Kiállt a jogállamiság magyarországi érvényesülése mellett Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn, az Ausztriában rendezett, elsősorban európai uniós kérdésekre koncentráló alpbachi nemzetközi fórumon.

Varga Judit: Magyarországon nincsenek jogállamisági problémák
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A miniszter az európai integráció jövőjével foglalkozó panelbeszélgetésben vett részt, internetes összeköttetés révén bekapcsolódva. Reményét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány okozta válságot követően az unióban javul a tagországok közti együttműködés "minősége", az európai integráció erős tagországok szoros együttműködéseként folytatódik, de fölösleges ideológiai viták és kettős mércék alkalmazása nélkül. Úgy vélekedett, hogy az unióban "intellektuális szuverenitásra" van szükség, és meggyőződését fejezte ki, hogy a járvány, illetve a Brexit előtt kialakult bizalmi válság is megszűnik. Magyarország azt szeretné, ha tiszteletben tartanák nemzeti sajátosságait és identitását, amint azt az uniós alapszerződés is rögzíti.

A koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy az EU erős nemzetek közössége, ahol válsághelyzetekben az első számú felelősség a nemzeti kormányoké – emelte ki Varga Judit. Hozzátette: az uniós intézmények nem voltak kellően felkészülve a gyors reagálásra, de a tagországok közti koordináció javításához hatékonyan járulták hozzá.

A gazdasági talpra állást segítő pénzügyi csomag és a hosszú távú EU-költségvetés témájához kapcsolódva Varga Judit kijelentette, hogy a közép-európai országok az uniós csatlakozáskor jó tanulónak bizonyultak, teljesítették a gazdasági kritériumokat. A válság utáni kilábalást illetően pedig megmutatták unióbeli együttműködési készségüket, a nagy tagországok érdekeit is figyelembe véve, építő szellemben vettek részt a teljes folyamatban.

A magyar kormány az unión belüli "okos integrációt" támogatja, amely minőségében javítja a tagországok közti együttműködést, és elkerüli a fölösleges ideológiai vitákat – fogalmazott a miniszter.

A Magyarország ellen az úgynevezett hetes cikk szerinti – az Európai Parlament által indított – eljárást Varga Judit politikai indíttatásúnak nevezte, és leszögezte, hogy Magyarországon semmilyen probléma nincsen a jogállamiság érvényesülésével. Kiemelte: elsősorban a nemzetközi média liberális szemléletű főárama állítja úgy be, hogy Magyarországon nem teljesül a jogállamiság minden feltétele, de ezek a tudósítások megtévesztőek, nem tartalmaznak tényeket. Ráadásul az uniós parlamentben meg sem hallgatták a magyar válaszokat és álláspontot – emelte ki.

Kitért arra a törekvésre is, hogy az uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek teljesítésétől tegyék függővé. Mint mondta, a kormány fő problémája ezzel az, hogy az eddig megfogalmazott meghatározások jogi értelemben bizonytalanok, nem adnak például pontos meghatározást arra, hogy mit kell érteni a jogállamiság megsértésén.

Részt vett a beszélgetésben Karoline Edtstadler, az uniós és alkotmányos ügyekkel foglalkozó osztrák miniszter is, aki az uniós együttműködés javításának érdekében folyamatos tárgyalást, egyeztetést sürgetett a tagországok között. A jogállamisági ügyekről pedig úgy vélekedett, hogy minden tagállam számára biztosítani kell a tisztességes eljárás feltételeit. Egyúttal állást foglalt az uniós kifizetések és a demokratikus alapelvek teljesülésének összekapcsolása mellett.

Az eszmecserén az Egyesült Királyság Európai Unióból való kiválásáról (Brexit) is szó esett. Varga Judit fontos leckének nevezte a brit kilépést, amelyből tanulni kell. Úgy vélte, az is bizonyította, hogy az EU-t bizalmi válság sújtotta, és a megoldás útja nem "több", hanem "okosabb" integráció.

Edtstadler azt mondta, hogy a koronavírus-járvány sokként érte az EU-t, az integráció több gyengesége is megmutatkozott, és ezek kiküszöbölésének érdekében az uniós együttműködésen el kell végezni a szükséges kiigazításokat. Az egyik legfontosabb törekvésként azt fogalmazta meg, hogy az EU-t vigyék közelebb az emberekhez, vegyék jobban figyelembe a lakosság véleményét.

Az alpbachi fórumot 1945 óta évente megrendezik, az idei már a 75. alkalom. Célja, hogy az egész kontinenst érintő aktuális társadalmi és szociális kérdéseket vitassanak meg politikai, üzleti, tudományos és kulturális megközelítésben egyaránt. Az idei fórum fő témája a koronavírus-járvány utáni helyzet.

