A mustgázból bajok is lehetnek.

Figyelmeztetett a Katasztrófavédelem: Veszélyes lehet a szüret!

A szüret kezdetével, a mustgázzal telített pincék veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A MTI-nek csütörtökön küldött közleményben emlékeztettek: tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan gáz, és több helyen, például Pakson is csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a gázmérgezést szenvedett emberekre.

Hangsúlyozták: számos hasonló esetben riasztották már a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.

Hozzátették: szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz. Az oxigénszint megállapítására alkalmazható a közismert gyertyás módszer is. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincében tartózkodni.

Mint írták, egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de nehezebb a levegőnél, így egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet, végül az eszméletvesztés és a fulladás.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

luiz
De még a ződ szüret még veszélyesebb, nincs mitől, szén-dioxid mérgezéstől tartani, a napszámosok vágják le a kisgazdák, nem a kiskirályok fejét
justhpeter
Sokkal jobb megoldás, ha minden pincébe lemegy egy operett-törzs, ha feljönnek nincs gáz, ha nem van egy pár ronda halott és egy pár szép temetés.
Clavigo
@Shikari: Te kannáson élsz,,, ..Te talán még szöllőt se láttál életedben... Te ne fossál..
Sámannus
Ezt kizárólag a fideszes polgármestereknek szól. Általában az újbort már áprilisban kóstolgatnák, korán elfogy az eszük is. Nemhiába kell az előrelátás mert mohóbbak az átlagnál.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.