Felmérést készített a fogorvosok járványhelyzet alatti munkakörülményeiről a Magyar Orvosi Kamara (MOK), aminek az eredményeit a Népszava ismertette.

A MOK kérdőívét az értesített 6319 fogorvos közül csaknem 900-an töltötték ki. Válaszaikból kiderül, a korábbi helyzethez képest némi javulást ugyan érzékelnek a védőeszköz ellátmányban,

de még mindig sokan, az állami ellátást biztosító fogorvosok egyharmada panaszkodik arról, hogy nehezen és csak nagyon drágán tudja beszerezni a kezeléseknél nélkülözhetetlen maszkokat, fertőtlenítőszereket.

Az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat a kormány a járvány első percétől a kockázatos kezelések közé sorolta, ilyen esetekben pedig a jogszabályok szerint a védekezés költségeit az államnak kellene viselnie.

Ennek ellenére a szolgáltatóknak több százezer forintot kellett áldozniuk erre – írja a Népszava. Az állam által „biztosított” eszközökből ugyanis alig jutott ennek a területnek, és amit küldtek, azt is akadozva kapták meg a fogorvosok.

A MOK márciusi hasonló felmérésén a fogorvosok 90-98 százalékának okozott nehézséget a szükséges eszközök beszerzése, ehhez képest valóban jelentős javulás a mostani egyharmados arány.

Megduplázódott viszont az automata kézfertőtlenítők száma a várókban, igaz, még így sincs ilyen eszköze az ellátók többségének. A kutatásból kiderül az is, hogy ugyan könnyebben lehet vásárolni fertőtlenítőszereket, védőköpenyt, gumikesztyűt, maszkot, de

azokért két-háromszor annyit kérnek a kereskedők, mint a járvány előtt.

A szolgáltatók csaknem kétharmada 200 ezer-, ötöde félmillió forintnál is többet fordított arra, hogy a járvány ideje alatt biztonságos körülményeket teremtsen a betegek ellátásához.

Az adatokból egyértelmű, hogy az amúgy is rosszul finanszírozott alapellátók nagy összegeket fordítottak a védekezésre, és nem is kaptak meg minden olyan eszközt, amire szükség lett volna

– mondta a felmérésről a Népszavának Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara fogorvos alelnöke. Hozzátette:

a magánszolgáltatók nem kaptak állami segítséget, de ők legalább ezt a plusz költséget érvényesíthetik az áraikban, míg a közfinanszírozott ellátóknak erre nincs lehetőségük.

Forrás: Népszava, 444

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.