Hatalmas erő rejlik az összefogásban, ezt bizonyítja a magyarság történelmi múltja és a mostani emlékműavatás is – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kondoroson, ahol leleplezte a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából állított szobrot.

Németh Szilárd Trianon-emlékművet avatott Kondoroson
Fotó: MTI/Lehoczky Péter

Ünnepi beszédében szólt arról, hogy

sok nehézség jutott a magyaroknak osztályrészéül, de a szabadságba, a nemzeti értékekbe és a keresztény kultúrába vetett hit mindvégig kitartott.

Erre a hitre és egységet teremteni képes hazafiakra van szükség most is – közölte.

Az államtitkár utalt arra, hogy határon innen és túl is számosan ajánlottak fel pénzt az emlékmű elkészítésére. Mint mondta, a magyarok, ha hisznek valamiben, kitartanak amellett tűzön-vízen át.

Németh Szilárd szerint a múltat nem feledve kell előre tekinteni, és mindent meg kell tenni a nemzet határokon átívelő egységének megóvásáért.

Az ünnepségen felolvasták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelét, amelyben egyebek között úgy fogalmazott: Trianon seb, stigma és küldetés.

Az emlékmű a nemzeti összetartozást és a jövő útját hirdeti

- tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

A honosítás a nemzet közjogi egységesítése, a ma válasza Trianonra – írta Semjén Zsolt.

Ribárszki Péter, Kondoros fideszes polgármestere azt mondta: az emlékmű az egység, az elpusztíthatatlanság és az igazságba vetett hit "golgotája".

Az emlékhely arra szólít, hogy

"tovább élünk, tovább fejlődünk és egymás kezét fogva fordulunk szembe ma is, akárcsak száz esztendővel ezelőtt, Európa szégyenével, a Trianonban összetákolt diktátummal"

- fogalmazott.

Zuberecz Tibor, a kondorosi Trianon Emlékbizottság elnöke, a Békés Megyei Vadászszövetség titkára elmondta: politikai hozzáállástól függetlenül, határon innen és túlról számos felajánlás érkezett, a pályázaton elnyert összeggel együtt több mint négymillió forint gyűlt össze.

Ritkán tapasztalni ilyet manapság – jelentette ki.

Kenyeres Oszkár, a Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor szerkesztője köszöntőjében azt mondta, 2020-ban nem a száz éve elcsatolt országrészek visszatéréséről kell beszélni, hanem azokról a határon túli magyar közösségekről, amelyek ellenállnak az asszimiliációnak.

A kondorosi emlékmű Minya Gábor és Minya István alkotása. A Békés Megyei Vadászszövetség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázaton elnyert 1 millió 250 ezer forintot felajánlotta az emlékmű elkészítésére, amelyet emellett önkormányzati támogatásból és közadakozásból finanszíroztak.

Az emlékművet Kis Illés baptista lelkipásztor és Tuska Tibor evangélikus lelkész áldotta meg, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a szobor előtt.

Az ünnepség végéhez csatlakozott Kasnyik Gábor futótársaival, akik célállomásként érkeztek meg a "100 év 100 km" elnevezésű Trianoni-emlékfutásról.

