Ünnepi misén adták át szombaton a háromszáz fős szlovák nemzetiségű Pilisszentlélek teljesen felújított katolikus templomát, amely 1857-ben épült.

77 millió forintból újult meg Pilisszentlélek katolikus temploma
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A megbékélés első lépcsőjét megtettünk az elmúlt években, nagy változások történtek a szlovák nemzetiség életében Magyarországon, iskolákat indíthattak újra és intézmények újulnak meg – emelte ki ünnepi beszédében a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós hozzátette, fontosnak tartják a hiten keresztüli megmaradást, ezért támogatják a nemzetiségek templomainak felújítását. Így újult többek között meg a szlovák nemzetiségiek által látogatott békéscsabai és mátraszentimrei templom.

Völner Pál, a térség fideszes országgűlési képviselője elmondta, széleskörű összefogás segítette a templom felújítását, a hely erejét azonban a település közössége jelenti, akik őrzik hagyományaikat és élettel töltik meg az épület falait.

Az Esztergomhoz tartozó település plébániatemplomát Mohos Gábor, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg. Az ünnepségen részt vett Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója.

A felújítás két évig tartott, lecserélték a tetőszerkezetet, a nyílászárókat és eredeti állapotába állították vissza a templom tornyát, új villamos hálózatot alakítottak ki, helyreállították a díszítőfestést, valamint mészkőlapokkal burkolták a templomhajót, ahová új padok kerültek.

A felújítás teljes költsége 77 millió forint volt. A beruházáshoz

az Esztergom Budapesti Főegyházmegye 21 millió forinttal, az esztergomi önkormányzat 20 millió forinttal járult hozzá, a Bethlen Gábor Alapítvány pedig 14 millió forinttal támogatta.

További pályázati források mellett a munkálatokat a Országos Szlovák Önkormányzat is segítette öt millió forinttal.

Az Esztergom közelében fekvő Pilisszentlélek egyházi épületéről az első feljegyzés 1836-ból származik. A templomot egy korábbi kápolna átépítéséből alakították ki. A beruházást Scitovszky János esztergomi érsek közbenjárásával a királyi kamara végezte 1857-ben.

A Szentlélek templom először 1938-39-ben esett át felújításon, akkor bővült az építmény két oldalhajóval, így nyerve el 150 négyzetméteres alapterületét. Belső díszítése 1962-től kezdődött, Kákonyi Asztrik és Forró Kamill ferences szerzetesművészek és Kákonyi István festőművész készítette a ma is látható freskókat, díszítést.

Pilisszentlélek az ország egyik legkisebb lélekszámú települése. 1236-ban IV. Béla a szentkereszti pálosoknak adományozta a területet, IV. László 1287-ben pálos kolostort alapított itt. A török időkben a kolostor és a körülötte épült falu elpusztult.

András üveges mester 1703-ban költözött a völgybe. Műhelyéről, melyben palackokat és zöld színű üvegeket gyártottak, Hutának nevezték a helyet. A pálosok Nyitra megyéből 1740 körül, majd 1830-as években Gömör vármegyéből tótokat telepítettek a területre. Az itt élők mészégetéssel, fakitermeléssel, szőlőtermesztéssel foglalkoztak.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az iskoláktól elvont összegekből jutott erre. Biztos, hogy ez volt a jó választás?
Persze, a nép sötétben tartása fideszes oldalon minden pénzt megér. És ehhez az egyház minden erejét és tagját csatasorba állítja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Azannyát! Egy egész templomra 77 millió? Lőrinc szállodáinak felújítására (közpénzből) szinzén 77 millió jutott,de SZOBÁNKÉNT! Azóta gondolkodom,hogy egy szoba felújítása hogy kerülhet ennyibe?Aranyból van a küszöb,vagy a kilincs,esetleg a vécé?De nagy valószínűséggel az összeg nagyrészét lenyúlták,ahogy szokták
csak úgy....
a fidesz már készülödik orbán menybemeneteléhez és a szenté avatásához!
hállalúja!
justhpeter
Remélem ebben a faluban tisztességes keresztények élnek és nem olyan kleptokrata-tógerkeresztények, mint azok, akiok a pénzt adták.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.