Nem jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a férfi, aki 2018-ban a Parlamentnél egy demonstráción tojásokat dobált a rendőrök felé – tudatta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön közleményben.

Elítélték a Kossuth téri tojásdobálót
Fotó: MTI/Mónus Márton

A vád szerint a férfi a munka törvénykönyve rabszolgatörvény néven emlegetett módosítása elleni egyik demonstráción vett részt 2018. december 12-én a Kossuth téren és két tojást dobott az épület védelmére kivezényelt rendőrsorfal felé. Az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak vádjával felfüggesztett börtönt indítványozott.

A védelem az eljárás során hangsúlyozta, hogy a vádlott elismerte cselekményét, ami azonban állítása szerint nem a rendőrök ellen irányult, csupán politikai véleménynyilvánításnak szánta, a tojásokkal a Parlament épületét akarta eltalálni. A tojások valószínűleg nem is találtak el senkit. A védelem bűncselekmény hiányában a vádlott felmentését, másodsorban pedig enyhébb büntetést indítványozott.

A PKKB szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletével egy év négy hónap, végrehajtásában két év hat hónapra felfüggesztett börtönnel sújtotta a vádlottat.

A bíróság indoklása szerint a hivatalos személyként rendvédelmi feladatot ellátó rendőrök kiemelt védelmet élveznek, az pedig nem menti a vádlottat, hogy nem találta el a rendőröket. Ha a terhelt pusztán az épületet akarta volna eltalálni, olyan helyről is dobhatta volna a tojásokat, ahol nincsenek rendőrök. Egyébként a tojásdobálás egy korábbi legfelsőbb bírósági állásfoglalás szerint nem politikai véleménynyilvánítás, hanem erőszakos magatartás.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, s hogy több kiskorú eltartására köteles.

Az ügyészség tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Nem csípem Demszkyt, de amikor a Fideszes banda az egyik március 15-én folyamatosan dobálta, amíg megpróbálta elmondani a beszédét, akkor egyetlen dobálót sem ítéltek el.
Ezt hívják a maffiánál a törvény előtti egyenlőségnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Tojásdobálásért felfüggesztett börtön? Még jó hogy nem akarták példát statuálni rajta. Rákosi pajtás forog a sírjában.
csak úgy....
és m. ricsi a mai napig szép csöndben föstöget!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
namihami
Helyes! meg is kell védeni azokat a gyenge, védtelen rendőreinket az ilyen brutális ""tojásos"" banditáktól.
Nekem senki ne hivatkozzon a tv-székházra. Ott viszont csupa Kádár-rendőr provokálta azokat a szegény, csupán sétálgató és Túró Rudira éhező fradiszurkolókat. A ""tojásost"" a Soros és társai heccelték fel és általuk elmondott lázító beszédek alapján rontott rá (tojással a kezében) a békés rendőri erőkre.
A tv-székházas és a Parlamentet csak megvédeni szándékozó szurkolók csak az ország értékeire akartak féltő gondossággal vigyázni. Igazi hazafiak, pont olyanok, mint az Orbán beszéd utáni ""városszépítő és tankkedvelő"" jobboldali elvbarátaik.
ómió
Ennyit tesz a Demszky-féle "tojástörvény"!
Nessy
Hát,tv. székházat támadni, autókat felgyújtani,a fél várost szétverni közel sem olyan súlyos vétség, mint "tojást" dobálni!
Drága, magasan képzett, védelemre szoruló rendőreink! Nem tojásgránátot dobtak, csak két mezei friss tojást! Ettől azért nem illenék pánikba esni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.