(MTI)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Látszik, hogy omladozik a "vár".. Orbán minden seggnyalójának osztogat éppen.. Szerintetek egy ilyen jachtozást lehet Orbán tudta nélkül. Most emeli a fizetéseket.. Esik szét a hazugság gyár 133 igazán gerinc nélküli emberre lesz szüksége
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Már ez is meghaladja szegény Rezsibuzi képességeit. Csoda, hogy ennyit még mernek rábízni.
legott
Egy ekkora seggel mekkorát lehet szarni?
tudode
Ilyen a mai szint, szinte minden szinten, az értelmet feltartóztatva már a kapuőrök által!
legott
Az emlékhely arról szól, hogy "tovább élünk, mint négy éve és tovább fogjuk egymás kezét, mint négy éve, és szembe fordulunk ma is, mint négy éve, és akárcsak száz esztendővel ezelőtt is négy éve. A magyarok szégyenével, a Trianonban összetákolt diktátummal"
Orbán ma mit hozna össze?
És mennyi pénzért?
Mi az ára Orbánnak, hogy eladjon egy országot?
SystemError
Látszik, hogy omladozik a "vár".. Orbán minden seggnyalójának osztogat éppen.. Szerintetek egy ilyen jachtozást lehet Orbán tudta nélkül. Most emeli a fizetéseket.. Esik szét a hazugság gyár 133 igazán gerinc nélküli emberre lesz szüksége
Nyírfa
Már majdnem megkérdeztem, hogy Horthy kapott-e babérkoszorút, de még időben eszembe jutott, hogy az Kenderes.
A lényegen persze, a magánhangzók különbsége nem változtat. Vitéz matyar huszárok , akik egyenesen Afganisztánból eredeztetik magukat, úton-útfélen összekalapálják nagy Magyarországot, csak közben elfelejtenek konzultálni a környező népekkel, hogy ők mit is szólnak ehhez a bravúrosnak ugyan nem , de erőltetettnek joggal nevezhető legeslegújabb kori honfoglaláshoz, ami egyelőre "csak" közjogi értelemben és nagyon egyoldalúan "egyesít" - kiket is? -, ugyanis a határon túlról egyesített felek sem adót nem fizetnek, sem erkölcsileg , sem szellemileg nincsen hozzáadott értékük.

