Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja víruslaborjának vezetője veszélyesnek tartja, hogy nőtt a vírus- és járványtagadók, valamint az oltásellenesek száma Magyarországon – olvasható a novekedes.hu vasárnapi cikkében.

Veszélyes mértéket öltött a járványtagadás és az oltásellenesség a Pécsi Tudományegyetem víruslaborjának vezetője szerint

A virológus az interjúban sajnálatosnak nevezte, hogy sokan nem veszik már komolyan a maszkhasználatot, a távolságtartást, feleslegesnek tartják az óvintézkedéseket, és inkább azoknak hisznek, akik szerint csak pánikkeltés van, nincs is igazi járvány.

A légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat, hogy nő a járványtagadók tábora, ugyanis elég, ha egyetlen ilyen, "magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött" maszk nélkül száll fel a buszra, és eltüsszenti magát

- hangsúlyozta.

Hozzátette: az oltásellenesség erősödése is akadályozhatja a koronavírus-járvány megfékezését. Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő vagy a kanyaró – mondta, kiemelve: ha az oltásellenesség erőre kap, az az egész lakosság számára komoly veszély, nem csak a koronavírus terjedése miatt.

Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy jelenleg 139 vakcina-fejlesztési projektet végeznek világszerte, 28 már klinikai kipróbálás alatt van, ezen belül 6 vakcinával az utolsó humán teszteket végzik. Ezeknek a teljes kiértékelése hosszabb időt vesz majd igénybe, de az első eredmények ez év végére, a jövő év elejére meglesznek, ami alapján már engedélyezni lehet az oltóanyagot, meg lehet kezdeni a tömeggyártást, és talán a jövő év első felében már kezdődhet a vakcinák alkalmazása – vélekedett.

Hozzáfűzte: ez nagyon fontos lépés lesz, mert továbbra is a védőoltás az egyetlen valós megoldás a járvány megfékezésére.

Az orosz vakcinával kapcsolatban azt mondta, hogy a technológia, amelyet használnak, régóta alkalmazott, így elméletben működőképes is lehet, de valójában se pro, se kontra nem lehet mondani semmit az orosz vakcináról, mert egyetlen tudományos közleményt sem jelentettek meg róla, kizárólag annyit közöltek, hogy elkészült és engedélyezték. Azokat az aggodalmakat ugyanakkor a virológus is osztja, hogy még az előtt törzskönyvezték az oltóanyagot, hogy sok emberen kipróbálták volna, az ezt célzó fázis 3 vizsgálatokat még csak most kezdik el.

A pécsi víruslaboratóriumban eddig 450 hatóanyagot teszteltek, ezek közül öt ígéretesnek mondható, mert nagyon jó hatásfokkal tudta laborkörülmények között csökkenteni a vírus fertőzőképességét. Eggyel, az azelasztin nevű hatóanyaggal az osztrák Cebina biotechnológiai cég már a klinikai kipróbálást tervezi, ez új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus-fertőzés kezelésére. A tervek szerint továbbá Pécsen az osztrák céggel egy új koronavírus elleni vakcina laborkísérletei is megkezdődnek hamarosan – ismertette.

A Kacskovics Imre vezette konzorcium által fejlesztett magyar koronavírus-ellenes gyógyszerrel kapcsolatban elmondta:

Az egy új fehérjekombináció, amely kiemelt projekt. A gyógyszer kiválóan teljesít laboratóriumi körülmények között élő sejteken, Jakab Ferenc ezért bízik benne, hogy a klinikai tesztekben is működni fog.

A virológus szerint az is elképzelhető, hogy nem lesz egyetlen koronavírus-gyógyszer, helyette attól függően, hogy a beteg milyen korú, és hogy a fertőzés melyik fázisában van, más-más gyógyszereket kell alkalmazni együtt vagy egymás után.

Jakab Ferencet arról is kérdezték, hogy az iskola kezdetével lehet-e abban bízni, hogy a gyerekek körében megmarad az eddig tapasztalt alacsony fertőzöttség. Erre azt felelte: a tíz év alatti gyermekeket ugyanúgy megfertőzi a vírus, mint az idősebbeket, csak ők tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esnek át a betegségen. Ennek egyik oka az lehet, hogy a gyerekek gyakrabban találkoznak egyéb nátha koronavírusokkal, amelyek minimális keresztvédelmet biztosítanak – vélekedett.

Azt, hogy a statisztikák szerint Európában a korábbinál kevesebb a haláleset,  a tisztifőorvoshoz hasonlóan azzal magyarázta:

jelenleg nagyobb számban vannak a fiatal fertőzöttek, akik kigyógyulnak a betegségből, valamint újrafertőződés esetén jóval enyhébb tünetekkel jár a betegség, mint az első alkalommal.

