Pilismarót helyi választási bizottsága november 8-ára tűzte ki az időközi választást, melyen új polgármestert és képviselő-testületet választanak – tették közzé a település honlapján. A testület a bányanyitás miatt kialakult helyzettel indokolta lemondását. A polgármester már korábban felállt.

A Dunakanyarban fekvő, kétezer fős község vezetése közleményében azzal indokolta távozását, hogy "nem kíván továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni".

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a falu lakói néhány hete tudták meg, hogy a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát nyitna egy vállalkozás, amely az engedélyeket megszerezte a bányatelek kialakítására.

A kitermelés megkezdéséhez a falu képviselő-testületének módosítania kellene a településrendezési tervet és a helyi építési szabályzatot. A lakók népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, hogy megállítsák a szerintük jelentősen környezetkárosító beruházást.

A feltett kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság megtagadta, indoklása szerint a megfogalmazás nem egyértelmű, eldöntése településrendezési szakértelmet igényel a válaszadóktól.

Dübörgő teherautóktól, a házaik értéktelenné válásától tartanak a pilismarótiak 

A HVG korábban azt írta, Pergel István azután nyújtotta be lemondását, hogy helyi civilek tiltakozásba kezdtek, amiért a községben kavicsbányát akarnak létesíteni. Az ügy miatt a pilismarótiak korábban aláírást is gyűjtöttek, illetve helyi népszavazást kezdeményeztek, mert úgy látták:

a bányanyitás dübörgő teherautókat hoz a településre, a házaik pedig elértéktelenednek.

A fideszes támogatottsággal, de függetlenként induló Pergel mindvégig a beruházás mellett állt, úgy vélte:

a település hosszú távon csak nyerhet vele.

A HVG a helyszínen készített videóriportot július végén:

Forrás: MTI, HVG

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

legott
A vezetők magukra hagyták a választóikat.
Szégyen!
csak úgy....
"a település hosszú távon csak nyerhet vele." ez egy ócska sablon szöveg!
"a bányanyitás dübörgő teherautókat hoz a településre, a házaik pedig elértéktelenednek." ez pedig a valóság!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.