Karoline Edtstadler a panelbeszélgetésben megemlítette, hogy a járvány ellenére is tartják a kapcsolatot a magyar miniszterrel, telefonon rendszeresen egyeztetnek. Varga Judit pedig reményét fejezte ki, hogy jövőre már személyes részvétellel tarthatják meg a tiroli fórumot, és azon jelen tud lenni.

(MTI)

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ez a némber és a mögötte álló csürhe nyíltan provokál. Ideje egy igazi rendszerváltásnak !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fideszes gyökér
Nagyon idióta férje lehet ennek a semmirekellő szukának, hogy megengedi neki ilyenekről lepetyelni.
Jól át kell lökni egy vak komondoron, aztán megtanulja merre van a fakanál!
Gauntlet
Ami nincsen, azzal problémák se lehetnek! Sírások! Csak az elvtelen Merkelnek köszönhetitek hogy nem vagytok unión kívül !
RonaGyuri
Azért még vannak! Ne túloz! Még nem teljes mértékben számoltátok fel!! =))
vacsi
Ha esetleg utána nézne a nyugdíj-megállapító határozatoknak?
justhpeter
Ez a némber és a mögötte álló csürhe nyíltan provokál. Ideje egy igazi rendszerváltásnak !
tudode
Amit be kell osztani őfélesége rötyipapírjában
.
Az élethez, és az emberi méltósághoz való jogot,
.
De ha a kétéltű kibrusztolja a halál büntetéshez való jogot, akkor az se lenne azoknak, akik nem állnak be abba sorba, ahonnan a bűz árad
.
www.google.com/search?q=Orb%C3%A1n+vissza+akarjuk+kapni+a+hal%C3%A1lb%C3%BCntet%C3%A9shez+val%C3%B3+jogot&oq=Orb%C3%A1n+vissza+akarjuk+kapni+a+hal%C3%A1lb%C3%BCntet%C3%A9shez+val%C3%B3+jogot&aqs=chrome..69i57.16772j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
-------------------------------------
.
Ágyesz bugyesz!
Gyütt Mönt
Akkor miért fostok attól, hogy a pénz elosztását jogállami feltételekhez kössék?
simmering73
Már az hiba volt, hogy szóhoz engedték jutni.
Aki Én
Jogállamban a hazug, törvénysértő politikusokat menesztik, lecsukják.
Egy korsó hideg barna
leszögezte, hogy Magyarországon semmilyen probléma nincsen a jogállamiság érvényesülésével.