(MTI)

(Fotó: Pixabay)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Pálinkás Pál: @peterkelemen: Az a baj, hogy ti nem ismeritek személyesen Jakab Prof. - ot, én viszont igen, így továbbra sem tudjátok miről beszéltek. Majd akkor fogtok meglepődni, amikor tömegesen fogja szedni a vírus az áldozatait, netalán pont a ti hozzátartozóitok közül valakit. Onnantól egyből másként látnátok ezt az egészet (ne így legyen persze). Az is unalmas már kicsit, hogy úgyis csak az idősekre, meg a krónikus betegekre nézve lehet halálos. Nektek ők már nem emberek? Vigye őket a vírus, nem számít? A vírus nélkül lehet, élhetnének még évekig, tehát igenis veszélyes, és majd most az iskolakezdés fogja igazán megmutatni, kinek is van igaza. Meglátjuk, kell e minél sürgősebb vakcina előállítás, vagy elég lesz a sámán dobolás is, mint azt látni a Youtube - on a sok marhától.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
"Ha nem lennének vakcinák, még mindig százezrek életét nyomorítaná meg a gyermekbénulás, további százezrek életét követelné a fekete himlő" ez virológus??? ez inkább egy hülye...hogy lehet párhuzamot vonni a fekete himlő meg e között a mesterségesen generált hiszti között!!! a fekete himlő százmilliókat vitt el...ez meg még egymilliónál sem tart...úgy hogy a fene sem tudja mi az igaz,mert egyik államban sem szeretik ha ezt firtatod..élő ember nem tudja ellenőrizni hogy Covidban halt-e meg valaki...legszebb példa hazánk,ahol a kasler patkány megtiltotta a boncolást...nehogy már kiderüljön hogy esetleg másba halt bele a páciens!!! dumálnak itt a járványról...azt aki az utcákon,emberek között él..nem sterilszobában,érdekes módon ,nyomát sem látja!!!
namihami
Pénz- és börtönbüntetés, szépen folyamatos felszólítások mellett. A zsebére csak hallgat. A végén pedig még az állami gondozás belengetése is járható út.
Aztán se bölcsőde, se óvoda, se iskola... Nem szabad az ilyen gyerekeket a közösségekbe engedni. Aminek persze az a szerencsétlen gyerek issza meg a levét, mert ő a vétlen áldozat az ügyben. .Az, hogy a saját gyerekével szórakozik, az is felháborító és büntetendő. Viszont ugyanezt tenni a többiekkel, az már súlyosabb eset.
simmering73
Itt is van egy-két hülye, aki nem bír magával.
tudode
Az un. határvédelmi gyülekezet is hozzájárul ahhoz, hogy nem veszik komolyan még hozzáértők sem azokat az információkat, amelyet kilihetnek magukból, mivel egymásba ér a könyökük, egymás szájába lihetnek a korona hajkurászök:
.
---- Orbán Viktor: Szigorú határvédelmi intézkedéseket rendeltünk el - videó
.
hang.hu/belfold/2020/08/29/orban-viktor-szigoru-hatarvedelmi-intezkedeseket-rendeltunk-el/
.
hirtv.hu/ahirtvhirei/orban-viktor-szigoru-hatarvedelmi-intezkedeseket-rendeltunk-el-2507320
.
Ezek képesek a Krisztusból is bohócot csinálni abból az ellenségből, amelyet nem őfélesége rajzolt a horizontjára!
.
A PÉLDAMUTATÁS hiánycikk szinte minden szinten!
Nessy
Lehet tiltakozni az oltások ellen, de aki kipróbálta a szamárköhögést, vagy hozzátartozója a Heyne Medin miatt akkoriban "vastüdőre szorult", az kicsit másképp látja ezt az oltásellenességet. Mert jelenleg a magas átoltottság véd a fertőzések ellen. Pl. a környékünkön kialakult kanyaró járvány ellen! Sőt, ha valaki rozsdás szögbe lép nem egy hátrány a tetanusz elleni oltás. Pocsék halál!
Gazella
Hiszem ha bizonyítottan véd a vakcina.. Másik ez a nyamvadt vírus mindig is velünk fog élni . Akár tetszik, akár nem. Lesz olyan illető aki pont a vakcinába fog belehalni. Punktum. Én oltás ellenes vagyok.
peterkelemen
Ez a doki azt mondja, amit Orbán megparancsolt neki is. Hazudnak, mint a vízfolyás.
peterkelemen
A veszélyes az, amit a hazug kormányok művelnek emberek millióinak korlátozásával és amit az őket támogató fősodratú média múvel: napi szinten riogatják az embereket holott még csak járvány sincs. Nevetséges adatok: a szezonális influenzában százszor többen haltak meg. Legyen ez bármi: TELJESEN VESZÉLYTELEN.
legott
Én nem tagadom a járványt, de hogy te engem nem oltasz be, arra mérget vehetsz!
Nincs az az isten !!!
Harcolni fogok ellened, ha kötelezően be akarsz oltani.
division
@Pálinkás Pál: @peterkelemen: Az a baj, hogy ti nem ismeritek személyesen Jakab Prof. - ot, én viszont igen, így továbbra sem tudjátok miről beszéltek. Majd akkor fogtok meglepődni, amikor tömegesen fogja szedni a vírus az áldozatait, netalán pont a ti hozzátartozóitok közül valakit. Onnantól egyből másként látnátok ezt az egészet (ne így legyen persze). Az is unalmas már kicsit, hogy úgyis csak az idősekre, meg a krónikus betegekre nézve lehet halálos. Nektek ők már nem emberek? Vigye őket a vírus, nem számít? A vírus nélkül lehet, élhetnének még évekig, tehát igenis veszélyes, és majd most az iskolakezdés fogja igazán megmutatni, kinek is van igaza. Meglátjuk, kell e minél sürgősebb vakcina előállítás, vagy elég lesz a sámán dobolás is, mint azt látni a Youtube - on a sok marhától.
legott
@division: Meglepetés !!!
Én például ismerem Sátánt, aki folyamatosan szedi az áldozatokat - a te családtagjaidat is.
Szerintem is dögunalmas, hogy csak az öregeket, Kell a friss vér.
Ha ismernéd a gonosz természetét értenéd.

