rokker33
@Aki Én: Zánkai strandon is 600 forint volt a belépő és elég nyugodt hely de megnézem !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.