hazudsz spicliivadék!
kereső
@Egy korsó hideg barna: Mivel nincs már! jogállam, igy aztán nem lehet probléma az érvényesülésével. Egyébként is a "jogállam" valami megfoghatatlan, homályos dolog a magyar (i)gazságügyi miniszter szerint. (ezt ő maga mondta azzal a nagy, csúfondáros/cinikus mosolyú szájával)
Nessy
@kereső:Ezt a szöveget fel ne olvassák egy kutyának, mert az megvész tőle! Ez csak a híveknek való. Egyébként a tények makacs dolgok drága miniszter asszony! Az információ gyors áramlása következtében lehet mellébeszélni, ha a valóság teljesen szembemegy az előadással! Sőt,bárkinek a régi, ezzel ellentétes szövege is megmarad az interneten!
kereső
@Nessy: Azt hiszik, hogy mert ők visszaviszik az országot a sötét középkorba, az információt is még mindig szikra táviró és postagalamb viszi.
Shikari
A magyarok döntöttek és a kormány teszi a dolgát. Akinek ez nem tetszik, takarodjon el! Mi itthon vagyunk!
Nessy
@Shikari: Aztán ha mindenki "eltakarodott", majd a hívek eltartják az ingyenélőiket?
solidedge
Hány Magyarország van? Mert amelyikben én lakok marhára baj van a jogállamisággal.
kereső
@solidedge: Minyimum kettő. Egy az a "patyomkin ország"- az orbáni "valóság", az elhajlitott- parlamenterestül, mindenestül-ami konzervativ, unalmas, parlamenti kereszténydemokrácia., És van a másik , egy tekintélyuralmi parancs dikatatúra, a maga förmedvényeivel- a trón és a vallás újbóli szövetségével.Sok-sok lecsúszött, szegény emberrel- kiszolgáltatott gyerekekkel ( eljön nemsokára az idő, amikor ismét gólya hozza a kisbabát, és tiltott lesz a felvilágositás/ és a felvilágosodás/.Eljön a suba-subához, guba-a gubához ideje. És már nem lesz "szükség" választásokra sem- hiszen nem kell az eu-s hitel, helyette kell 4 milliárd euró piaci hitel-vagy ezt az eu-s hitelen felül vesszük fel? Tudja még valaki követni?
Aki Én
@Shikari: ...na, ez a baj. Megint otthon vagy, és nem a zárt intézetben.
Málna
@Gyütt Mönt: "Kitért arra a törekvésre is, hogy az uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek teljesítésétől tegyék függővé. Mint mondta, a kormány fő problémája ezzel az, hogy az eddig megfogalmazott meghatározások jogi értelemben bizonytalanok, nem adnak például pontos meghatározást arra, hogy mit kell érteni a jogállamiság megsértésén."
Azt fognak rá jogállamiság megsértésére, amit akarnak.
Shikari
@Nessy: Egyetlen idegenszívű senkiházit sem fogok sajnálni, ha elhúz.
Ezek viszont nem olyanok, hogy tényleg elhúznának. Nyafognak, acsarkodnak, rettegnek, aztán maradnak jó pénzt lehúzva a magyarokról a semmiért!
Madácsi Pali
Legalább a tükörben szembe köpte magát? Meddig mer még kimenni az utcára?
Clavigo
@Shikari: Dolgozhatnál is néha,,te bozgor kullancs...
Nessy
@Shikari: Fizetünk mi a "semmiért" a felduzzasztott állami vízfejnek, a túlárazott beruházásokért oligarcháinknak, a voksokért a levelezőtagozatosoknak, a szószékről hirdetett kormánypropagandáért az egyházaknak etc.
csipetke
Jogállamisági problémák?!Hát persze hogy nincsenek.Ameddig ilyenek vannak poszton,mint ez a nő,és poltpéter a kellemesen érdes nyelvükkel,megfelelő csapásszámot produkálva,baromi sok pénzért. Közpénzért,
lusta
Akkor szakértsük meg a legfrissebb joigállamisági problémát, a szemtember elsejei határzárat.
1. a qurmányrendelet facebookos felülírása
2. diszkrimatív jellege
3. törvéntelen pénzbeszedés, mert a járványügyi törvény az állam feladatának jelöli meg a tesztelést.
A sor nagyon hosszú, de szegénykém ezt már ésszel nem éri fel.
Málna
@Eladott Ország: Vegyél be gyógyszert és nyugodjál le szépen...Ezt a hangnemet meg otthonra tartogasd, nálunk, intelligens embereknél ez nem szokás
És ha nincs értelmes, SAJÁT gondolatod, akkor ne írj nekem. Már sokszor elmondtam, hogy nem nézem meg a primitív linkjeidet.
Clavigo
Nincs jogállam,,így aztán problémák sincsenek. Oszt jó napot.
Shikari
@Nessy: Mindig valami másról kezdesz beszélni, ha társalgunk, de legalább azok is a libsi sajtó hazugságainak kivonatai bizonyítatlanul. Ez bizony több, mint szegényes érvrendszer!
Nessy
@Shikari: Miért, nem fizetünk nekik közpénzből, nem is keveset?? De, tudod, mit legyen neked igazad! Én vagyok a szamár, hogy reagálok az "udvarias hangú", sokakat kirekesztő hozzászólásodra.
Aki Én
@Málna: ,,Azt fognak rá jogállamiság megsértésére, amit akarnak."
Például saját törvényeik megsértését, amire számtalan példa van.
Az a baj, hogy ti szektások a fidesz törvénytelenségit nem látjátok.
Hogy miért? Tudod...
Málna
@Aki Én: Az, hogy nem lehet pontosan meghatározni a jogállamiság fogalmát, pont hogy az EU részéről ad lehetőséget visszaélésre.
kereső
@lusta: Ráadásul ezt a kormányrendelete egyetlen személy fb.-s beirása irta felül.