A sámándobolás az nagyon magyar!
Azt nem támadni, hanem segítségül kell hívni (Kásler Miklós, természet és rajz kutató - a magyarság történelme egészen át- és beláthatatlan messzeségekbe nyúlik vissza. Olyan messzire, hogy csak na!)
legott
igazából én ezt élvezem...
Persze nagyon szar a sok rohadék gazembert látni és hallani nap, mint nap, de a full rosszak között jónak maradni...
Én ezt igazából élvezem. Jók között jónak maradni könnyű, de full rosszak között jónak maradni...
Na az valami!

Jónak maradni, jó.

Tudod milyen könnyű nem rossznak lenni?
Csak nem kell megtenned a rosszat. És ennyi.
Peller Anikó
@division: igaza van a virológus úrnak akármilyen felekezetű, ezek a hülyék már valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

@peterkelemen: "a szezonális influenzában százszor többen haltak meg"

Te segghülye vagy ecsém. Hogy van képed ilyen gazemberséget leírni? Hajazod a Palit? Versenyeztek?

Covid hulla fél év alatt: 850 000 -nél tartunk. Ennek 100 szorosa = 85 000 000 lenne, ez teljes évre számolva 170 millió flu halottat jelentene ha igazad lenne.

Az első világháború végétől kezdve -tehát száz év alatt- 400 000/évvel számolva is csak 40 millióan haltak meg influenzában, összesen. Száz év alatt.

Fél év alatt az egész világon kb 200 ezren halnak meg influenzás szövődményekben.

És ilyen hülyékkel van tele az internet.
division
@legott: Másokkal beszélgess ha lehet, bár nem hinném, hogy itt bárki is komolyan vesz téged.
division
@Peller Anikó: Nem fogják megérteni, kár is erőlködni, már rájöhettem volna.
Pálinkás Pál
@division: neked is ideírom,hátha tudsz olvasni!!! Tavaly kb 3000 ember halt bele az influenzába itthon...nem láttam hogy hőbörögtél volna...vagy peticíót gyüjtöttél volna a maszkhordásért...azok nem voltak emberek???...azokért nem aggódtál???
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: Nos...te itt állandóan idézgeted a fluval kapcsolatban a WHO hivatalos adatát...ami semmi más ,mint egy hasraütött szám...mert a szezonális influenza halálozását sehol nem mérik direkt...mindenhol csak az átlaghoz mért növekedést nevezik "influenza halálnak" !..ami ha a coviddal is így lenne,akkor egy szép nagy nullát kapnál...ugyanis a világon sehol nem halnak meg többen, mint tavaly ,adott időben...ergo..vagy tavaly is dúlt a "világjárvány"...vagy most sem!!!
még egy apróság...szédületesen veszélyes járvány lehet...
54 141 424
Idei népességnövekedés
biztos kipusztul a bolygó,igaz???
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.