Mondtam már, hogy mennyire unom ezt a Trianon-cirkuszt? Európának eszébe ne jusson egy ilyen fejletlen tudatú népnek nagyobb hatalmat adni a kezébe. Lenne itt olyan Lukasenka-utánzat, hogy a Nyugat rögtön visszaépítené a falat.
ómió
"Felszabadulásit" meg majd az efftársak avatnak!
Gyütt Mönt
A Trianon emlékmű nyilván szinte fillérekbe került, bagatell. Amit hiányolok, hogy elfelejtették meghívni az avatásra a szomszédos országok képviselőit. Milyen méltóságteljes lett volna az ünnepség. És az emlékmű mellé fel kellett volna sorakoztatni a Németországból vásárolt új tankjainkat, hogy emeljék az ünnep fényét. Na de így?
Gyütt Mönt
Még valami: az emlékmű mellé felsorakozó tankokra székely zászló dukál. Anélkül annyit is ér.
namihami
@ómió: 10.11:: A felszabadulás szót idézőjelek közé tetted. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy bár én messze nem éltem még meg azt az időt, de beleérzem magam annak a Dunapartra hurcolt, táborba vonatoztatott és ott elgázosított családú, a Don kanyarban pusztakézzel aknaszedésre kötelezett, stb. zsidó és nemzsidó MAGYARnak a boldogságát, akiknek a szovjet csapatok igenis a felszabadulást (idézőjel nélkül) hozták el. Vajon mit kellett volna tenni az oroszoknak? Megállni a határon? Ez már Magyarország, itt befékezünk? Hogy utána milyen helyzetbe kerültünk, az már nem a felszabadítás erénye vagy hibája. És még ""utolsó csatlós"" címet is kiharcoltuk magunknak.
És (szimpla történelmi tény), hogy az ország megszállása nem az oroszok kizárólagos döntése volt. Magyarországot a háromhatalmi tárgyalások (Jalta) keretében adták oda nekik. Ahogy ennek a döntésnek az eredménye, hogy Európa nyugati felén a kapitalista rendszer maradt a döntő.
Sztálinnak egyetlen célja volt a lengyelekkel, magyarokkal, románokkal, keletnémetekkel---egy esetleges újabb háború esetén a támadók ne rögtön a ő határain állhassanak. És ez, /tetszik-nemtetszik/, de az ő szempontjukból még érthető is. Elég áldozatuk volt a németekkel szemben is.
ómió
@namihami: Erre mondják, hogy "ó, igen"! Auschwitz helyett a "felszabadulással felszabadult" az ut a gulágokra! Idehaza - ha még volt hely - Recskkel meg a Hortobággyal is megélhette a "felszabadulást" ugyanaz a zsidó, aki, ha valahogy túlélte Auschwitzot és még maradt is tőle valami elrabolnivaló éppen nem került a "szibériai kontingensbe"! Mikor nyítasz neki újra emlék- és ünnepnapot, mert, mintha április 4.-ét, mintha már elfelejtettétek volna!?
kokopelli
@namihami: ...ha valakivel a történelemről vitatkozunk,akkor az legyen mindíg előttünk:
"A történelem az,amiben az utókor megegyezik!"...vagy megegyezhetne?
Hányszor írták át a "magyarok" pl. '45 után is? ..."...ezek ugyanazok.."szólt a dal is!"(;-))
namihami
@ómió: Tulajdonképpen ki ment oda o szovjetekhez? Ki dúlta, égette fel az országukat? Mikor kérték a Hitlert (és vele a Horthyt és a magyarokat), hogy ""szabadítsák fel őket?
Az, hogy mi történt a vesztes háború után, azt senki nem tagadja, ahogy én sem. De, mi-magyarok mentünk házhoz a lóf... az orosz megszállásért.
Nem ""a zsidó"" került Auschwitz után se a Gulágra, se Recskre, hanem egy elhibázott politika és egy vesztes háború után a győztesek diktálta legyőzöttek. Nem kellett volna beugrani a háborúba. Molotov kategórikusan kijelentette, hogy nekik velünk, magyarokkal semmi bajuk nincs. ""De mi jövünk és majd megmutatjuk!"" Háááátttt, mi megmutattuk és ők visszamutattak.
A recski és hortobágyi és egyéb kitelepítésekben (nyilván) volt zsidó vallású is. De a zömét éppen nem ők, hanem az akkor ""deklasszáltnak"" elkeresztelt, főleg a háború előtti középbirtokosi (kulák) és nagypolgári réteg tette ki. Ez is túlkapás volt, ezt józan ésszel senki nem vitatja, de az a kis- és középzsidó (akinek a családja maradt vagy a táborban vagy a Dunaparton), valamint az ún. kisnyilas, aki a háború után éppen túlteljesíteni akart, volt ezeknek az intézkedéseknek kitervelője vagy végrehajtója. Az egyik a családjáért, a másik a ma is tapasztalható párthűségért tette, amit tett. Ahogy nem építenék utcát úgy az egyiknek, mint a másiknak se. Csak ez a fideszes mentalitás az elsősorban vidéki szavazóiban még mindig édes húrokat penget. A nagyobb városok pedig a focirajongókból verbuvált zsidógyűlölőit állítja csatasorba.
ómió
@namihami: De, mintha eltértél volna a "felszabadítástól"! Az egész úgy indult, hogy 1849-ben az oroszok ránk vertek egy Habsbug szatírt, akinek a "munkássága" nyomán 1920-ban megharmadolták ezeréves országunkat. Ezt a magyar egyöntetűen - még a szocdemek is! - utasította el és visszangozta, hogy "vesszen Trianon"! De ki is ígért nekünk a nagyvilágon erre legalább részleges revíziót??? Azt (a haramiát) Hitlernek hívták! Senki más nem ígért ilyesmit! Se (a másik haramia) Sztálin, se a bennünket kifosztó nyugat! Hitler teljesítette is az ígéretét, de cserében elvárta, hogy őt támogassuk. Azt hiszem, ez egy logikus eseménysor és véletlen se azt tükrözi, amit írsz, hogy mi csak úgy "jövünk és majd megmutatjuk"! Amúgy meg a zsidók közül is kerültek a gulágra meg még Recskre is és, bár nem tömegesen, de ahhoz elegen, hogy rávilágíthassanak arra, hogy a "felszabadulás" lényegében önmaga karikatúrája és semmi más! És ez akkor is így van, ha vannak, akik máig is visszaállítanák az "ünnepét"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.