Diszkriminativ: már sokadszorra bizonyosodik be, hogy a magyarországi magyar állampolgárok másod-harmad rangú állampolgárai ennek az országnak, azon túl, hogy a "nyugati" teszteredmények el nem ismerése óriási sértés ezen országokra nézve, és ezen országok egészségügyének lefitymálása, semmibe nézése. Mindez egy koszos körmű sarlatán által igazgatott, és egy maffiózó által felügyelt romokban heverő egészségüggyel rndelkező ország kormánya által.
Aki Én
@Málna: ...csak ti éltek vissza vele, mindent meg- és félremagyaráztok. Tagadjátok még a legnyilvánvalóbb törvénysértést is.
gina
Lefizetett ócska ribanc,, és ennek még van egy szava ?
lusta
@Málna: Akkor ezek szerint a jogállamiság fogalmát kimeríti az a tény, hogy pl. az a szlovák akinek van szlovák tesztje és a szomszédja, aki magyar és szintén rendelkezik szlovák teszttel, beléphet minden további nélkül, addig a magyar szomszédjának a tesztjét törvényilag nem ismeri el az állam. Magyar hazajövetelkor, mert családi eseményre jön (6. paragrafus (2) f). pont) karantén, vagy 5 napos tesztelés, amiért saját zsebből kell fizetnie, míg ugyanerre a családi eseményre érkező külföldi mentességet kap. A sor hosszú, de úgy látom Ön nem érti, vagy nem akarja érteni mit is jelent a jogállamiság.
Málna
@lusta: Itt nem az a lényeg, hogy én értem-e. Arról van szó, hogy ha bármit is ennek a feltételéhez akarnak kötni, akkor azt pontosan kell definiálni, hogy ne lehessen visszaélni vele.
Béla333
Mivel nincs nálunk jogállam, így valóban nem is lehet jogállamisági probléma sem!
kereső
@Málna: 12:32 Igazad is van! Itten bármiféle, bármi nemű visszaélésre, valóság elhajlitásra csak is és kizárólag a fideSS-nek=orbán&Co.-nak van kizárólagos joga.
lusta
@kereső: Akor egy apróság egy olyan esetről, amit konkrétan ismerek. Külföldre annó csak érvényes teszttel mehettek ki dolgozni az ismerőseim, mert teszt nélkül nem csak dolgozni, de még egyéb esetekben sem lehetett átlépni a határt. Külföldön minden további nélkül elismerték a magyar tesztet.
Málna
@kereső: És akkor az a megoldás, hogy az EU-nak is legyen ilyen joga?
lusta
@Málna: Ez igaz, de azt kérdeztem, hogy ez Ön szerint egy jogállamban megengedhető, vagy sem? Tovább megyek. Ön szerint egy kormányrendeletet facebook bejegyzéssel meg lehet változtatni, vagy sem?
Csak erre válaszoljon igennel, vagy nemmel.
Málna
@lusta: Nem mondok véleményt, ha nem tudom pontosan, hogy miről van szó. Tudsz erről megbízható oldalról linket küldeni? Megnézném, hogy tényleg így van-e, ahogy írod.
lusta
@Málna: A Kormány 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelete a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról.
magyarkozlony.hu
Több érdekességet talál benne, ami bizony Önt is kellemetlenül érint(het)i.
namihami
Igaz! Hiszen ahol nincs jogállam, ott azzal kapcsolatos problémák se lehetnek.
Bár, ahogy a közmondás tartja: ""A [email protected]ásról a szűzek tudnak a legtöbbet!""--- hát ezzel a mi miniszterasszonyunk is pont így van.
kereső
@Málna: Igen. Van joga- mert amikor beléptünk a klubba, aláirtuk az Alapokmányt-azzal, hogy betartjuk a rendelkezéseit. Az Alapokmány nem más, mint az Únió Alkotmánya. Na de a magyar kormány belexarik a saját különbejáratú Alaptörvényébe IS!, nemhogy az Únió Alkotmányába. Igy a helyes úgy-e??,Ennél hülyébbeket már ne kérdezz ma tőlem.
Málna
@kereső: Tehát akkor azt mondod, hogy ha Magyarország nem tartja be a szabályokat, akkor az Uniónak sem kell betartania azokat. Végülis így is lehet játszani.
kereső
@Málna: Magamban tettem rá egy tizest (magamnak...), hogy Te ezt a választ igy fogod "értékelni". De, mert a kérdésed IS! két értelmű volt- ezért a válasz is az.
De ne aggódj. Nem lesz itt semmi, ami "bántaná" orbán isteneteket. Az unió nem tudni milyen okból, nem használja a rendelkezésre álló eszközeit sem vele szemben, nehogy megsérüljön az az érzékeny lelke. Igy aztán az Unió vezetése- élén von der Leyennel, és a soros elnök Merkellel- egy platformra kerül orbánnal az Alapokmányban lefektetett alapelvek negligálása tekintetében. Igy aztán nincs is mit "játszani".
Málna
@kereső: Egyértelmű volt a kérdésem, egyértelmű volt a válaszod is - az a tizes nem volt nagy kockázat.
Az Unió meg persze, hogy nem lép fel ellene, ha konkrétan nincs rá oka.
kokopelli
Hofi mondta anno:
"Magyarországon nincs analfabéta,...összeírva! (;-))
Peller Anikó
@justhpeter: "Varga Judit: Magyarországon nincsenek jogállamisági problémáink"

Miért, ezek sosem hazudnak, csak nem érted a zígó nyelvet.
kokopelli
@Peller Anikó: ...nem hazudik a nyalonc,mert a FIDESz-nek tényleg nincs! (;-))
ómió
Pedig brüsszelitáék "keményen dolgoznak", hogy csinálhassanak!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. October 23., 18:09
Szörnyethalt egy motoros Pilisszentkeresztnél
Szórakozás - 2020. October 23., 18:00
Megvan Kulcsár Edina és Csuti lakodalmának dátuma
Sport - 2020. October 23., 10:50
Nem lesz Winter Classic és All Star-gála