A koronavírus-járvány folyamatosan emelkedő esetszáma miatt több ingyenes tesztelésre lenne szükség, mivel szakemberek szerint a második hullám megfékezésében ez lehet az új stratégia – írja a Világgazdaság. A lap információi szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma és a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is megsokasodott az elmúlt hetekben – közölte kedden a Világgazdaság.

A lap cikkében emlékeztet

a szerológiai vizsgálat ára 11 ezer forint körül van, míg a PCR-teszteké a 30 ezret is meghaladja.

Úgy tudják, az utóbbi egy hétben már akkora teher hárult a mintavételező csapatokra, hogy jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Egy nap alatt 25 címre mentek ki

– mondták a Világgazdaságnak a mentősök.

Emlékeztetnek, Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa egy konferencián a közelmúltban arról beszélt, új stratégia kell a magyarországi koronavírus-járvány második hullámának megfékezéséhez. Szerinte emelni kellene az ingyenes tesztelések számát, mert ebben sokkal nagyobb lehetőség van, mint gondolnánk.

Az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett. Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője arról beszélt, míg augusztus első hetében 54 tesztkérő páciensük volt, ez a szám az elmúlt egy héten, heti öt nap szűréssel 247-re emelkedett. A WMC-ben betegbiztonsági okokból bevezették a napi 80 fős limitet.

További óvintézkedésként a PCR-mintavétel helyét elkülönítették a járóbeteg-szakrendeléstől és a diagnosztikai vizsgálatoktól, így a tesztelés a szabadban, nagy területen történik. Sárosi Balázs szerint így azok a páciensek, akik járóbeteg-szakellátásra mennek, nem töltenek időt közös térben a PCR-tesztre várakozókkal.

Csak a WMC csütörtökig 22 pozitív esetet jelentett a hatóságoknak.

Forrás: Világgazdaság, 24.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Ez alapvetően jó hír! Kevesebb teszt=kevesebb fertőzött! ;-)
Nem tudjuk mi a "cél", de lehet, éppen ez...
Rockxy
legfontosabb a pánikkeltés.
most féljetek, ha mertek!
Giovanni Alba
Nyáron nagy csinnadrattával bejelentette fénylő csillagunk, a vezénylő tábornok, hogy felállítanak egy gyorsreagálású akciócsoportot (vagy hadtestet?) egy tökös csapatot, kik hívásra házhoz mennek, azonnal ott teremnek, kordonnal, fertőtlenítővel, szóval mindennel kellően ellátva. Hol vannak?
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.