Véget ért az SZFE függetlenségéért szervezett tüntetés, amelyben élőlánccal tiltakoztak autonómiájának elveszítése ellen. Hatalmas tömeget mozgatott meg a békés demonstráció.

Békésen ért véget az SZFE-tüntetés

Fotó: Rácz Zsuzsa / Facebook

Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Az SZFE Vas utcai épületétől indult élőlánc érintette a Szentkirályi utcát, az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Egyetem Fővám téri épületét, valamint a Magyar Tudományos Akadémia székházát is a lezárt pesti alsó rakparton. Az élőlánc tagjai ugyanolyan piros-fehér, építkezéseken és lezárásoknál használatos műanyagszalaggal a kezükben álltak, amilyen az SZFE épületén is van.

A Kossuth téren is sokan alkottak kígyószerűen kanyargó élőláncot. A chartára várva a demonstrálók többször is a "Szabad ország, szabad egyetem" mondatot skandálták és közben énekeltek. A chartát a Kossuth téren állók között is stafétaszerűen körbeadták, a hallgatók képviselője felolvasta, majd a dokumentumot a Parlament főbejáratánál lévő oroszlánszobor talapzatára tették, a másik oldalon pedig kifüggesztették. A rendezvény végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt.

A demonstrációt az interneten élőben lehetett követni. A felvételeken látszott, hogy betöltötte a tömeg a Kossuth teret, ahol a járványveszély ellenére sokan kesztyű nélkül adták tovább a dokumentumot és a tér több részén az ajánlott távolságot sem tartották be a demonstrálók.

Az egyetem Szentkirályi utcai épületénél, az élőlánc elindulása előtt Upor László, az SZFE távozó rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetemfoglalókkal egyetértésben a tanév rendjét megváltoztatta, a hétfői évnyitót egy héttel elhalasztotta, a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbította.

A hallgatók képviselője úgy fogalmazott, hogy amíg a minisztérium a tarthatatlan helyzetet nem számolja fel, a tanév nem kezdődhet el. Mint mondta, hétfőn a tanévnyitó helyett összegyetemi fórumot tartanak.

MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr Beviz Elek
Békésen?! Úúúúúúúúúúú! Odáig elsétáltak?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
most még sikert sikerre halmoznak..aztán jön a hideg, a hó, karácsonyi-újévi vidámság, és az egész felejtve. Némelyeknek azért szép emlék marad.
Lepényleső
Diktátor bácsik egykoron hajlottak-e józan szóra,vagy netán nagy ívben tettek reája? Talán a sokadalom még nem is
hallott róla,hogy a veréb fogásának nem a dobverés a módja? Esetleg a magyart a turáni átok húzza,ami most a
keresztények csuhája alá bújva e maradék országot eddig még nem látott ezer módon sarcolja?
Dr Beviz Elek
Békésen?! Úúúúúúúúúúú! Odáig elsétáltak?
Nessy
Nem tanultak a nagy elődtől, 2006-ból! Kissé szét kellett volna bontani a belvárost! Ők ahhoz vannak szokva! Azért jár a dicséret és elismerés!
Nessy
@Dr Beviz Elek: Miért? Menet közben fel kellett volna gyújtani pár autót, felborítani pár kukát? Esetleg tábort verni a Kossuth téren?
simmering73
"Ezért minden diktatórikus lépést, a legalapvetőbb emberi és polgári jogok lábbaltiprását is zene, tánc, éneklés és versmondás kíséri. Mintha hegedűszó mellett mennek mindenki a NER által megásott sírba, mielőtt még elfogadja a halálos döfésnek számító invitálásokat a kifárasztásra játszó, végtelen “egyeztetésekre”, ahol egyesével szalámizzák le a tárgyalófeleket, majd a kimerülés határán az egyeztetés sikertelenségén sajnálkozva végrehajtják azt, amit eleve akartak. A forgatókönyv mindig ugyanaz, szerkezeti átalakításra hivatkozva “alapítványokba” teszik azt, amit be akarnak kebelezni, majd az alapítványok élére kinevezik a politikai és ideológiai komisszárokat, esetenként hóhérokat, akik elvégzik a piszkos munkát."
nepszava.us/szep-dolog-a-szavalas-es-az-enekles-de-azzal-meg-semmit-nem-allitottak-meg-a-ner-ben/
Nessy
@simmering73: Ameddig csak kis csoportok lázadoznak, addig övék az ország és a hatalom! Sőt szerintük ez "dicsőség" is!
"És ötszáz bizony dalolva ment lángsírba , walesi bárd!"
Istenakinincsen
Békésen távozz amíg lehet.
Vidd a haverokat is,
verőce21
Még pár kútmérgező libernyák fölmond, és egész jó kis tanoda lesz ez az SZFE…két év múlva...

