A szakértő szerint ez a mostani hullám egészen más lesz, mint az előző volt.

Dr. Kemenesi Gábor virológus a 24.hu lapnak azt mondta

nagy valószínűséggel a tavaszihoz mérten komolyabb, nagyobb betegszámot produkáló, és mélyebbre ható járványhullámra készülhetünk.

A SARS-CoV2 az első hullámát megfelelő járványügyi intézkedésekkel sikerült elfojtani, ám ettől a vírus még nem tűnt el, a vírus diffúz (szétszórt) jelenléte fennmaradt – amikor pedig lazult a gyeplő, egyre több gazdaszervezetre talált és ismét „erőre kapott”.

A járvány dinamikája hasonlít a futótűzhöz. Szélcsendes időben a lángok visszahúzódnak, de a parázs izzik és kúszik tovább, de amint újra feltámad a szél, a tűz ismét tombolni kezd

– magyarázta a 24.hu-nak a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, a Koronavírus-kutató Akciócsoport tagja.

Kemenesi Gábor úgy látja, hogy

a tavaszihoz mérhető szigor jelenleg nem várható, a leállással ugyanis ma már a gazdasági csőd fenyegetné az országokat, és az ismeretek gazdagodásával a járvány kezelési stratégiája is szélesebb skálán mozoghat már világszerte. 

A milliónyi álhír és okoskodás ellenére a hatóságilag alkalmazott úgynevezett PCR-tesztek világszerte a diagnosztika alapját képezik – mondja a szekértő. A rendkívül szenzitív módszer a vírus örökítőanyagát mutatja ki a felsőlégúti nyálkahártyákról (például nyál, orrváladék) vett mintákból. Persze a folyamatban ott van az emberi tényező hibás teszt, rossz kenetvétel, téves diagnosztika formájában, de alapvetően ez a legmegbízhatóbb módszer, ami ráadásul az aktív fertőzöttséget mutatja ki:

A PCR-pozitív emberben jelen van a vírus, ekkor áll fenn az esélye, hogy másokat is képes megfertőzni

- tette hozzá a virológus.

A PCR-tesztek világszerte a diagnosztika alapját képezik, számos más kórokozó esetében is – húzta alá Dr. Kemenesi Gábor.

A tesztet kétszer kell elvégezni 48 óra különbséggel.

A lényeg ugyanis, hogy a COVID-19 lappangási ideje legfeljebb 14 nap, azaz maximum ennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az illető megbetegedjen, megjelenjenek rajta a tünetek.

Ha valaki annyira „frissen” fertőződött meg, hogy az első tesztnél még nincs kimutatható vírusmennyiség a szervezetében, nem jelent még meg a nyálkahártyákon, akkor a második alkalomra már nagy valószínűséggel eljön ez a fázis is.

Megfordítva is így van, a vírusmentesség igazolásához szintén két, eltérő időpontban elvégzett teszt szükséges.

A második hullámról a szakértő a lapnap elmondta, hogy 

a tavaszinál nagyobb lesz, és magasabb betegszámot fog produkálni. 

Az első hullám lefojtása után ugyanis a „takaréklángon égő” vírus a nyitásnak köszönhetően geográfiailag terjedt a világban, szépen bekúszott mindenhova.

Most, hogy a kondíciók jók, azaz a fegyelem lanyhult, az ősz közeledtével pedig egyre többet tartózkodunk zárt térben és közösségben (iskola, munkahely), a körülmények ellenünk dolgoznak:

a sokfelé eljutott vírus nagyobb ívben és gyorsabban tud terjedni, ezért az előttünk álló időszakban egy gyorsabb ütemben terjedő, több embert elérő járvánnyal kell megküzdenünk.

Már nem csak a gócpontokra kell figyelnünk a szakértő szerint. Míg tavasszal az akár napi száznál is több esetet egy-két helyszínhez lehetett kötni, ma ugyanez az esetszám az országban szétszórtan jelentkezik. A legfrissebb megfigyelések szerint ráadásul most sokkal több fiatal érintett, akik ugyan sokkal könnyebben győzik le a betegséget, ám közben terjesztik a kórokozót. Amerikai és nyugat-európai példák pedig azt mutatják, hogy a „következő körben” sajnos ismét az idősebb korosztály következik, szükségszerűen jóval nagyobb érintettségben.

A virológus szerint a járvány megfékezésére a megoldás mostantól ezerszeresen is az egyén kezében van.

Rajtunk múlik, hogy alkalmazzuk-e az eddig bizonyított védelmi fegyvereket, vagy sem: maszk, távolságtartás, fertőtlenítés. Ez a bevált recept, miközben persze zajlik az átimmunizálódás, készül a vakcina, így hosszú távon pedig „egy lassú kijövetel lesz a járványból”.

A személyes óvintézkedések indokoltságának kérdése a mai magyar közbeszédben mégis mintha költőinek tűnne. Kemenesi Gábor ütős válasszal szolgált ezzel kapcsolatban a lapnap:

A szkeptikusok, maszk-, vírus- és miegyéb tagadói személyes szabadságjogaik korlátozására hivatkoznak. Nekem viszont az jelenti szabadságjogaim korlátozását, hogy a hanyagok miatt féltenem kell a szeretteimet és mindenki mást.

A teljes beszélgetést a 24.hu oldalán olvashatja el.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: Pixabay CCO

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Málna
@Pálinkás Pál: Ezt most komolyan kérdezed? Egy kutatóról beszélünk, egy tudósról, akinek a fertőző betegségek a szakterülete.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@vacsi: na...tipikus fidesznyik tempó...ti szartátok a spanyolviaszt mi!!!???
Málna
@Pálinkás Pál: Azt nevezem erőteljes védekezésnek, hogy tavasszal bezártak az iskolák, munkahelyek és otthon maradtunk. Nem emlékszel?
Maszkot hordunk, távolságot tartunk, fertőtlenítünk...
Addig nagy a szád neked is, amíg nem kapja el a vírust egy idős hozzátartozód.
Rockxy
komoan mondom beszarok.
a liberális ellenzék egyetért a kormány által lefizetett szakembernek elnevezett rémhírterjesztővel.
Pálinkás Pál
@Málna: bizony van okom rettegni...nyolc hónap alatt meghalt 600 idős beteg ember...egy 10 milliós országban,ahol egyébként átlagosan 2-3 nap alatt halnak meg ennyien különböző okokból!!! befejeztem a témát...lesz@rom magasról ha zabszem van a seggetekben!!!
simmering73
@Málna: @vacsi: Felesleges ezzel az idiótával vitatkozni. Ez egy masszív vírus- és maszktagadó. De szerintem csak a szobájából a fotelből pofázik, a fején egy hatalmas maszkkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.