A HVG által megkérdezett tanárok szerint a tanárok általános vélemény az, hogy az ajánlások nagy része nem megvalósítható. A szaktárca szerint igen, ha pedig mégsem, akkor hordjanak az idősebb diákok maszkot.

Ahogy azt tegnap mi is megírtuk, megkapták a köznevelési intézmények a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt, amely szabályozza többek között a tanév előtti fertőtlenítést, illetve a kézmosás, a távolságtartás és a maszkviselés intézményen belüli szabályait is. Egyedi, intézményre vonatkozó döntéseket az Operatív Törzs hoz meg. Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit.

A javaslat szerint a a 2020/2021-es tanévben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, adott esetben nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával.

A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyerek tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság, az osztályok keveredését kerülni kell, ha erre nincs mód, a tantermeket fertőtleníteni kell. A testnevelésórákat pedig javasolt a szabadban megtartani.

Annyira bízni kell a kormányban, hogy jól méri fel a helyzetet

– ezt válaszolta korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hvg.hu kérdésére, amikor arról volt szó, mi lesz, ha a szülők nem viszik majd iskolába a gyereküket a járvány miatt. A miniszter akkor azt is jelezte, hogy javaslatot a járványügy kezelésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma tesz majd az iskoláknak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hajmeresztőnek nevezte a hétfő este kiküldött intézkedési tervet a HVG szerint. Az érdekvédők azt mondják,

nem elég, hogy a minisztérium alá tartozó szakmák jó része egyszerűen kimaradt a tervekből, az előírások arról tanúskodnak, hogy a kormányzat vagy nem ismeri eléggé az általa működtetett rendszert, vagy nem hajlandó pénzt adni a védekezésre.

Fehér Tibor, a PDSZ Országos Választmányának tagja a hvg.hu-nak azt mondja, érthetetlen, hogy a pedagógiai szakszolgálatok és az óvodák hogyan maradhattak ki az anyagból. Úgy látja, az államnak pénzt, számítástechnikai eszközöket és a Krétánál jobb szoftvert kellett volna adnia, és olyan megoldást kidolgozni az otthoni tanulásra, amelyben úgy érvényesül a gyerek oktatáshoz való joga, hogy közben a szülő se szakad meg a munkában.

Nem tudom, milyen iskolákat képzelnek el a minisztériumban, de az intézkedések fele nem megvalósítható. A másfél méteres biztonsági távolság betartása például fizikailag lehetetlen az iskolában

– nyilatkozta a hvg.hu-nak egy egyházi fenntartású vidéki gimnázium igazgatója. 

Fizikailag lehetetlennek tartja azt is, hogy a szünetekben fertőtlenítsenek minden érintett termet, ahol cserélődnek a diákok. 

Az igazgató a hibrid megoldást találja jónak, azt, hogy egy adott napon csak az iskola tanulóinak fele menne be, a többiek pedig távoktatásban haladnának az anyaggal. 

A budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója el tudna képzelni csúsztatott órarendet, vagy az osztályok kettébontását, és heti váltásban történő tanítását. 

Leültetni sem tudjuk a diákokat 60 centiméternél távolabb egymástól

– mondta a hvg.hu-nak Edényi László, akinek iskolájában 34-35 fős osztályok vannak, ahol "nehéz lesz tartani a biztonsági távolságot, vagy elérni azt, hogy ne csoportosuljanak”.

A mostani járványügyi ajánlások miatt több tanár is kifakadt az interneten, „ki fog fertőtleníteni? A gyerek? A tanár? A takarítónő?”

– kérdezi egyikük, míg más úgy látja, a kormányzati ajánlások „a legnagyobb akarat ellenére sem betarthatóak”.

A HVG megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is az ügyben.

A minisztérium azt közölte, hogy

a nagyobb csoportosulások megelőzését az érettségi idején is hatékonyan megoldották az intézmények, az akkor alkalmazott pedagógiai módszereket célszerű használni.

Kitértek arra is, hogy a tantermek szellősebbé tétele csak egy lehetőség, és ebben az esetben a helyi adottságokat kell figyelembe venni. Ami a közösségi tereket illeti, ott „a szociális távolság megtartása a létszám korlátozásával (például a csengetési rend osztályonként eltérő megállapításával), a közösségi terek felosztásával valósítható meg”. Ha erre nincs mód, akkor javasolják azt, hogy a nagyobbak viseljenek maszkot.

Forrás: HVG

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Annyira bízni kell a kormányban, hogy jól méri fel a helyzetet???
Na ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Na miért nem jut a jövő nemzedékének a biztonságoSS oktatásához:
.
Amiatt, mert smafu az egész kirakatpolitika, vagy mi a bánat:
.
--- PM: Magyarországé a 3. legnagyobb válságkezelő csomag az EU-ban - Táblázat az intézkedésekről
.
novekedes.hu/elemzesek/pm-magyarorszage-a-3-legnagyobb-valsagkezelo-csomag-az-eu-ban-tablazat-az-intezkedesekrol
------------------------------------
.
A papír mindent elbír!!!
.
Miközben osztogatás, vagy fosztogatás folyik az önkormányzatoktól elrekvírált forrSOKKBÓL:
.
www.google.com/search?q=A+gazdas%C3%A1gv%C3%A9delmi+alap+sz%C3%A9toszt%C3%A1sa&oq=A+gazdas%C3%A1gv%C3%A9delmi+alap+sz%C3%A9toszt%C3%A1sa&aqs=chrome..69i57j69i64l3.19339j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Ehhez "is" rinocérosz vastagságú orca szükségeltetik!!!
.
???
ómió
@Eladott Ország: Ja, hogy a "mentőszolgálatot" adta át...! Az más!!! Az efftársi "szolgálatot" nyilván megtartotta nektek! Akkor "hiányotok" nem lesz! A 3000 milliárd kamatait - szólj neki - a zsebetekben találja!
SystemError
Bedegeci akár egy 40cm dildót is képes gyomorig betolni magának az utcán, ha össze van Alföldizve. Szerelmes belé!
SystemError
@ómió: Te szoktál a témával kapcsolatban is hazudozni vagy alapvetően mindig másról kezdesz hazudozni Lobotómió. Jók ezek a kis kialakított jellemprofilok, amikkel dolgoztok, hogy mindenki 3 szót ismételget. Nem levágós senkinél...:) Várom már a második hullámot, hogy több időm legyen rátok...:)
ómió
@SystemError: Mi a fájásod, gyökérfi? Aki a bolsi hazugságkenyeredet elveszi tőled - ne izgulj - az nem én leszek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.