Tíz sértet közül nem mindenki szexuális jellegű megjegyzés miatt keresett jogvédelmet.

Korábban két egykori alkalmazott nyilatkozott a Operettszínházban tapasztalt bánásmódról. Ezt követően a főigazgató, Kiss-B. Attila elismerte: februárban azért távozott Kriza Zsigmond ügyvezető, mert „rávetült a gyanú árnyéka”. A színház felügyeleti szerve, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) június elején belső vizsgálatot kért, amely néhány hete azt állapította meg, hogy a főigazgató helyesen kezelte és lezártnak tekintette az ügyet.

Erre a panaszosok csoportba szerveződtek, majd képviselőjük, dr. Gál András ügyvéd nyílt levélben közölte:

„2019 második felében 7 hónap alatt 32 munkavállaló hagyta ott a Budapesti Operettszínházat. Valamennyien adminisztratív munkatársként dolgoztak ott, és valamennyien az ügyvezető igazgató Kriza Zsigmond irányítása alá tartoztak. Szinte valamennyien az ő vezetési stílusa, lekezelő hangneme és sokszor zaklató, elviselhetetlen személyisége miatt távoztak.”

Az elégedetlenséget tovább szította, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben a Kormányinfón elismerte, nem hallgatták meg a sértetteket.

A tíz érintett közül nem mindenki szexuális jellegű megjegyzés miatt keresett jogvédelmet, hanem a megalázó stílus miatt

– magyarázta A Blikk forrása.

Kártérítés fizetésére készülhet az Operettszínház

Nálunk eddig öt áldozat és négy tanú jelentkezett – tájékoztatott Mérő Vera, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene! alapítvány vezetője.

Ha az EMMI záros határidőn belül elrendeli a független vizsgálatot, akkor a színháznak csak polgári kártérítési perekre kell számítania. Súlyos esetekről értesültünk. A sértettek borzasztó állapotban vannak, mindegyiknek máig hullámzó az egészségi állapota, van, aki csak akkor képes elhagyni a lakását, amikor a pszichoterapeutát keresi fel 

– tette hozzá Mérő, aki példákat is említett.

A Blikk által megkérdezett jogi szakértő szerint fejenként milliós kártérítésekre nem, de súlyos százezrekre számíthatnak az ügy azon érintettjei, akik a Budapesti Operettszínház ellen polgári pert indítanának.

Ezek a vádak messze vannak a tettleges becsületsértéstől, pláne a szexuális bűncselekménytől. Emberi méltósághoz való jog megsértése miatt természetesen perelhetnek, de a cikkben szereplő vádak alapján, nem gondolom, hogy a bírák ezért milliós sérelemdíjakat állapítanának meg

– válaszolta dr. Györei Péter büntető ügyvéd.

Cikk- és címlapkép: MTI/Illyés Tibor (illusztráció)

(blikk.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Shikari: tibim,a te buksidban csak egy nagy rakás kaki próbálgat gondukodni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.