Mert a tanuló és a tanár egyenrangú, ugyebár… Meg a minisztérium és a tanintézmény is. Delíriumban biztos... Meg fantaszták fejében. Ugyanez a szürkeállomány hirdette negyven évig, hogy vájárokat és szövőnőket a parlamentbe...
terlasz
@verőce21: Igazad van, kinek kellenek a szakma magaslatán álló libernyákok, amikor léteznek semmihez se értő fideszes pártkatonák!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Jozefina
Csak legyen elég kitartásuk színművészetiseknek és a csatlakozó intézmények hallgatóinak!!! A magyarok nagy része úgy gondolom, hogy velük együtt érez! A hatalom érzi, hogy "mégis mozog a föld"
vacsi
No, és mit szól ehhez az irdatlan tömeghez a vírus? Bizonyára jól érzi magát - majd 2 hét múlva kiderül!
kereső
Ennek az egész tiltakozásnak már régen nem a SZFE-ről kellene szólnia.Hanem az felsőoktatás - egyetemi függetlenség, a tudományos kutatás függetlensége- ha úgy tetszik ezeknek az intézményeknek a szuverenitása( kormány szlogen!) kellene a központban állnia. Mert nem CSAK sz SZFE függetlensége a tét, hanem annál sokkal több.A magyarországi magyar kúltúra, oktatás és kutatás függetlensége van veszélyben. Már mindent legázoltak, elfoglaltak-és átalakitották a saját szája izük szerintire.Elüldözték a CEU-t, beszántották az MTA-t (Széchenyi, Arany, Deák által megálmodott és felépitett , a magyarság közös örökségét),az általános iskolákban a kötelező NAT-os tankönyvek szinvonala (láttam néhányat), a béka scheggge alatt kezdődik- és lefelé csúszik. És még mindig van- egyetemi oktatók, akadémikusok között IS szép számmal- aki támogatja ezeket a lélek, és kultúra gyilkosokat. Az ilyen vidnyánszki féléket- akik beszélik a magyar nyelvet, de semmi közük nem volt soha a magyar kultúrához, oktatáshoz. Szégyen .
Aki Én
@verőce IQ 21: Egészen döbbenetes, hogy mennyire nem értesz semmit ebből a történetből sem.

Eközben orbánék: tldr.444.hu/2020/09/07/igy-keresett-rengeteg-penzt-meszaros-az-allam-karara
kereső
@Nessy: CSAK:))))))))))))), miért nem főzöl,mosol, takaritasz inkább :))))))))))))))))))???
kereső
@Nessy: Idegesited itt a lovagokat,lovaginákat.
Nessy
@kereső: Pár napig hanyagolom ezen tevékenységeket! Jelenleg nagyon irigylem a gerinctelen embereket, miután megint elmozdult az egyik csigolyám. :-(((((
Nessy
@kereső: Nagyon jó nyugtató, és hangulatjavító gyógyszerek állnak rendelkezésükre.
Aki Én
@Shikari: 10:42 Még sosem voltál ilyen kritikus magaddal.
Gyütt Mönt
Persze, nem a Ferencváros B-közép volt a főszereplő.
csak úgy....
@ómió: kopogj be viktorhoz,ha ajtót nyit akkor igen..
ómió
@csak úgy...:Már az "élőláncotokat" is ráhazudnád, tetüfi? Netán képet is hamisítottál róla? Lenin Díjra fel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.