Hatalmas költségvetési hiányról számolt be Varga Mihály – írja a 24.hu a Pénzügyminisztérium közleménye alapján. Rosszabbul teljesít a gazdaság, mint várta a kormány.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9%-a lehet

– jelentette be közleményében a Pénzügyminisztérium.

Hogy mekkora lesz végül a recesszió, azt még nem tudni, de a második negyedévben minden várakozásnál nagyobbat, 13,5 százalékot esett a magyar gazdaság.

Idén júniusban minden idők második legnagyobb egyhavi hiánya alakult ki a magyar központi költségvetésben, 785,5 milliárd forintos.

A félév végére már ötször akkora volt a deficit, 1837 milliárd forint, mint amit eredetileg a kormány az egész évre tervezett.

Az államháztartás központi alrendszere tavaly decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219 milliárd forintot jelentett, ami 22,1 százalékkal haladta meg a 998,4 milliárd forintos éves előirányzatot.

A PM közleménye azzal indokolja az óriási hiánycél-emelkedést, hogy a kormány célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítsa. Vagyis a GDP-arányos államháztartási hiányt alapvetően három tényező tornássza fel ilyen magas szintre:

- a járvány elleni védekezés közvetlen kiadásai,

- a gazdasági hatásokat ellensúlyozó gazdaságélénkítő lépések (az eddigiek és a tervben lévők egyaránt),

- a gazdasági visszaesés, ami a GDP szintjét a vártnál alacsonyabban tartva a nevező hatáson keresztül emeli a hiánycélt.

Forrás: 24.hu, Portfolio

Címlapkép: MTI/Földi Imre

85 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Oposit
Ahogy az válság időszakban lenni szokott?
Ahogy cinikusan mondták a karantén elején, hogy Magyarország van a legjobb helyzetben, mi indulunk a legmagasabb pozícióból. Cinikusan röhögött a vajda, meg a gulyása is. Ezt is csak a birkáik ették meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyütt Mönt
Matolcsy V alakú visszapattanásról beszélt. Aki nem hisz neki, az Soros-ista hazaáruló.
ómió
@Eladott Ország: Ennyi "efftársi munka"!!! Már nemcsak az Athina Művek dübörög, de még a Bajai Video Zrt. is újra indult?? Vagy mégis, bírja egyedül is? Sztahanovistákkal "dolgoztok"? És kommunista szombat is van?
ómió
@Eladott Ország: Már megint hazudsz, tetüfi? Először is Athina nem vág át nemzeti színű szalagot (pfuj!), csak vöröset! Másodszor meg nem ment el sehova, hanem "megalkotta" neked az efftársi linkjeidet, hogy legyen neked keresztben-hosszában mit aljaskodnod, hazudoznod! Vágod, fajgyökér? De legalább ne hazudd le!
ómió
@Eladott Ország: Igen, tetüfi, a bolsevik "feladat" mindig a gyilkolászás volt! "Népi demokratikusan"! Százmillió "találkozót" már "meg is szerveztetek"! És látom, már az Athina Művek is újra "járványtúlvészelten dübörög"! A következő "kisfilm" a "nagyszerű asszonyról" mikorra várható?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.